Ενημέρωση για την Δημόσια Περιουσία στην Ηλιούπολη από την Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης.


 

Τι γίνετε με την Δημόσια περιουσία στην Ηλιούπολη.


Ενημέρωση για  την Δημόσια περιουσία στην Πόλη

Είναι γνωστές οι αρνητικές εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί με την απόφαση της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετά από αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών να περάσει  στην αρμοδιότητα της ΕΤΑΔ, θυγατρική του Υπερταμείου, 10.119 ακίνητα του ελληνικού δημοσίου. Είναι η περίοδος  που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φορτώνει με το 3ο μνημόνιο τον ελληνικό λαό και γεμίζει το σεντούκι των δανειστών και με την δημόσια γη.

Μαζί τους 95 δημόσιες εκτάσεις στην πόλη μας, αναμεσά τους 21 υποδομές της πόλης μας, όπως πολλά από τα  σχολεία, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, το ΚΑΠΗ, το Μουσείο, ο κινηματογράφος, πάρκα, παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσεις. Μια σφόδρα προκλητική εξέλιξη της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, που έκρινε και οριστικά τον δημόσιο χαρακτήρα των καταπατημένων εκτάσεων στην πόλη από τους Νασταίους. Μια υπόθεση που χάραξε την σημερινή φυσιογνωμία της πόλης, με αφετηρία τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις της δεκαετίας του 80 με επικεφαλής την τότε δημοτική αρχή του κομμουνιστή δημάρχου ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΙΝΤΗ.


Σαν γεγονός η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ξεσήκωσε  θύελλα αντιδράσεων.  Σειρά δήμων και φορέων, όπως ο σύλλογος Αρχαιολόγων, με προσφυγή τους στο ΣτΕ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν από τη μέγγενη του ΤΑΙΠΕΔ τους αρχαιολογικούς χώρους. Το δε Μάη του 2020 με απόφαση του ΣτΕ έγιναν δέκτες και  οι αιτήσεις πέντε δήμων (μεταξύ αυτών ο δήμος Αργυρούπολης- Ελληνικού ) για την ακύρωση των αποφάσεων. Το ΣτΕ με τις αποφάσεις του έκρινε, ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, ήταν νομικά πλημμελής, καθώς εκδόθηκε χωρίς προηγουμένως να εξεταστεί, η νόμιμη προϋπόθεση της μη υπαγωγής των μεταβιβαζόμενων ακινήτων στις εξαιρέσεις, με αποτέλεσμα να πρέπει να ακυρωθούν.

Τις εξελίξεις της περιόδου, η τότε δημοτική αρχή Βαλασσόπουλου, τις παρακολουθεί παθητικά, αρκούμενη, με την συνδρομή στελεχών της παράταξης του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα παζάρι διαδρόμων με την τότε ηγεσία της ΕΤΑΔ, ώστε να παραχωρηθούν στο Δήμο 4 μεγάλα οικόπεδα (τα 2 οικόπεδα στην περιοχή του ΙΚΑ, το Χαλικάκι και το ποδηλατοδρόμιο) και εγκαταλείποντας τις άλλες δεκάδες εκτάσεις στις εμπορευματικές προθέσεις κυβέρνησης και δανειστών.

Την ιδία περίοδο το ΚΚΕ με ερωτήσεις στην βουλή φέρνει το θέμα στο προσκήνιο και η Λαϊκή Συσπείρωση με πρωτοβουλίες της, ενεργοποιεί την παρέμβαση φορέων της πόλης στην έδρα της ΚΕΔ και στο δημοτικό συμβούλιο απαιτώντας:

— Την άμεση ανάκληση της κατάπτυστης απόφασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

— Την άμεση απαγκίστρωση των υποδομών της πόλης από το Υπερταμείο.

— Την οριστική εκχώρηση των δημόσιων εκτάσεων στο Δήμο για να στεγαστούν διευρυμένες ανάγκες της πόλης σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, αθλητικές και κοινωνικές υποδομές.

Μετά την κατακραυγή και πηγαίνοντας στις εκλογές του 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με μια προσχηματική υπαναχώρηση της ΕΤΑΔ, αποδεσμεύει  από την αγκαλιά του Υπερταμείου τις 21 υποδομές της πόλης που έτσι και αλλιώς δεν  θα  μπορούσαν να αξιοποιηθούν επιχειρηματικά, απαιτώντας παράλληλα, για τις 4  εκτάσεις που εστίαζε η τότε δημοτική αρχή και τα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ,  μίσθωμα!!! Το Βατερλό της στρατηγικής της τότε δημοτικής αρχής και των τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν γεγονός!

Από τότε το ζήτημα της δημόσιας γης στην πόλη, παραμένει στο σκοτάδι. Παρότι η απόφαση του ΣτΕ, ήρε κάθε προσχηματική καθυστέρησή από τη μεριά της κυβέρνησης πια της ΝΔ, ώστε επιτελούς η δημόσια γη να φύγει από τα νύχια του Υπερταμείου και να  περάσει στην ευθύνη του δήμου ώστε να στεγάσει σχεδιασμένα  τις ανάγκες των κατοίκων του η κυβέρνηση  της ΝΔ την παραβλέπει και δεν την εφαρμόζει. Η νυν δημοτική Αρχή επιμένει παραδόξως να αγνοεί την συγκεκριμένη  απόφαση του ΣτΕ  και φυσικά δεν την αξιοποιεί για να πιέσει και να διεκδικήσει προς την μεριά της κυβέρνησης και της ΕΤΑΔ.

Έτσι στην τελευταία συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος ήρθε και πάλι χωρίς σχέδιο και κατεύθυνση και κυρίως μέσα από την προχειρότητα της εισήγησης του για το θέμα επιβεβαίωσε ότι δεν έχει ούτε την έγνοια, ούτε την  φροντίδα γνώσης των επικίνδυνων εξελίξεων.

Τρία χρόνια τώρα ο Δήμαρχος εμφανίζεται «επιμελημένα ατημέλητος» στο κύριο ζήτημα της πόλης.

Τρία χρόνια  επικεφαλής στην διοίκηση του δήμου και το ζήτημα της δημοσίας περιουσίας είναι στα αζήτητα της πολιτικής του δραστηριότητας.


Τρία χρόνια, συνειδητά ή ασυνείδητα ο χρόνος θα το δείξει, το ζήτημα της δημόσιας περιουσίας έχει ενταφιαστεί και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει αισθανθεί την παραμικρή ενόχληση από την μεριά της δημοτικής αρχής της πόλης.

Το κύριο ζήτημα της πόλης η δημοτική αρχή, το προσεγγίζει, με αποσπασματικές και  επικοινωνιακές πιρουέτες και με πολλά …υποσχόμενα ραντεβού με την ηγεσία της ΕΤΑΔ που ποτέ δεν προκύπτουν, με πρόσφατο παράδειγμα το φιάσκο της 24/5 που αντί της ηγεσίας της ΕΤΑΔ, την αντιπροσωπεία των παρατάξεων, την υποδέχτηκαν  …υπηρεσιακοί παράγοντες!!!

Μια συνάντηση που επιβεβαίωσε και πάλι, ότι η δημοτική αρχή, είναι παντελώς ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις οποίες αρνητικές εξελίξεις που τρέχουν εν αγνοία του δημοτικού συμβουλίου αφού:

Η ΕΤΑΔ πάρα την απόφαση του ΣτΕ συνεχίζει προκλητικά να απαιτεί αντίτιμο για κάθε παραχώρηση στο δήμο την ώρα που ενεργοποιείται εντατικά στην διαχείριση της δημοσίας γης στην πόλη με ειδικό το ενδιαφέρον της, στο φιλέτο  του Οικοδομικού Τετραγώνου της κεντρικής πλατείας.

Πέρα από τα 95 οικόπεδα που παραχωρήθηκαν σε ΕΤΑΔ και Υπερταμείο, στο σκοτάδι είναι και η τύχη, των άλλων -πάνω από  100- καταγραμμένων  οικοπέδων στην πόλη, που κάνεις δεν ξέρει, ποιος επιτέλους τα διαχειρίζεται,   αν και κατά πόσο είναι καταγραμμένα στο κτηματολόγιο ως δημοσιά γη, αν είναι στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ ή στην ευθύνη της αρμόδιάς υπηρεσίας του  Υπ. Οικονομικών.

Νέας κόπιας καταπατητές έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους στην πόλη, με εγγραφή οικοπέδων για λογαριασμό τους στο κτηματολόγιο, με όχημα πχ την εταιρία «Δρανδράκη», αρωγό των Νασταίων καταπατητών που παρότι είναι υπό εκκαθάριση από το 1958 όλος τυχαίος νεκραναστήθηκε, με νόμο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ!

Σήμερα υπάρχουν παραχωρημένα οικόπεδα στο Δήμο και αντί να καλύψουν ανάγκες, σε νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς κλπ, παραμένουν σε αδράνεια και η όποια μελέτη αξιοποίησης τους σέρνατε για χρόνια, με ευθύνη των δημοτικών αρχών, χωρίς ποτέ να διεκδικούν και να διασφαλίζουν, την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για την αξιοποίηση τους.

Στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού και του Παραλιακού Μετώπου τα επιχειρηματικά σχέδια του Λάτση και της Αθηναϊκής Ριβιέρας τρέχουν,  επισπεύδοντας τις αρνητικές εξελίξεις και για την δημόσια γη στην πόλη με στόχο την εμπορευματοποίηση της. Έσκασαν ήδη μύτη εταιρίες real estate που αναζητούνε στέγη στην πόλη.

Παρά τις παραπάνω αρνητικές  εξελίξεις, η δημοτική αρχή «βόσκει» στα ροζ σύννεφα της ανεμελιάς, αρνούμενη συνειδητά, να στρέψει την προσοχή της προς την  κυβέρνηση και την πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας γης. Η σημερινή δημοτική αρχή, συνέχεια και της προηγουμένης, σιωπούσε εκκωφαντικά μέχρι και το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο που ασχολήθηκε με το ζήτημα, στην επίμονη πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, να ξεκινήσει επιτέλους τις διαδικασίες στο Πολεοδομικό Σχέδιο, ώστε να προσδιορίσει την χρήση γης του Οικοδομικού Τετραγώνου της Κεντρικής Πλατείας, ως αποκλειστικά πολιτιστική και με αυτό τον τρόπο, να παρεμποδιστούν οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί ΕΤΑΔ και της Βασιλόπουλος ΑΕ.

Στο τελευταίο συμβούλιο ο Δήμαρχος μας αποκάλυψε ότι απορρίπτει την πρόταση με την αιτιολογία του «τι θα απογίνουν οι επαγγελματίες που ήδη είναι εκεί»! 

Αναρωτιόμαστε αν με τα λεγόμενα του, έχει κατά νου, τα μικρομάγαζα ή την Βασιλόπουλος ΑΕ???

Αφού η μη αλλαγή χρήσης στο Οικοδομικό Τετράγωνο της Κεντρικής Πλατείας, τον μόνο που προστατεύει, είναι τα συμφέροντα της Βασιλόπουλος ΑΕ που με τις αβάντες της ΕΤΑΔ, αύριο μεθαύριο θα βάλει πιθανά στο χέρι όλο το τετράγωνο, εκδιώχνοντας  τα μικρομάγαζα και επιβαρύνοντας περιβαλλοντικά και το κυκλοφοριακό στο κεντρικότερο σημείου της πόλης. Ελπίζουμε να μην επιβεβαιωθούμε …!!!

Τέλος να θυμίσουμε στο Δήμαρχο, γιατί είναι μικρός… Ο λαός αυτής της πόλης κέρδισε τις μάχες που έδωσε και η ιστορία τους έχει καταγραφεί και στην φυσιογνωμία της πόλης και στην μνήμη του, τίποτα δεν μας  χαρίστηκε.

Με ήξεις αφίξεις και δημοσιοσχεσίτικες πρακτικές, μάχες ούτε δίνονται, ούτε κερδίζονται. Στην εποχή που κάνει φιγούρα και κρότο το ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ, χρειάζεται και ΑΡΕΤΗ και ΤΟΛΜΗ για να σηκώσεις μια σπιθαμή ψηλά την λαϊκή υπόθεση της κατοχύρωσης της δημόσιας γης, για τις ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της. Για  να μην καταγραφεί ΤΕΛΙΚΑ από αποκοτιά και αδράνεια ως η μοιραία δημοτική αρχή που θα ανοίξει τις …κερκοφόρες για την τελική εμπορευματοποίηση της!

Πηγή: https://lsilioupolis.wordpress.com/2022/05/29/%cf%84%ce%b9-%ce%b3%ce%af%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b5-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%cf%8c%cf%83%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7/#more-12178