Έναρξη των προβολών του Δημοτικού Κινηματογράφου Ηλιούπολης "Μελίνα Μερκούρη".

 


Αύριο Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022, στις 9 μ.μ., γιορτάζουμε την έναρξη των προβολών του Δημοτικού Κινηματογράφου Ηλιούπολης "Μελίνα Μερκούρη" για το φετινό καλοκαίρι, με ένα αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, στιχουργός, αρθρογράφος-δοκιμιογράφος και ακαδημαϊκός, υπήρξε κορυφαία προσωπικότητα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Θεωρείται ο πατριάρχης του νεοελληνικού θεάτρου και ο κύριος εκφραστής των καταστάσεων που βίωσε η κοινωνία μας το τελευταίο ήμισυ του 20ου αιώνα.
Εξίσου γόνιμη, όμως, ήταν και η συμβολή του στον νεοελληνικό κινηματογράφο ως σεναριογράφου. Εξέχων δείγμα του έργου του στην 7η Τέχνη αποτελεί η συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, στην ταινία «Ο Δράκος», που έχει συμπεριληφθεί στις 100 καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες του 20ου αιώνα και η οποία θα προβληθεί στο πλαίσιο του αφιερώματος:
Ο ΔΡΑΚΟΣ του Νίκου Κούνδουρου, σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη
(Ελλάδα,1956, έγχρωμη, 103 ́)
Ένας ασήμαντος τραπεζικός υπάλληλος ετοιμάζεται να περάσει μόνος τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς, όταν τρομοκρατημένος συνειδητοποιεί ότι μοιάζει με έναν κακοποιό, που οι εφημερίδες αποκαλούν «Ο Δράκος». Λόγω της ομοιότητας, η αστυνομία τον καταδιώκει και αυτός αναγκάζεται να βρει καταφύγιο σ’ ένα καμπαρέ. Μέσα στον κόσμο της νύχτας, μια συμμορία του υποκόσμου τον αντιμετωπίζει ως τον γνήσιο Δράκο και μια χορεύτρια του καμπαρέ τον συμπαθεί. Σταδιακά, ταυτίζεται με τον καινούργιο του ρόλο....
Πρωταγωνιστούν: Ντίνος Ηλιόπουλος, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Γιάννης Αργύρης, Θανάσης Βέγγος, Μαρίκα Λεκάκη, Στέφανος Στρατηγός, Ανέστης Βλάχος, Ανδρέας Ντούζος κ.ά.
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Θα μας τιμήσει με την παρουσία της και θα χαιρετίσει την εκδήλωση η κα Κατερίνα Καμπανέλλη, κόρη του Ιάκωβου Καμπανέλλη.
Θα προλογίσει την ταινία ο Ιστορικός Κινηματογράφου, Γιάννης Σολδάτος.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Θεμιστοκλής Γιαννόπουλος, πρόεδρος Π.Α.Ο.Δ.ΗΛ.