Δήμος Ηλιούπολης: Συγκινητική Εκδήλωση για τη «Γενοκτονία των Ποντίων».


ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ «ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ»

Σε κλίμα συγκίνησης, ιστορικής συνείδησης και απόδοσης φόρου τιμής στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού στην πόλη μας.


Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης επεσήμανε:
«Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε τα πάθη που βίωσαν τα αδέρφια μας του Ποντιακού Ελληνισμού, μαζί με τον τοπικό σύλλογο θα κρατήσουμε ζωντανή την ποντιακή λαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και όλοι μαζί, με όπλο μας το Δίκαιο, θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Κρατάμε ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση, με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων της θηριωδίας των Νεότουρκων και των συμμάχων τους.
Τιμούμε την εποποιία πολιτισμού, ανθρωπισμού και ελευθερίας που δημιούργησαν, στα εδάφη του Πόντου, οι συμπατριώτες μας Πόντιοι.
Υποκλινόμαστε στην υπεράνθρωπη θυσία τους και στον αγώνα τους για να κρατήσουν άσβεστη την ιστορία, την πίστη και την παράδοσή τους και θα τιμήσουμε όπως πρέπει τις αξίες αυτές».


Ομιλίες επίσης εκφώνησαν οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων κκ Ευστάθιος Ψυρρόπουλος, Αναστ. Ευσταθίου και Γαβριήλ Αραμπατζής, η κα Έλλη Χαραλαμπίδου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ηλιούπολης «Η Τρυγώνα» και η κα Αικατερίνη Χωματά, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού.


Όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν την αναγκαιότητα να κρατηθεί ζωντανή η φλόγα της μνήμης των θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού και να αποτελεί φάρο πολιτισμού για γεγονότα μιας αιματοβαμμένης ιστορίας, που έχουμε χρέος να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβεί.


Μαθητές και μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου, που ήρθαν συνοδευόμενοι από τον διευθυντή του σχολείου κ. Δημήτρη Πανταζόπουλο και εκπαιδευτικούς τους, απήγγειλαν ποιήματα για τη Γενοκτονία.


Στο τέλος της εκδήλωσης η κα Βάσω Σαββίδου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ποντίων Ηλιούπολης, με την αισθαντική χροιά της φωνής της συγκίνησε όλους τους παρευρισκόμενους, τραγουδώντας ένα ποντιακό μοιρολόι.

Παρέστησαν:

• Από τη Δημοτική Αρχή οι Αντιδήμαρχοι κκ Κώστας Σεφτελής, Γιάννης Πούλος και η κα Αικ. Χωματά, η Εντεταλμένη Δημ. Σύμβουλος Εθελοντισμού, κα Ιωάννα Σκλαβενίτη και η Αντιπρόεδρος του ΚΑΦΑΔΗΛ, κα Γεωργία Τζούμα.


• Από την παράταξη «Πρώτα η Ηλιούπολη», ο επικεφαλής Ευστάθιος Ψυρρόπουλος και ο Δημ. Σύμβουλος κ. Χρήστος Καλλαρύτης,

• Από την παράταξη «Ηλιούπολη Πάμε Μπροστά», ο επικεφαλής κ. Αναστ. Ευσταθίου και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κκ Μιχ. Κουρής και Δημήτριος Ταμβάκος.


• Από την παράταξη «Η Πόλη που Θέλω», ο επικεφαλής κ. Γαβριήλ Αραμπατζής και
• Από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης» ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Χιωτέλης.

Από φορείς και συλλόγους της πόλης, παρέστησαν ως εκπρόσωποι:


Η κα Έλλη Χαραλαμπίδου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ηλιούπολης «Η Τρυγώνα», κλιμάκιο αντιπροσωπείας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού-Παράρτημα Ηλιούπολης, η Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος Παράρτημα Ηλιούπολης κα Χάιδω Μουχασίρη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ηλιούπολης κ. Ντίνος Μανταδάκης και το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου και Πρόεδρος της Επιτροπής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, κα Αικατερίνη Μαρκουλάκη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης, κ. Κωνσταντίνος Πριμικύρης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θεσσαλών Ηλιούπολης «Νικόλαος Πλαστήρας», κ. Γρηγόρης Αναγνώστου, ο πατήρ Κωνσταντίνος, εφημέριος του Ιερού Ναού Κοίμησης της Θεοτόκου, εκπαιδευτικοί και δημότες.
Γραφείο Τύπου
Δήμου Ηλιούπολης