Ηλιούπολη - Κώστας Ραβάνης: Κοινόχρηστα Ποδήλατα στην πόλη, Χωρίς Υποδομές.

 

ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ.

Με γλυκόπικρη γεύση ο ποδηλατικός κόσμος αυτές τις ημέρες υποδέχτηκε την είδηση της επιδότησης μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων προς τους Δήμους.
Σκοπός του έργου, κατά την περιγραφή του, η ανάπτυξη και ενίσχυση ενός κοινόχρηστου δικτύου ηλεκτρικών και περιβαλλοντικά φιλικών ποδηλάτων, σε επίπεδο Δήμων Μητροπολιτικών Κέντρων. Η συνολική Δημόσια Δαπάνη της Πράξης ανέρχεται σε 16.601.515,96 ευρώ. Καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό για να αποτύχει ως έργο.
Επιδοτούμενος σε αυτό το έργο και ο ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ.
Γλυκιά η γεύση της ανακοίνωσης καθότι έστω και με αυτόν τον τρόπο το ποδήλατο θα αποκτήσει κάποια παραπάνω παρουσία στην Πόλη. Πόσο αποτελεσματική παρουσία όμως;;;;
Πικρή η γεύση της ανακοίνωσης γιατί έργα αυτού του τύπου όπου πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν καταδικάστηκαν σε αποτυχία. Ποιοι οι λόγοι της αποτυχίας όμως ;;;

Αν ερωτηθούν οι καθημερινοί χρήστες ποδήλατου, μπορούν εύκολα να δώσουν τις απαντήσεις.
Το να πάρεις ένα ποδήλατο και να ξεκινήσεις τις βόλτες στην πόλη είναι το μόνο εύκολο καθότι με μικρό κόστος μπορείς να αποκτήσεις ένα αξιοπρεπές όχημα να το κάνεις.
Το να πάρεις την απόφαση να το πραγματοποιήσεις όμως λόγω των συνθηκών που επικρατούν στους δρόμους και να το κάνεις μέρος της καθημερινότητας σου είναι απόφαση με μεγάλο ρίσκο. Το να βγάλεις και τα παιδιά σου στον δρόμο, «ακατόρθωτο»
Αλήθεια, αυτοί που φέρνουν τα ηλεκτρικά κοινόχρηστα ποδήλατα στη ζωή της Πόλης, έχουν αναρωτηθεί σε ποιους χρήστες απευθύνονται; Μήπως τελικά θέτουν κόσμο σε κίνδυνο;
Οι υποδομές είναι αυτές που θα κατεβάσουν τους χρήστες στον δρόμο και θα προκαλέσουν την αλλαγή νοοτροπίας.
Ο κόσμος του ποδήλατου θέλει ασφάλεια, όχι δανεικά ποδήλατα.
Πάμε τώρα στα των Δήμων. Οι Δήμοι καλά κάνουν και συμμετέχουν στο έργο αφού δεν είναι καιρός να χάνονται προσφερόμενα κονδύλια, σε ό,τι και αν αφορούν αυτά. Πώς όμως η λανθασμένη στοχοθέτηση από την Κεντρική Διοίκηση μπορεί να αποκτήσει υπεραξία με σωστούς χειρισμούς σε επίπεδο Δήμων;
Ο σχεδιασμός τοποθέτησης των κοινόχρηστων ποδηλάτων πρέπει να έχει τη λογική της διασυνδεδεμένης μετακίνησης. Τα κοινόχρηστα ποδήλατα πρέπει να τοποθετηθούν ως προέκταση των μέσων σταθερής τροχιάς (Μετρό, Τραμ κλπ) και όχι ως μέσο αναψυχής και παροδικής ανάδειξης έργου της Διοίκησης σε θέσεις απλά βιτρίνας.
Πρέπει να προσφερθούν διάδρομοι διασύνδεσης των σημείων τοποθέτησης και αυτοί να επικοινωνηθούν προς τους πολίτες, ώστε να αισθανθούν την ασφάλεια χρήσης των διαδρόμων αυτών. Το ιδανικό είναι η δημιουργία ποδηλατόδρομων αλλά μπορούν να υπάρξουν και δρόμοι μικτής χρήσης μεν, αλλά ήπιας κυκλοφορίας 30χλμ/ω δε, που παρέχουν μία σχετική ασφάλεια.

Ως προς τον ΔΗΜΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ….Ένας Δήμος που στο επίσημο πλάνο του για την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα της επόμενης 20ετίας και αναφέρομαι στην 3η Τηλεδιάσκεψη του ΣΒΑΚ την 18/12/2020, προβλέπει 10χλμ ποδηλατόδρομων σε λογική το «πάμε και βλέπουμε», όταν όλος ο κόσμος (εκτός Ελλάδας) την ίδια στιγμή έφτιαχνε εκατοντάδες χλμ προεκτάσεων υπαρχόντων ποδηλατοδρόμων, μόνο δήμος φιλικός προς το ποδήλατο δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Και οι ευκαιρίες για να έρθει πιο ομαλά και οργανωμένα η ένταξη των κοινόχρηστων ποδηλάτων υπήρξαν. Χαρακτηριστικά ο Ν.4688/2020 που λόγω Covid19 έδινε στους Δήμους το δικαίωμα δημιουργίας χωρίς τεχνικές δυσκολίες μικρού κόστους popup bike lanes (πρόχειροι ποδηλατόδρομοι). Σε βοήθεια αυτού για παρότρυνση το ΥΠΕΝ είχε εκδώσει και οδηγό προς ναυτιλλομένους, με αποδέκτες τις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων, μήπως και υπάρξει κάποια κινητοποίηση. Ποδηλατόδρομους πάντως δεν είδαμε. Ποδήλατα όμως εν μέσω Covid19 χιλιάδες στους δρόμους.
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ …..έστω και τώρα που αποκτούμε το σαμάρι όπως λέει ο λάος.
ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΤΩΡΑ.
ΕΝΤΑΞΤΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ.
Κώστας Ραβάνης

Γίνετε φίλοι στην προσπάθεια μας και στην ομάδα: https://www.facebook.com/groups/podilata/