Κάλεσμα Στήριξης για τη Διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης.

 


Κάλεσμα στήριξης για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ
Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι το μοναδικό ρέμα που έχει απομείνει σε φυσική κατάσταση στη νότια Αθήνα.

Με συνολικό μήκος περίπου 9,3 χιλιόμετρα η Πικροδάφνη είναι το τρίτο μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής μετά τον Κηφισό και τον Ιλισό. Ξεκινά από τους πρόποδες του Υμηττού στον Καρέα, διασχίζει τους δήμους Ηλιούπολης, Αγ Δημήτριου, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου και εκβάλλει στον Σαρωνικό, στην ακτή Εδέμ.
Το «ανοιχτό» τμήμα του ρέματος μήκους 6 χιλ παραμένει ένας πράσινος πνεύμονας ζωής στο λεκανοπέδιο. Η οικολογική αξία του ρέματος είναι αναγνωρισμένη από την εθνική νομοθεσία ως «ζώνη ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος», «υδατόρεμα Α’ προτεραιότητας» και «υγρότοπος Β’ προτεραιότητας».
Το ρέμα της Πικροδάφνης αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο άγριας ζωής στην περιοχή, Στο ρέμα και στις όχθες της Πικροδάφνης βρίσκουν καταφύγιο δεκάδες είδη ορνιθοπανίδας (έχουν καταγραφεί 145 είδη πουλιών εκ των οποίων τουλάχιστον τα 35 είδη βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας) και υδρόβιων ζώων, μεταξύ τους προστατευόμενα ή υπό εξαφάνιση είδη, όπως η χελώνα Mauremis και το ευρωπαϊκό χέλι Anguilla anguilla.
Εδώ και 50 χρόνια υπάρχει μια συνεχής και συστηματική προσπάθεια των κρατικών μηχανισμών που θέλουν το ρέμα να σκεπαστεί ή να εγκιβωτιστεί με τσιμέντο και συρματοκιβώτια. Σκοπός τους να μετατραπεί σε αγωγό όμβριων υδάτων ή λεωφόρο, ενώ από πολλούς εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται σαν χωματερή.
Επί σειρά ετών οικολογικές και πολιτικές συλλογικότητες, αλλά και μεμονωμένα άτομα, έχουν δώσει σειρά αγώνων αντίστασης και έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να κρατήσουν το ρέμα «ανοιχτό» και «ζωντανό».
31/12/2020 το Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) δικαιώνει την προσφυγή του Δικτύου πολιτών για την διάσωση του ρ. Πικροδάφνης και τριών άλλων οικολογικών οργανώσεων, και ακυρώνει τα έργα εγκιβωτισμού και διευθέτησης στην κοίτη του ρέματος. Έξι μήνες αργότερα η Περιφέρεια Αττικής κατεβάζει μελέτη με νέα έργα, παρόμοια με τα παλιά που είχαν ακυρωθεί από το ΣτΕ. Στα τέλη του 2021 η μελέτη εγκρίνεται με περιβαλλοντικούς όρους (ΑΕΠΟ).
Το «Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης» κατέθεσε και πάλι αίτημα ακύρωσης των νέων έργων, στις 4/3/2022.

Αυτή τη στιγμή, η Περιφέρεια ξεκίνησε έργα μέσα στη κοίτη του ποταμού (στο ύψος της Οδού Αιγίνης στον Αγ. Δημήτριο).

Επίσης στο Π. Φάληρο, στο ύψος της οδού Ικτίνου, ο δήμος Π. Φαλήρου, πρόσφατα καταπάτησε και κατέστρεψε την παρόχθια βλάστηση του ρέματος με τη χρήση μπουλντόζας, σε έκταση πάνω από 5 στρέμματα, για να φυτέψει ελιές, πικροδάφνες. Φυτά που ουδεμία σχέση έχουν με τη φυσική παρόχθια χλωρίδα του ρέματος που αποτελούσε σημαντικό ενδιαίτημα των ειδών πανίδας που το ρέμα φιλοξενεί (ορνιθοπανίδα, αμφίβια κτλ.).
Το «Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης» θα υποβάλλει πρόσθετους λόγους στο αίτημα ακύρωσης για τα νέα έργα εγκιβωτισμού, που στόχο έχουν τον σταδιακό εγκιβωτισμό του ρέματος και την μετατροπή του από φυσικό υδατικό σώμα σε τροποποιημένο αγωγό.
Σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια αυτή για να διατηρηθεί η Πικροδάφνη φυσική και να μην μετατραπεί σε έναν τσιμεντοποιημένο αγωγό υδάτων. Η ύπαρξη του ρέματος της Πικροδάφνης στη φυσική του μορφή, αποτελεί τόπο μεγάλης οικολογικής αξίας μέσα στον αστικό ιστό, χώρο αναψυχής, σωματικής υγείας και ψυχικής ανάτασης των κατοίκων της πόλης, φυσικό αεραγωγό και παράγοντα για τη ρύθμιση του μικροκλίματος της ευρύτερης περιοχής.
Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης
Ιούνιος 2022