Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλιούπολη και οι δημοτικές εκλογές.

 


Αποτελεί παράδοξο της πολιτικής, πως ο Σύριζα εξακολουθεί να μετριέται στις δημοσκοπήσεις γύρω στο 25%, , ενώ η παρέμβαση του στο μαζικό κίνημα, δηλαδή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα Σωματεία και στους φοιτητές, είναι από μικρή έως ελάχιστη.

Mε τις δημοτικές εκλογές να διεξάγονται σε 12 μήνες, (Οκτώβριος του 2023) στην Κουμουνδούρου προσπαθούν να επιβάλλουν ως κοινούς υποψηφίους δημάρχους πασοκογενείς, όποια σημαία «ανεξάρτητου» και αν έχουν σήμερα ως προμετωπίδα. Η κατά τόπους προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ, σε κάποιους δήμους έχει προχωρήσει και αποτελεί επιλογή μεγαλοστελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από το 2019. Στην Ηλιούπολη είναι γνωστή η στάση που κράτησαν ο υπουργός τότε του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς απέναντι στην υποψηφιότητα του Χρήστου Κοκκοτίνη υποψήφιου δημάρχου της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Αποτέλεσμα, ο Χρήστος Κοκκοτίνης που δεν δέχτηκε αμειβόμενες θέσεις, ενώ συγκέντρωσε 7.157 ψήφους και 19,72% την Α΄ Κυριακή το 2014, το 2019 συγκέντρωσε μόνο 4.846 και 13,16%, με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Κυβέρνηση και στην Περιφέρεια. Δηλαδή 2.300 ψηφοφόροι μετακινήθηκαν το 2019 προς άλλους υποψήφιους. Τελικά δήμαρχος εξελέγη ο Γιώργος Χατζηδάκης, με ποσοστό 50,88% και 12.834 ψήφους, έναντι 49,12% και 12.392 ψήφους του Βασίλη Βαλασόπουλου, δημάρχου επί δυο τετραετίες, με διαφορά μόνο 392 ψήφους. Ας σημειωθεί ότι στον Α΄γύρο των δημοτικών τον Μάιο του 2019, ο κ. Χατζηδακης συγκέντρωσε 15,91% και 5.867 ψήφους και ο Βασίλης Βαλασόπουλος 30,75% και 11.368 ψήφους. Το εκλογικό σύστημα με το οποίο διεξήχθησαν οι δημοτικές εκλογές το 2019 ήταν η απλή αναλογική, που σημαίνει ότι οι έδρες που εξέλεξαν οι δημοτικές παρατάξεις αντιστοιχούσαν στην πραγματική τους δύναμη στο εκλογικό σώμα.

Τέλος ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που «παίζουν» σε πολλούς δήμους το σενάριο συνεργασίας με πασοκογενείς δημάρχους, θα πρέπει να αναλογιστούν μήπως αυτή η στάση, τους στοιχίσει ακριβά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, γιατί οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν τους δικούς τους υποψηφίους, ενώ ένα μεγάλο μέρος της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, που διαφωνεί με τις επιλογές τους, θα τους «γυρίσει οριστικά την πλάτη».

Όσον αφορά την επιλογή του υποψήφιου δημάρχου της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, «Ηλιου-πόλις, ανθρώπινη πόλη», η χθεσινή ψηφοφορία ανέδειξε ισοπαλία μεταξύ των δυο υποψηφίων, ενός πρωτοεμφανιζόμενου στην τοπική πολιτική σκηνή και ενός παλαίμαχου στα κοινωνικά δρώμενα.

Συνολικά ψήφισαν 129 μέλη. Ο νεαρός επιστήμονας Θοδωρής Παπαδάτος (μόλις 32 ετών) συγκέντρωσε την προτίμηση 63 μελών της δημοτικής παράταξης. Τον ίδιο αριθμό ψήφων (63) συγκέντρωσε και ο Δημήτρης Ασβεστάς, από τα παλαιότερα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλιούπολη. Αναμένονται εξελίξεις…

Π.Κ.