Δείτε την Απόφαση Απαγόρευσης Κυκλοφορίας στον Υμηττό και τα Αρμόδια Όργανα για την Εφαρμογή της.

 Σύμφωνα με το άρθρο 129 του νόμου 4926/22 θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση με στόχο την αποτροπή κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς, κατά τις ημέρες και στις περιοχές που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς είναι κατηγορίας 3 (υψηλή), κατηγορίας 4 (πολύ υψηλή) και κατηγορίας 5 (κατάσταση συναγερμού).

Σύμφωνα με την απόφαση του αντιπεριφερειάρχη  Γ. Δημόπουλου στην περίπτωση κατηγορίας κινδύνου 4 ή 5 απαγορεύεται σε όλους τους Δήμους της Π.Ε. Κεντρικού Τομέα περιοχής Υμηττού:
η κυκλοφορία για τα οχήματα στο σύνολο του δασικού οδικού δικτύου του ορεινού όγκου Υμηττού,
η παραμονή εκδρομέων/επισκεπτών στις δασικές περιοχές που οδηγούν οι δρόμοι αυτοί.

Ειδικότερα για την Ηλιούπολη στην περίπτωση της κατηγορίας κινδύνου 4 ή 5: Περιοχή Προφήτη Ηλία (Ι.Ν. Προφήτου Ηλία) – η πρόσβαση από την είσοδο της οδού Μαραθωνομάχων στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.

Στις περιπτώσεις παραβίασης του απαγορευτικού κυκλοφορίας σε δάση, δασικές εκτάσεις και προστατευόμενες περιοχές εφόσον σε αυτές έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας για λόγους αποτροπής πυρκαγιάς σε ημέρες αυξημένου κινδύνου επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.

Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης και τη βεβαίωση προστίμου, ορίζονται τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.