Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Κέντρο Υγείας Ηλιούπολης.

 


Απαιτούμε να πάψει ΤΩΡΑ η αδικαιολόγητη μετακίνηση των παθολόγων-γενικών γιατρών από το Κ.Υ Ηλιούπολης.

Πλήρη στελέχωση και 24ωρη λειτουργεία του για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της πόλης μας.

Αυτές τις μέρες ξετυλίγεται ένα ακόμη επεισόδιο αποδυνάμωσης του ΚΥ στην πόλη μας. 30 Σεπτέμβρη κοινοποιήθηκε αιφνίδια η συμμετοχή τριών παθολόγων για να καλύψουν τον μήνα Οκτώβριο με 6 εφημερίες το Κέντρο Υγείας Λαυρίου, μετά από απόφαση-εντέλλεσθε της 1ης Υ.ΠΕ. Οι μετακινήσεις των τεσσάρων παθολόγων-γενικών γιατρών που απομένουν εν ενεργεία στο Κέντρο Υγείας Ηλιούπολης από τον Νοέμβρη προβλέπεται, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί του Κέντρο Υγείας με έγγραφο – διαμαρτυρία τους,  να συνεχιστούν για απροσδιόριστο διάστημα καλύπτοντας  κενά στα κέντρα υγείας 24ωρης εφημέρευσης ανά την Αττική.

Η απόφαση-εντέλλεσθε της 1ης ΥΠΕ έρχεται σε μια φάση που η αποδυνάμωση γενικότερα του Κ.Υ στην πόλη συνεχίζεται. Από 26 γιατρούς, στην έναρξη της Πανδημίας,  πέσαμε στους 24 και αρκετοί από αυτούς επικουρικοί που από μέρα σε μέρα αναμένουν την απόλυση τους! Οφθαλμιατρείο, οδοντιατρείο, γαστρεντερολογικό ιατρείο δεν υπάρχει στο ΚΥ και μόλις ένας (1) παιδίατρος σε μια πόλη με κοντά 15 χιλιάδες παιδιά! Να ο δρόμος και ο τρόπος, ώστε  να «συνυπάρχει αρμονικά ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα»!! 

Η απόφαση-εντέλλεσθε της 1ης ΥΠΕ έρχεται επίσης σε μια φάση επίσης, που  ενεργοποιείται ο λεγόμενος θεσμός του προσωπικού γιατρού και που χιλιάδες συνδημότες και κάτοικοι των γύρω δήμων θα βρεθούν αντιμέτωποι με ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση τους  στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας.

Με 4 παθολόγους και γενικούς γιατρούς, να διαμοιράζουν τις υπηρεσίες τους, μεταξύ του Κ.Υ Ηλιούπολης και άλλων δομών υγείας ανά την Αττική ,  είναι  αδύνατον  να καλυφτούν τα τακτικά ραντεβού του προσωπικού γιατρού για να εξεταστούν οι ήδη εγγεγραμμένοι και να συμπληρωθεί ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας. Για να εξυπηρετηθούν αυτοί που δεν μπόρεσαν «να κλείσουν» προσωπικό γιατρό ή να βρούνε ραντεβού, που είναι  οι  περισσότεροι,  αφού όλα σχεδόν τα ραντεβού από τον μήνα Οκτώβριο των παθολόγων και γενικών γιατρών θα αφορούν τον προσωπικό γιατρό. Να αντιμετωπιστούν με ασφάλεια και επάρκεια τα επείγοντα περιστατικά, να καλυφτούν οι εμβολιασμοί στο κέντρο υγείας, οι εφημερίες καθημερινές και αργίες στο ιατρείο covid.

Η κυβέρνηση καταφεύγει στον γνώριμο δρόμο της κοπτοραπτικής στην λειτουργία των δομών δημόσιας υγείας. Δρόμο που ακολούθησε κατά κόρον  στην διάρκεια της Πανδημίας, με αποτέλεσμα τις εκατόμβες των νέκρων που συνεχίζει να καταγράφει η χώρα μας, τα εκατοντάδες χιλιάδες χειρουργεία σε αναμονή στα γενικά και παιδιατρικά νοσοκομεία, την καταπόνηση των υγειονομικών, τις εγκληματικά κενά των υγειονομικών διαιωνίζονται στις δημόσιες δομές υγείας, το τίμημα για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά  βαρύ.

Αποδεικνύετε κάθε μέρα ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας υγείας δεν μπορούν να συνυπάρχουν προς όφελος του λαού, αλλά μόνο σε βάρος της υγείας του. Όσο η Δημόσια Υγεία αξιοποιείται ως πεδίο επενδύσεων και ΣΔΙΤ, η κατάσταση για τον λαό θα χειροτερεύει. Θα μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στις δυνατότητες που παρέχουν τα σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα και στην πραγματικότητα που βιώνει ο μεροκαματιάρης, τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση νοσημάτων.

08.10.2022