Προοδευτικοί Οικονομολόγοι: Στο ίδιο έργο θεατές!

Στο ίδιο έργο θεατές ❗️

Ως γνωστόν, ενώ συνηθίζεται το Υπουργείο Οικονομικών να μεταδίδει την πληροφορία για την έναρξη αλλά και την κατάληξη της δυνατότητας υποβολής δηλώσεων μέσω των εφαρμογών της ΑΑΔΕ, πριν λίγες μέρες εμφανίστηκαν φήμες για άμεση λήξη της περιόδου υποβολής.
Οι λόγοι που οι λογιστές αδυνατούν να αφιερώσουν τον εύλογο χρόνο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια έχουν αναφερθεί, είναι γνωστοί και δεν ευθύνονται οι ίδιοι. Συνοπτικά:
1.Η υποχρέωση διαβίβασης στην πλατφόρμα myDATA των στοιχείων του 2021 σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις έκδοσης διευκρινίσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή απασχόλησαν τους λογιστές μέχρι τέλος Ιουνίου. Σημειώνεται και η μη ανάρτηση μέχρι και σήμερα των αποκλίσεων των παραστατικών εξόδων όπως είχε δεσμευθεί η ΑΑΔΕ για το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου 2022.
2.Νέες πλατφόρμες (η ενίσχυση οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος, αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, τουρισμού κ.λπ.) που προστέθηκαν στις πολλές νέες υποχρεώσεις του τελευταίου διαστήματος (π.χ. δήλωση test ανεμβολίαστων).
Σημειώνεται ότι πολλές από αυτές απλά ταλαιπωρούν πολίτες και λογιστές, καθώς τα στοιχεία τα έχει η ΑΑΔΕ και οι αιτήσεις είναι περιττές.
3.Η καθυστέρηση στις αναρτήσεις βεβαιώσεων (αναδρομικών) και τροποποιήσεων των βεβαιώσεων δημοσίων φορέων όπως ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ είναι πλέον καθεστώς, καθώς το Υπουργείο απαιτεί από τους λογιστές και τους φορολογούμενους να υπερβάλλουν για να προλάβουν, αλλά οι δημόσιοι φορείς μπορούν να καθυστερούν χωρίς πρόβλημα.
4.Η τροποποίηση στους πίνακες προσωπικού και η μεταβολή συμβάσεων στους εργαζομένους στα επισιτιστικά καταστήματα και τα ξενοδοχεία (υποχρεωτική η από 29-6-2022 σχετική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας)

5.Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις, υπάρχει έξαρση και τα λογιστικά γραφεία προφανώς έχουν πληγεί όπως πολλοί συμπολίτες μας.
Σημειώνουμε ότι επιβάλλεται να θεσπιστεί στον λογιστή το δικαίωμα στην ασθένεια και την εύλογη παράταση των δηλωτικών υποχρεώσεων.
Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε, αν και είναι αυτονόητο, ότι η κατάρτιση χρηματοοικονομικών καταστάσεων και η συμπλήρωση και υποβολή φορολογικών δηλώσεων απαιτούν εργασίες συμφωνιών και ελέγχων βάσει των σχετικών διατάξεων, τα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων κάθε χρόνο αυξάνονται σε μέγεθος και σε απαιτούμενη πληροφορία, ενώ ζητούνται στοιχεία που ήδη έχει η ΑΑΔΕ (πρώτη σελίδα Ε3). Φέτος για λόγους που γνωρίζει το Υπουργείο Οικονομικών συνδέθηκε η υποβολή της δήλωσης και με την επιβεβαίωση στοιχείων των φορολογουμένων.

Προφανώς, ποτέ δεν σταματούν οι λοιπές υποχρεώσεις (ΦΠΑ, παρακρατούμενοι φόροι, δηλώσεις ΕΡΓΑΝΗ κ.λπ.), αλλά οι εργαζόμενοι πρέπει να λάβουν θερινές άδειες για να ξεκουραστούν, γεγονός που ισχύει και για τους λογιστές.
Μετά την ενδεικτική παράθεση των παραπάνω γίνεται σαφές ότι οι λογιστές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν έγκαιρα τις φορολογικές δηλώσεις:

- Αν τα έντυπα και οι πλατφόρμες είναι γνωστά από τις αρχές του χρόνου για τον έγκαιρο προγραμματισμό των εργασιών

- Αν οι δημόσιοι φορείς είναι συνεπείς

- Αν δεν αναμένονται διευκρινίσεις επί των εντύπων το τελευταίο διάστημα πριν τις δηλώσεις

- Αν αποφασίσει κάποια στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών να σταματήσει να ζητάει στοιχεία που ήδη έχει (αλλά για να τα υποβάλλει ο λογιστής πρέπει να τα επιβεβαιώσει)

- Αν σταματήσει το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας να προσθέτουν νέες έκτακτες υποχρεώσεις

- Αν ζητούνται στοιχεία όταν η ΑΑΔΕ είναι έτοιμη, δηλαδή να είναι έτοιμη τεχνικά να δεχτεί τις υποβολές που ζητά (όπως στα myDATA, το e-send κ.λ.π.)

- Αν γίνουν σεβαστά τα εργασιακά δικαιώματα του λογιστή – συνεργάτη σε αργίες, Σαββατοκύριακα, ωράριο, καθώς και στη μέριμνα σε περίπτωση ασθένειας.

Τέλος, θα ήταν πραγματικά αποδοτικό αν το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ αντί να επικεντρώνονται στον επικοινωνιακό χειρισμό των προβλημάτων, και στην καλλιέργεια κοινωνικών αυτοματισμών που διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή να λύσουν τα χρονίζοντα προβλήματα και οργανωθούν όπως πρέπει.
Επομένως, οι λογιστές ζητούν το δικαίωμα να εργαστούν επαγγελματικά και σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό πλαίσιο απλοποιημένης φορολογίας χωρίς συνεχείς εκπλήξεις.

Επειδή όμως έχετε δείξει επανειλημμένα, ότι δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε σ’ αυτόν τον ρόλο, το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε (δυστυχώς) είναι η παράταση στην καταληκτική προθεσμία των δηλώσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι ο μήνας Αύγουστος πρέπει να είναι μήνας ανάπαυσης και αδειών ως ο μήνας που πλην του τουρισμού περιορίζεται συνολικά η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα.