Σύλλογοι Εργαζομένων Υπουργείου: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ και όχι ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ οι ΕΥΘΥΝΕΣ για την υπόθεση καταχώρησης του εμπορικού σήματος “Τurkaegean”.

  Αθήνα, 30.06.2022

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο μας, όπως προκύπτει από τα συσσωρευμένα προβλήματα (κακές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας του κτηρίου, και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού με αποτέλεσμα αυξημένο φόρτο εργασίας για τους υπαλλήλους) και έχουμε επανειλημμένως προβάλει και επισημάνει σε πολλαπλές ανακοινώσεις μας αλλά και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις μας, ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα:

Κατόπιν εντολής του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της  Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος “Τurkaegean” στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) καθώς και σε άλλα εθνικά και διεθνή Γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Προς πληροφόρηση οποιουδήποτε δεν το γνωρίζει ή κάνει πως δεν το γνωρίζει, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η Υπηρεσία Σημάτων του Υπουργείου μας δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο καθώς δεν έχει από το νόμο καμία αρμοδιότητα στην καταχώριση του ανωτέρω σήματος, αφού αρμόδιο για τον έλεγχο και την καταχώριση του Ευρωπαϊκού Εμπορικού σήματος είναι το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), το οποίο δεν δίνει λογαριασμό στα κράτη-μέλη για το ποια σήματα έχουν κατατεθεί και αν τυγχάνουν της αποδοχής τους.

Στο πλαίσιο ενός προγράμματος συνεργασίας που εφαρμόζεται ανάμεσα στην Υπηρεσία Σημάτων και το εν λόγω Ευρωπαϊκό Γραφείο, ο υπάλληλος ο οποίος συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα, σημειώνει την αγγλική σημασία των ελληνικών (είτε γραμμένων με ελληνικούς είτε με λατινικούς χαρακτήρες) λέξεων οι οποίες περιλαμβάνονται  στα σήματα που κατατίθενται στο Ευρωπαϊκό Γραφείο, χωρίς να έχει αρμοδιότητα ελέγχου της εγκυρότητας της καταχώρησης του ευρωπαϊκού σήματος. Στο συγκεκριμένο σήμα, η λέξη δεν ήταν ελληνική ούτε καν ελληνική έκφραση γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες, οπότε δεν χρειαζόταν να σημειωθεί η αγγλική μετάφραση του. Συνεπώς δεν υπήρχε η οποιαδήποτε, εμπλοκή θεωρήσει κάποιος, της Υπηρεσίας Σημάτων.

Όλα τα υπόλοιπα αναπαράγονται για επικοινωνιακούς λόγους ούτως ώστε να μετακυλιστεί η όποια πολιτική ευθύνη στις πλάτες των συναδέλφων. Η ουσία είναι ότι ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Έλληνες αποσπασμένοι συνάδελφοι δεν συμμετείχαν με κανένα τρόπο στον εξέταση και καταχώρηση του ανωτέρω σήματος. Συγκεκριμένα για την εξέταση της αίτησης είναι αρμόδιος ένας (1) εξεταστής που στη συγκεκριμένη περίπτωση, απ’ ότι πληροφορηθήκαμε,  ήταν μια υπάλληλος άλλης ευρωπαϊκής χώρας, η οποία και έκανε δεκτή την αίτηση. Μετά τη δημοσίευση της αίτησης, υπήρχε δυνατότητα κατάθεσης ανακοπής κατά της απόφασης της εξετάστριας, αλλά η συγκεκριμένη ενέργεια δεν εναπόκειται στα καθήκοντα της Δ/νσης Σημάτων όπως περιγράφονται στον τότε Οργανισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης  & Επενδύσεων, σύμφωνα με το Π.Δ. αριθ. 147/2017 ( άρθρο 57).

 

Σε κάθε περίπτωση το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) απολαμβάνει νομικής διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας και είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τον έλεγχο και καταχώρηση των ευρωπαϊκών εμπορικών σημάτων. Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Σημάτων ουδέποτε έλαβαν σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας, του Υπουργείου Εξωτερικών ή άλλου αρμόδιου για οποιαδήποτε έρευνα σημάτων σε διεθνές επίπεδο, με συγκεκριμένη αναφορά ενδείξεων ιδιαίτερου εθνικού ενδιαφέροντος.

Όπως πάντα, έτσι και στην περίπτωση αυτή, κάποιος υπάλληλος πρέπει να είναι το εξιλαστήριο θύμα.

Η κυβέρνηση αντί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί, στην ανάληψη οποιασδήποτε πολιτικής ευθύνης και στην υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων με τον καλύτερο τρόπο, πόσο μάλλον όταν το θέμα είχε δημοσιοποιηθεί από τον Νοέμβριο του 2021, ψάχνει σήμερα να βρει τιμωρίες για ανύπαρκτα λάθη και παραλείψεις δημοσίων υπαλλήλων.

Είναι το φυσικό επακόλουθο της υποβάθμισης των δημοσίων υπηρεσιών και της σημασίας του τομέα των εμπορικών σημάτων που αντί να τον αξιοποιήσουν για την προβολή της χώρας και της εθνικής οικονομίας προτίμησαν να τον παραδώσουν σε ιδιωτικά συμφέροντα.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ:

-ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΕΔΕ

-ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ

 

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΤΗΣ ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗ ΚΑΙ ΑΔΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Καναβός Στυλιανός                                              Αθανασοπούλου Γεωργία

 

Αθήνα, 01.07.2022

 

Σύλλογος των υπαλλήλων του τ. Υπουργείου Ανάπτυξης, Τομείς Βιομηχανίας και Ενέργειας  

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  

 

Με την παρούσα εκφράζουμε την υποστήριξή μας στους εργαζόμενους και μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου Εμπορίου για τους οποίους έχει διαταχθεί, κατόπιν εντολής του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη,  Ένορκη Διοικητική Εξέταση σχετικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος “Τurkaegean”.  

 

Καταδικάζουμε την άδικη επίθεση που δέχονται οι συνάδελφοι από την κυβέρνηση, η οποία κάνει την «ανήξερη» και προσπαθεί να μετακυλήσει τις ευθύνες της.

 

Αλήθεια όταν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ψήφιζαν για το σύστημα εμπορικών σημάτων το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο, όταν ενσωμάτωναν σε αυτό τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ  δεν ήξεραν τι και ποιων συμφέροντα εξυπηρετούν, ποιες καταστάσεις θα αντιμετωπίσουν;

Το γιατί προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από την στοχοποίηση υπαλλήλων, οι οποίοι δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα για το θέμα είναι κατανοητό σε όλους.

 

Είναι ταυτόχρονα όμως και απαράδεκτη αυτή τους η προσπάθεια, που γίνεται την ίδια ώρα, που οι υπάλληλοι αυτοί και γενικότερα οι υπάλληλοι όλου του υπουργείου καλούνται να επιτελέσουν το έργο τους υπό συνθήκες τραγικής υποστελέχωσης και σοβαρών προβλημάτων στις υποδομές

 

Δηλώνουμε ότι θα συμμετέχουμε σε κάθε αγώνα που θα χρειαστεί να δοθεί υπέρ της υπόληψης και της αξιοπρέπειας του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος και εν γένει των εργαζομένων.  

 

Καλούμε άμεσα την πολιτική ηγεσία να ανακαλέσει την απόφασή της για διενέργεια ΕΔΕ.

 

                                                 ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ  

 

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  

 

Ντόμπρεφ Νικόλαος                                      Κοτζάμπασης Μιλτιάδης  

 

 

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  (ΟΣΥΒΕΤ) ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, τέως  ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  

 

Με την παρούσα εκφράζουμε την υποστήριξή μας στους εργαζόμενους και μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων της ΓΓ Εμπορίου για τους οποίους έχει διαταχθεί, κατόπιν εντολής του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη,  Ένορκη Διοικητική Εξέταση σχετικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος “Τurkaegean”.  

Καταδικάζουμε την άδικη επίθεση που δέχονται οι συνάδελφοι από την κυβέρνηση, η οποία κάνει την «ανήξερη» και προσπαθεί να μετακυλήσει τις ευθύνες της.

Σημειώνουμε ότι το EUIPO αποτελεί τον Οργανισμό αναγνώρισης πνευματικών δικαιωμάτων και εμπορικών σημάτων (trade marks) της ΕΕ που μάλιστα υπερέχει και από τα εθνικά, ενώ διαθέτει και ολόκληρο σύστημα δικαστηρίων για τα εμπορικά σήματα. Επίσης διαθέτη τα πληροφορικά συστήματα στα κράτη μέλη με την απαραίτητη παραμετροποίηση στην κάθε γλώσσα. Στην Ελλάδα λειτουργούσαν τα ηλεκτρονικά συστήματα πριν από το 2019 όπως και το σύστημα πρωτοκόλλησης. Σημειώνουμε για άλλη μια φορά ότι η σημερινή κυβέρνηση τον Απρίλιο 2022 ψήφησε Νομοσχέδιο για μεταφορά των υπηρεσιών των σημάτων από το δημόσιο – Γ..Γ Εμπορίου σε  Ανώνυμη Εταιρία - ΟΒΙ γνωρίζοντας πολύ καλά το πλαίσιο που λειτουργεί ο ευρωπαϊκός οργανισμός πνευματικής ιδιοκτησίας EU IPO και ποιες οικονομικές πολιτικές παράγει.

Η σημερινή όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι το πλαίσιο και η διαδικασία που ακολουθείται δεν είναι θέμα υπαλλήλων αλλά οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων και για το λόγο αυτό γίνονται οι τελευταίες παρεμβάσεις στα αρμόδια όργανα της ΕΕ. Αναγνωρίζουν έτσι ποιο είναι το πρόβλημα το πολίτικό, οικονομικό και γεωστρατηγικό.  

Το γιατί προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από την στοχοποίηση υπαλλήλων, είναι ένα φαινόμενο γνωστό όλα τα τελευταία χρόνια με την απαξίωση κάθε δημόσιας υπηρεσίας και έχει κατά βάση επικοινωνιακή αξία στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Ας γνωρίζει ο λαός ότι την ίδια ώρα που λέγονται αυτά, οι υπάλληλοι όλου του υπουργείου καλούνται να επιτελέσουν το έργο τους υπό συνθήκες τραγικής υποστελέχωσης εντατικοποίησης της εργασίας και σοβαρών προβλημάτων στις υποδομές στις συνθήκες υγείας και εργασίας.

Η Ομοσπονδία μας συμμετέχει και θα δόση μάχη σε κάθε αγώνα που θα χρειαστεί υπέρ της υπόληψης και της αξιοπρέπειας του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος και εν γένει των εργαζομένων.  

Καλούμε άμεσα την πολιτική ηγεσία να ανακαλέσει την απόφασή της για διενέργεια ΕΔΕ.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

            Αχ. Σουγκάκης                                                         Κ Πιττας