Εθνική Επέτειος 28ης Οκτωβρίου 1940 - Τα μηνύματα των Αιρετών του Δήμου Ηλιούπολης.

 


ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Γ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022


Ημέρα απόδοσης φόρου τιμής σήμερα, στους Έλληνες του έπους του ’40, στους προγόνους μας, που σήκωσαν επάξια τα λάβαρα της ελεύθερης ελληνικής ψυχής.
Συμπληρώνονται φέτος 82 χρόνια από το μεγάλο εθνικό ΟΧΙ στον φασισμό και τον ναζισμο.
Η αντίσταση του ελληνικού λαού στην ξένη κατοχή σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία μας, διαμόρφωσε ιστορική συνείδηση και ακόμα και σήμερα συνεχίζει να μας εμπνέει στη διαμόρφωση αγωνιστικού χαρακτήρα και τρόπου ζωής, στη μάχη για τη ζωή και στον αγώνα για Ελευθερία, Ισότητα και Δημοκρατία.
Όλοι μας και ιδιαίτερα οι νέοι πρέπει να μελετήσουμε την ιστορία μας, να εμπνευστούμε από τους προγόνους μας και να γίνουμε κοινωνικά ενεργοί πολίτες, για μια καλύτερη κοινωνία με επίκεντρο τον Άνθρωπο, με Αλληλεγγύη και Δικαιοσύνη!
Για ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη μας και τη χώρα μας.
Χρόνια Πολλά Ηλιούπολη!
Χρόνια Πολλά Ελλάδα!


Στάθης Ψυρρόπουλος - Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης ''Πρώτα η Ηλιούπολη''


Με την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, τιμούμε τη δόξα του Ελληνικού Έθνους και την Ελευθερία της Ψυχής και του Πνεύματος του σύγχρονου ανθρώπου, που ενσαρκώθηκε στον ηρωισμό και στον αγώνα της Ελληνίδας εθελόντριας και του Έλληνα οπλίτη πάνω στα βουνά της Πίνδου.
Το μήνυμα της εθνικής επετείου του "ΟΧΙ", σε μια περίοδο που τα εθνικά σύνορα, ο πολιτισμός και οι αξίες μας αμφισβητούνται, έρχεται με μεγαλύτερη ένταση στο προσκήνιο.
Η θυσία των ανδρών και γυναικών, όπου με αυτοθυσία πολέμησαν για τα όσια και τα ιερά του έθνους, αποτελεί δίδαγμα χρέους και πίστης. Όλα αυτά δεν είναι απλώς σελίδες στη σύγχρονη ιστορία του ένδοξου παρελθόντος. Είναι πρότυπα και αξίες που μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τις πυξίδες του μέλλοντος για όλους μας.
Σήμερα δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα, όχι στο πεδίο των πολεμικών μαχών αλλά στα δύσκολα και πολυσύνθετα πεδία της οικονομικής, υγειονομικής, ενεργειακής και γεωπολιτικής κρίσης.
Δίνουμε όπως και οι ήρωες του ’40 των υπέρ πάντων αγώνα, με πίστη στο Θεό και εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις να πετύχουμε την ανάταξη της πατρίδας μας.
Η Ελλάδα του σήμερα, καλείται να αξιοποιήσει τα διδάγματα και τις παρακαταθήκες
και να σφυρηλατήσει την εθνική ενότητα και ομοψυχία.
Εύχομαι το μήνυμα, οι αξίες, η ιστορική γνώση και πίστη που οδήγησαν το Έθνος στην ελευθερία να καταστούν στήριγμα για όλες τις γενιές των Ελλήνων και να συνεχίσουν να φωτίζουν την κοινή πορεία μας προς την ανάπτυξη και την πρόοδο.
Ακόμη, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής σ’ αυτούς που θυσιάστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς τα αγαθά της Ελευθερίας, να υψώσουμε όλοι οι πολίτες του Δήμου μας ψηλά το εθνικό μας σύμβολο, την Ελληνική σημαία.
Ζήτω η Ελλάδα μας!

Γαβριήλ Αραμπατζής - Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης ''Η Πόλη που θέλω''


Σήμερα τιμούμε τους ήρωες που δόξασαν τη χώρα μας, τους απλούς αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την πατρίδας μας.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με σθένος και αποφασιστικότητα και με εθνική σύμπνοια κατόρθωσαν να επιτύχουν τις πρώτες νίκες ενάντια στον άξονα, αποδεικνύοντας πως οι δυνάμεις του άξονα δεν ήταν ανίκητες.

Είμαστε περήφανοι για το έπος του 1940 και για τις νίκες κατά του φασισμού και του ναζισμού. Ως λαός έχουμε αποδείξει πως είμαστε ικανοί για το καλύτερο όταν υπάρχει σύμπνοια, αλλά και για το χειρότερο. Πρέπει να ξεχάσουμε τη θλιβερή περίοδο του εμφυλίου πόλεμου που ήταν καταστροφικός και μετέπειτα για την χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, από τον Οκτώβριο του 1940 μέχρι το Μάιο του 1941, οι απώλειες στο ελληνοαλβανικό μέτωπο έφτασαν τις 13.936 ανθρώπινες ζωές.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ !!!