Ηλιούπολη - Παναγιώτης Δριμυλής: "Μετά την επωφελή σύμβαση του ηλεκτροφωτισμού κ. Στασινόπουλε, τώρα όλοι μαζί φυσάμε το γιαούρτι".

 


Άλλη μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση του συμπολίτη μας κου Παναγιώτη Δριμυλή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα συζητηθεί.

"Ο κ. Στασινόπουλος έχοντας χάσει κάθε αίσθηση δικαίου και ηθικής, έχει καταφύγει στον πολιτικό αμοραλισμό ως ύστατο όπλο προσωπικής και μόνο επιβίωσης. Μην καταφέρνοντας να συγκροτήσει πολιτική ταυτότητα χρησιμοποιεί ως όπλο την γενίκευση, τις μισές αλήθειες, τα ολόκληρα ψευδή, μέσα από αμφιλεγόμενες δηλώσεις και εισηγήσεις. Μετά το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο του ηλεκτροφωτισμού, ο κ. Στασινόπουλος ξαναχτυπά, δείχνοντας ότι δεν του δίδαξε τίποτα αυτή η περιπέτεια του.

Στο δια ταύτα.

Είναι μια επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση μέρους της καθαριότητας, η σύναψη σύμβασης με ιδιώτη των Α.Ε.Κ.Κ (απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων) για την διαχείριση τους; Ας απαντηθεί τελευταία αυτή η ερώτηση για δύο λόγους.

α)Δεν γίνεται να δαιμονοποιούμε οποιαδήποτε σχέση του δημοσίου με το ιδιωτικό.

β)Οι ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν από τον Στασινόπουλο, τον δήμαρχο, την διοίκηση του δήμου, θα καθορίσουν το είδος της συναλλαγής που ανοίγει ο δήμος με κάποιον ιδιώτη, πως και αν επηρεάζει εργασιακές σχέσεις και συνθήκες.

Ένα πρώτο βήμα είναι μια πρώτη ανάλυση της εισήγησης του αντιδημάρχου καθαριότητας. Είναι μια εισήγηση εννιά σελίδων, όπου οι πρώτες έξι απαριθμούν μια σειρά νόμων που είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί ο δήμος. Ο Στασινόπουλος χρησιμοποιεί την νομολογία αυτή όπως η σουπιά χρησιμοποιεί το μελάνι της, δεν κάνει τίποτα άλλο από να θολώνει τα νερά εξαρχής. Δίνει την εντύπωση ότι προχωρεί σε επιβεβλημένες από τον νόμο κινήσεις, μάλλον το θυμήθηκαν αυτό στον δήμο Ηλιούπολης μετά την κατάκτηση μιας εκ των τελευταίων θέσεων στην ανακύκλωση, ανάμεσα στους δήμους της περιφέρειας.

Μόλις στη μέση της έβδομης σελίδας δίνει κάποια γενικά στοιχεία για τα Α.Ε.Ε.Κ. Παρουσιάζει ότι αντιπροσωπεύουν το 25% με 30% των παραγόμενων αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιθανά αυτή η αναλογία να ισχύει επίσης για την Ελλάδα, όμως εδώ χρειάζεται η εξής επισήμανση. Το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των Α.Ε.Ε.Κ παράγεται και συλλέγεται αποκλειστικά από ιδιώτες. Απειροελάχιστο είναι το ποσοστό των Α.Ε.Ε.Κ που πρέπει να συλλεχθεί και διαχειριστεί ένας δήμος. Πράγματι είναι κατά κύριο λόγο από ανακυκλώσιμα υλικά όπως σκυρόδεμα, τούβλα, γυαλί, ξύλο, μέταλλα, πλαστικά, χώμα. Ας κάνουμε μια αναγκαία παρένθεση εδώ.

α)Τα μέταλλα σχεδόν ποτέ δεν φτάνουν στην δικαιοδοσία συλλογής και διαχείρισης από τους δήμους. Ακόμα και σε ιδιωτικούς οικοδομικούς κάδους δεν θα παραμείνουν πολύ μέσα σε αυτούς. Η ανακύκλωση σε μέταλλα και καλώδια είναι η κύρια ενασχόληση πλήθους ανθρώπων που ζουν από αυτή την εργασία. Είναι απίθανο να βγάλεις στο πεζοδρόμιο σου, κάτι παράνομο βέβαια, μέταλλα ή καλώδια και να υπάρχουν ύστερα από μια ώρα.

β)Ο κύριος όγκος των ΑΕΕΚ που πρέπει να συλλέξει και διαχειριστεί ο δήμος αφορούν παρατημένες σακούλες με μπάζα, δηλαδή μπετό, τούβλα, πλάκες, χώμα. Η ανακύκλωση τους γίνεται μόνο με έναν σπαστηρα όπου μετατρέπονται εκ νέου σε αδρανή υλικά ικανά για κάποιες κατηγορίες οικοδομικών - τεχνικων εργασιών, καθώς και για την οδοποιία.

γ)Μια ειδική κατηγορία είναι τα παρατημένα έπιπλα και οικοσυσκευες όπου κυριαρχούν το ξύλο, το γυαλί, το πλαστικό. Έχουν υπάρξει προσπάθειες ιδιωτών ακόμα και ομαδοποιήσεις, στην μεταποίηση και επαναχρησιμοποίηση αυτών των απορριμμάτων.

Οι κατάλληλες αδειοδοτημένες μονάδες που δεν διαθέτουν οι δήμοι ή η περιφέρεια, όπως επισημαίνεται στην εισήγηση του κ. Στασινοπουλου, ενώ είναι μια πάρα πολύ φθηνή τεχνολογία, ενας σπαστηρας και μια πρέσα, υπάρχει σε πλήθος ιδιωτών.

Τίθονται με βάση τα παραπάνω τα εξής ερωτήματα που καλείται να απαντήσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

α)Ποιο είναι το ποσοστό των απορριμμάτων που συγκαταλέγεται στα ΑΕΕΚ που συλλέγει και διαχειρίζεται ο δήμος; Δεν περιμένει κανείς να μπορεί να δώσει ο αντιδήμαρχος μια απάντηση με ακρίβεια, αλλά τουλάχιστον ένα περίπου. Φαντάζομαι ότι δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Μπορεί ο φίλος Άγγελος να έχει άλμπουμ φωτογραφιών από διάφορους δρόμους, όμως έχει κάνει χρόνια να το φτιάξει, δεν έγινε σε μια μέρα.

β)Δεν είναι σαφές αν ο ιδιώτης θα συμμετέχει στην συλλογή των ΑΕΕΚ ή θα συλλέγονται από τον δήμο και θα παραδίδονται στον αδειοδοτημένο χώρο του ιδιώτη. Εν ολίγοις ποιόν θα βαρύνουν τα μεταφορικά των ΑΕΕΚ;

γ)Τι γίνεται με τα μπάζα, τα μέταλλα κλπ που υπάρχουν πολλές φορές μέσα στους πράσινους κάδους; Θα υπάρχει κάποια διαδικασία διαλογής και που θα γίνεται αυτή;

δ)Ο δήμος θα λαμβάνει κάποιο αντίτιμο από τον ιδιώτη για τα ανακυκλώσιμα υλικά;

ε)Ο δήμος θα πληρώνει τον ιδιώτη για τη διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών; Τι είδους σύμβαση θα κάνει τελοσπαντων; Πληρώνουμε τον ιδιώτη ή πληρωνόμαστε από αυτόν;

στ)Ποιός θα εποπτεύει αυτή τη διαδικασία της συλλογής και διαχείρισης; Ποιός εγγυάται ότι δεν θα παρασύρει μέρος ανακυκλώσιμων απορριμμάτων που δεν ανήκουν στην κατηγορία των ΑΕΕΚ;

Επειδή ο κ.Στασινοπουλος έκαψε τη γούνα των κατοίκων της Ηλιούπολης με την επωφελή σύμβαση του ηλεκτροφωτισμού, τώρα όλοι μαζί φυσάμε το γιαούρτι.

Ο τρόπος που επιχείρησε η δημοτική αρχή να τελεσιδικισει την απόφαση στα κρυφά, μέσα από την οικονομική επιτροπή, γεννάει και υποψίες και ερωτήματα.

Ο κ. Στασινόπουλος είναι λαγός όπως χαρακτηρίστηκε για πολλά τώρα πια. Πρέπει εκτός από το "να μιλάμε πολιτικά" που του αρέσει να λέει για να καλύπτεται, να φέρνει νούμερα που πιστοποιούν αυτά που λέει, όμως ο κ. Στασινόπουλος αποφεύγει και τα νούμερα και τη διαβούλευση.

Η εν λόγω εισήγηση περισσότερο συσκοτίζει παρά διαφωτίζει τι θα γίνει με τη συλλογή και διαχείριση των ΑΕΕΚ. Πάλι οικονομικό σκάνδαλο μυρίζει κ. Στασινοπουλε και να είσαι έτοιμος να υποστείς εκ νέου τις συνέπειες. Τόσο προσωπικά όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ που σε αφήνει και αλωνιζεις χωρίς καμμία γνώση και συνέπεια αυτών που κανείς.

Στο ερώτημα αν πρόκειται για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης προς ώρας πριν απαντηθούν τα παραπάνω δεν θα δώσω.

Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια έναν άνθρωπο που δεν έχω γνωρίσει προσωπικά, που μόλις διάβασε την προηγούμενη ανάρτηση μου, αμέσως μου έστειλε την εισήγηση του Στασινοπούλου, ώστε να μπορώ σήμερα να κρίνω και να θέτω ερωτήματα".

10 Αυγούστου 2022
Παναγιώτης Δριμυλής

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ: η 329/2022 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ηλιούπολης περί "Έγκριση ή μη της υλοποίησης προγράμματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ.)." εδώ: https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%9F%CE%A46%CE%A9%CE%A1%CE%A5-%CE%9D%CE%92%CE%A3?inline=true.