Ι.Ν. Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως: Ο άγιος Βασίλειος της γειτονιάς μας εορτάζει - Δείτε το πρόγραμμα.Ο άγιος Βασίλειος της γειτονιάς μας

Πανήγυρις στο Εκκλησάκι του Μεγάλου Βασιλείου της οδού Δ. Γληνού 27

Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2022

17.00μ.μ. Εσπερινός

Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2023

08.30π.μ. Όρθρος, Θεία Λειτουργία


Ο δεύτερος χρονολογικά, μετά τον μεταβυζαντινό άγιο Γεώργιο, ναός της Ηλιούπολης για 10 χρόνια έμεινε κλειστός και αλειτούργητος. 31η Δεκεμβρίου 2017 - 1η Ιανουαρίου 2018 επαναλειτούργησε. Το αγιασμό για την επαναλειτουργία του ναού και τον Εσπερινό τέλεσε ο Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος, πλαισιούμενος από του αρχιμανδρίτες Σεραφείμ και Ευσέβιο.

Πριν γίνουν οι ενορίες και χτιστούν οι ναοί τους, στην Ηλιούπολη, το εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου, ήταν το πρώτο σημείο λατρείας και τιμής του Θεού στην περιοχή.

Σε αυτό έγιναν οι πρώτες βαπτίσεις, γάμοι και κηδείες για τους κτηνοτρόφους της περιοχής της σημερινής Ηλιούπολης

Υπήρξε ιδιοκτησία του Βασιλείου Παπαγεωργαντή και χτίστηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα από τους γονείς του, Ιωάννη και Χαρίκλεια ως ευχαριστία για το ότι επέζησε το παιδί τους. Αφιερώθηκε στον άγιο Βασίλειο, του οποίου το όνομα είχε ο γιός τους, αλλά και στην αγία Μαρκέλλα την Χιοπολίτιδα, λόγω της καταγωγής τους. Μετά το θάνατό του Βασιλείου το 2007, ο ναός έκλεισε και δεν ξαναλειτούργησε.