Γ. Πατούλης: "Η ψηφιακή μετάβαση είναι μια κομβικής σημασίας διαδικασία - Στόχος μας να κάνουμε την Αττική πρώτη Περιφέρεια στις ψηφιακές υπηρεσίες".

Με πρωταγωνιστικό ρόλο η Περιφέρεια Αττικής στη 2η Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας Beyond 4.0 στη ΔΕΘ

Γ. Πατούλης: «Η ψηφιακή μετάβαση είναι μια κομβικής σημασίας διαδικασία. Στόχος μας να κάνουμε την Αττική πρώτη Περιφέρεια στις ψηφιακές υπηρεσίες»
Με ομιλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στα εγκαίνια της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας «Beyond 4.0» η οποία πραγματοποιείται στη ΔΕΘ και με ειδική εκδήλωση στο Περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής αναδείχθηκε ο κομβικός ρόλος των υπηρεσιών της Περιφέρειας στο κοινό όραμα της μετάβασης σε μια νέα εποχή που η ψηφιακή τεχνολογία θα έχει πρωταγωνιστική θέση.


«Στόχος μας είναι να κάνουμε την Περιφέρεια Αττικής το εφαλτήριο για την ψηφιακή μετάβαση και το πέρασμα στη νέα εποχή, γρήγορα και αποτελεσματικά, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον πολίτη», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα: «Η Περιφέρεια Αττικής στη νέα εποχή: ψηφιακές υπηρεσίες με επίκεντρο τον πολίτη». Η Περιφέρεια Αττικής είναι πρωτοπόρος καθώς αυτή τη στιγμή περισσότερες από 200 υπηρεσίες της διατίθενται ψηφιακά, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του πολίτη. Σύντομα, ο αριθμός των ψηφιακά παρεχόμενων υπηρεσιών θα ανέλθει στις 253, ενώ παράλληλα παρέχεται διαδικτυακά αναλυτική πληροφόρηση για περισσότερες από 500 υπηρεσίες – όλες διαθέσιμες μέσα από την Ενιαία Ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό μέρος των παρεχόμενων από αυτό υπηρεσιών να αφορά στην Περιφέρεια Αττικής. «Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Περιφέρεια Αττικής θα αποτελέσει «πιλότο» στον τομέα των Ψηφιακών Υπηρεσιών για όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Οι δράσεις που έχουμε υλοποιήσει, δείχνουν τον δρόμο για το ψηφιακό μας μέλλον» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.



Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, μέσα από το οποίο θα πραγματοποιηθούν κοινές δράσεις στήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και θα προωθηθεί η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, δημιουργώντας αναπτυξιακές προοπτικές στους επαγγελματίες των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων, αλλά και της εκδήλωσης της Περιφέρειας Αττικής ο Γ. Πατούλης, συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μ. Κουρή, είχε επαφές με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη, τον Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης Σ. Καλαφάτη, τον Υφυπουργό για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο Θ. Λιβάνιο, τον Υφυπουργό έρευνας και Τεχνολογίας Χ. Δήμα, τον Περιφερειάρχη και Πρόεδρο της ΕΝΠΕ Α. Τζιτζικώστα, τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα, τον Πρόεδρο της HELEXPO T. Τζήκα, τον Περιφερειάρχη Στέρεας Ελλάδας Φ. Σπανό, με δημάρχους, μεταξύ των οποίων τον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γ. Κωνσταντέλλο, Αμπελοκήπων Μενεμένης Λ. Κυρίζογλου, Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, εκπρόσωπους εταιριών τεχνολογίας, κ.α.

Στην εκδήλωση της Περιφέρειας Αττικής παραβρέθηκαν ο Ευθ. Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Ά. Χαριστέας, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Σ. Τσίρκας, ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Σ. Νικολαρόπουλος, ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Διαδικτυακής Ενημέρωσης και Ψηφιακής Εξυπηρέτησης Σ. Τιμοθέου, στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, κ.α.

Η Περιφέρεια Αττικής Πρωτοπορεί στις ψηφιακές Υπηρεσίες
Ο Περιφερειάρχης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του επισήμανε επίσης: Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που προσφέρουμε στον πολίτη υπηρεσίες έκδοσης ψηφιακού εισιτηρίου και ραντεβού σε δομές υγείας μέσα από έξυπνες συσκευές. Μοχλεύουμε πόρους του ΕΣΠΑ για τη δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών, όπως το Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης, με πάνω από 490 ψηφιοποιημένα χειρόγραφα ημερολόγια ανασκαφής, 110.000 φωτογραφίες εκθεμάτων και 25.000 δελτία ευρημάτων. Με πόρους του ΕΣΠΑ προσφέρουμε επίσης υπηρεσίες τηλεματικής σε περισσότερες από 1000 στάσεις στο δίκτυο του ΟΑΣΑ, αλλά και το πληροφοριακό σύστημα μεταφοράς μαθητών, μέσα από το οποίο εξυπηρετούνται περισσότεροι από 25.000 μαθητές και μαθήτριες κάθε χρόνο.
Δημιουργήσαμε πρωτοποριακές εφαρμογές ενημέρωσης και εξυπηρέτησης όπως το MyAttica, με συνεχή ενημέρωση για θέματα που αφορούν την Περιφέρεια Αττικής, προσωποποιημένη πληροφόρηση, πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες και τον Οδηγό του Πολίτη κ.α. Ψηφιοποιήσαμε και αυτοματοποιήσαμε το σύστημα αντικατάστασης διπλώματος οδήγησης και προγραμματισμού εξετάσεων υποψήφιων οδηγών, θέτοντας τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών.

Επιπροσθέτως, υπάρχει ένας πλήρης προγραμματισμός δραστηριοτήτων ψηφιακού εγγραμματισμού που εντάσσεται στο ΠΕΠ Αττικής, με έμφαση σε ευπαθείς ομάδες και πολίτες, ενώ στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η δημιουργία 100 χοτ-σποτ ψηφιακού εγγραμματισμού σε 70 περιφερειακές δομές και σε 30 σχολεία σε ολόκληρη την Αττική. Παράλληλα αναπτύσσουμε τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων μας με συναρμόδια υπουργεία και δημόσιους φορείς, ενώ προχωράμε σε ευρείες συνέργειες με οργανισμούς, μέσα από τις οποίες δίνουμε νέα ώθηση στην προσπάθειά μας για την ψηφιακή μετάβαση.

Τελικός στόχος μας είναι να κάνουμε την Περιφέρεια Αττικής το εφαλτήριο για την ψηφιακή μετάβαση και το πέρασμα στη νέα εποχή, γρήγορα και αποτελεσματικά, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον πολίτη και την εξυπηρέτηση των αναγκών του και των προσδοκιών του με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, όπως ακριβώς αξίζει σε όλους μας. Σε αυτή την προσπάθεια, είμαστε όλοι συντονισμένοι – η αυτοδιοίκηση, η κεντρική κυβέρνηση, η κοινωνία των πολιτών, αλλά και όλες οι υγιείς επιχειρήσεις στον χώρο της τεχνολογίας και της καινοτομίας, στις οποίες βλέπουμε έναν άξιο συνοδοιπόρο στο δρόμο για τη νέα ψηφιακή εποχή. Με το βλέμμα προσηλωμένο στη νέα εποχή που ανατέλλει, πάμε μπροστά, δυναμικά, στοχευμένα, για να εξυπηρετήσουμε τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, με καινοτόμες υπηρεσίες που κάνουν πιο απλή, πιο εύκολη και – κυρίως – πιο λειτουργική την καθημερινότητά μας.