Τροφή για Σκέψη από το Νεαρό Ηλιουπολίτη Λευτέρη Κόντη.


Παρευρέθηκα στην 1η Πράσινη Έκθεση – Attica Green Expo που πραγματοποιείται στον πολυχώρο του μετρό Συντάγματος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.

Συζήτησα με ανθρώπους που απασχολούνται στις μεγαλύτερες ανακυκλωτικές και φιλικές προς το περιβάλλον εταιρείες και ενημερώθηκα για καλές πρακτικές Δήμων.

Έφυγα γεμάτος από τη σημερινή επίσκεψη και θα ήθελα να καταθέσω τις παρακάτω προτάσεις για το Δήμο μας. Δε χρειάζεται να ανακαλύψουμε τίποτα μόνοι μας, όλα βρίσκονται στους γύρω Δήμους. Το μόνο που αρκεί είναι να έρθουμε σε επαφή μαζί τους και να ανταλλάξουμε απόψεις για τις καλές πρακτικές, προκειμένου να δούμε αν και ποιες από αυτές μπορούμε να ενσωματώσουμε στην πόλη μας. Δυστυχώς έχουμε μείνει πίσω συγκριτικά με όμορους Δήμους, οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει τη συλλογή οργανικών -σε αντίθεση με το Δήμο μας που ούτε τους καφέ κάδους δεν έχει τοποθετήσει ακόμα.

Τέλος, το σημαντικότερο κομμάτι έτσι ώστε να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης, το οποίο δυστυχώς είναι χαμηλό, είναι το κομμάτι της ενημέρωσης. Καλό είναι κάθε χρόνο, σε όλα τα σχολεία της πόλης, τόσο της πρωτοβάθμιας, όσο και της δευτεροβάθμιας, να πραγματοποιείται τουλάχιστον μια φορά ενημέρωση, οργανώνοντας ημερίδες και διάφορες δραστηριότητες, όπου τα παιδιά -παράλληλα με την επιμόρφωση- θα μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους και να διασκεδάζουν, καλλιεργώντας μια πιο υπεύθυνη στάση απέναντι στο περιβάλλον.

Όσον αφορά τους πολίτες, μπορεί να γίνει διαβούλευση και δημιουργία νέου κανονισμού καθαριότητας, όπως το οργάνωσε ο Δήμος Βύρωνα, έτσι ώστε και οι πολίτες να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά με τις απόψεις τους αλλά και να βλέπουν πως ο Δήμος είναι δίπλα τους και τους νοιάζεται.

Για την ενημέρωση των πολιτών καλό είναι να μοιράζονται σχετικές αφίσες, να διοργανώνονται ενημερωτικές δράσεις και να πραγματοποιούνται ημερίδες με τη χρήση ψηφιακού εξοπλισμού αλλά και ειδικών επιστημόνων σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων, εξοικειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κόσμο με τη διαδικασία της σωστής διαλογής των απορριμμάτων.

Μακάρι να αυξηθεί γρήγορα το ποσοστό ανακύκλωσης του Δήμου Ηλιούπολης, καθώς ο Δήμος θα αναγκάζεται να πληρώνει υπέρογκα τέλη ταφής, χάνοντας αρκετά χρήματα για άλλα έργα που είναι μείζονος σημασίας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ελπίζω να σας έδωσα τροφή για σκέψη!