Γιώργος Χατζηδάκης - Δήμαρχος Ηλιούπολης: "Πλανώνται πλάνην οικτράν" όσοι ακόμα νομίζουν πως θα ξεφύγουν από τη νομιμότητα.


Η διοίκηση μας αντιμετώπισε με μεγάλη κατανόηση τις τοπικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα μέτρα της πανδημίας και ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις εστίασης και θεωρούμε ότι η ανάκαμψη της τοπικής αγοράς είναι προς το συμφέρον όλων.

Δυστυχώς κάποιοι επιχειρηματίες - λίγοι ευτυχώς - αντιλαμβάνονται εσφαλμένα αυτή την διαχείριση της κατάστασης και προβαίνουν σε αυθαιρεσίες, που δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές.
Ο νόμος έδωσε το δικαίωμα στις επιχειρήσεις εστίασης να διπλασιάσουν το χώρο, που καταλαμβάνουν τα τραπέζια τους σε κοινόχρηστο χώρο, πληρώνοντας το ίδιο τέλος κατάληψης, αλλά κάποιοι ξέφυγαν εντελώς.
Στους επιχειρηματίες που παρανόμησαν, μετά από προειδοποιήσεις, επιβλήθηκαν πρόστιμα, αλλά κάποιοι από αυτούς συνέχισαν να συμπεριφέρονται ασύδοτα, αδιαφορώντας για τις ποινές και τις εγκλήσεις, θεωρώντας ότι είναι στο απυρόβλητο και έτσι αναγκαστικά ήρθαν - και θα συνεχίσουν να έρχονται - αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους.
Πρόσφατα, επιχείρηση που είχε καταλάβει παράνομα κοινόχρηστο χώρο και αγνόησε τις ειδοποιήσεις, υποχρεώθηκε να αφαιρέσει από εκεί τα τραπεζοκαθίσματά της και κακώς τα τοποθέτησε στα πεζοδρόμια, κλείνοντας παντελώς την διέλευση πεζών.
Με συντονισμένη δράση των δημοτικών υπηρεσιών απελευθερώθηκε οριστικά ο κοινόχρηστος χώρος, που αποδόθηκε φροντισμένος στη δημόσια χρήση, η επιχείρηση περιορίστηκε στα νόμιμα όριά της και της επιβλήθηκε πρόστιμο 3.420 €, που έσπευσε να πληρώσει, μαζί με παλαιότερες οφειλές της.
Ακόμα μία απόπειρα παράνομης κατάληψης, επίσης σε κεντρικό δημοτικό χώρο, με την άμεση προσωπική παρέμβασή μου και την επέμβαση της Άμεσης Δράσης της ΕΛΑΣ, κατέληξε στην προσαγωγή των εμπλεκομένων στο Αστυνομικό Τμήμα Ηλιούπολης, για τα περαιτέρω.
Αυτές οι αντικοινωνικές συμπεριφορές δεν είναι δυνατόν να γίνουν ανεκτές, οι έλεγχοι των υπηρεσιών συνεχίζονται σταθερά και όλοι θα εφαρμόσουν τους κανονισμούς και τους νόμους, γιατί μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει μια ευνομούμενη κοινωνία.
Σταδιακά, τα τραπεζοκαθίσματα περιορίζονται στην πόλη στα καθορισμένα νόμιμα όριά τους και ορθά πολλοί επιχειρηματίες σπεύδουν να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες, να πληρώσουν τα σχετικά τέλη ή και να διακανονίσουν τις οφειλές τους προς στο Δήμο.
Ας λάβουν υπόψη τους, όσοι ακόμα νομίζουν πως θα ξεφύγουν από τη νομιμότητα, ότι "πλανώνται πλάνην οικτράν", γιατί οι έλεγχοι πραγματοποιούνται καθημερινά!
Όλοι πρέπει να κατανοήσουν, ότι ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους ανεξαιρέτως!
27.07.2022
Γιώργος Χατζηδάκης
Δήμαρχος Ηλιούπολης