Ηλιούπολη: Εγκαίνια Εικαστικής Έκθεσης Αρχιμανδρίτη Ευσέβιου - ZARKO MEANDZIJA (30 φωτογραφίες).

 


Τα εγκαίνια της Εικαστικής Έκθεσης του Αρχιμανδρίτη Ευσέβιου (ZARKO MEANDZIJA) πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022 στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Ηλιούπολης  επί της Λεωφόρου Ειρήνης 14-16  που λαμβάνει χώρα η Έκθεση.


Η έκθεση πραγματοποιείται με την αιγίδα και την ευγενική στήριξη των: Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Δήμου Ηλιούπολης & Βρεφονηπιακού Σταθμού "Η Αγία Μαρίνα". 


Το παρών στην Έκθεση έδωσαν εκτός του Δημάρχου Ηλιούπολης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Κώστας Σεφτελής, Σταύρος Γεωργάκης, Ιωάννης Πούλος και ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηλιούπολης, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης "Η Πόλη που θέλω" κ. Γαβριήλ Αραμπατζής (φωτογραφία εξωφύλλου).


Η έκθεση πραγματοποιείται από 23.12.2022 έως 30.12.2022 με ώρες λειτουργίας 11.00π.μ. - 13.30π.μ. & 17.30μ.μ. - 20.30μ.μ.


Ο αρχιμανδρίτης Ευσέβιος, γράφει στο πρόγραμμα της έκθεσης η Διοτίμα Λιαντίνη, «γεννήθηκε το 1975 στην Κροατία που αποτελούσε τότε μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Σπούδασε ζωγραφική και αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Πρίστινα το 1999. Το 2009 ήρθε στην Ελλάδα για να σπουδάσει Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έκτοτε διαμένει στην Αθήνα.

Το 2014 πήρε το πτυχίο του από το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και λίγα χρόνια αργότερα ολοκλήρωσε και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στον Τομέα της Πατερικής Θεολογίας στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής, στο οποίο σήμερα είναι υποψήφιος Διδάκτωρ».

Η καθηγήτρια αναφερόμενη στην έκθεση γράφει ότι «φιλοξενεί κάποια από τα έργα του, τα οποία φιλοτέχνησε μεταξύ των ετών 2017-2022. Η θεματολογία του είναι κατεξοχήν χριστιανική με ελάχιστες εξαιρέσεις, ενώ την έμπνευσή του την άντλησε από την Ιταλική Αναγέννηση το Μπαρόκ και το Βυζάντιο. Οι καλλιτέχνες που τον άγγιξαν είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της παγκόσμιας τέχνης, όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Μιχαήλ Άγγελος και ο Ραφαήλ, αλλά και ο Καραβάτζο, ο Ρούμπενς και ο Πιέρ Μινιάρ. Για τον π. Ευσέβιο η εποχή της Αναγέννησης και οι αισθητικές αρχές που τη διέπουν αποτελούν πάντα το σημείο αναφοράς όλων των καλλιτεχνών, εκεί όπου πάντα επιστρέφουν για να αντλήσουν την έμπνευσή τους και να προσδιορίσουν την καλλιτεχνική τους ταυτότητα, καθότι όσο μελετά κάποιος την εποχή αυτή και την τέχνη της, τόσο περισσότερο πλησιάζει να κατανοήσει την τέχνη της σύγχρονης εποχής. Τα έργα του βασίζονται σε πολύ γνωστά έργα των μεγάλων εικαστικών μας δασκάλων, αλλά φανερώνουν και μια ματιά του καλλιτέχνη καθαρά πνευματική και εσωτερική, και μαρτυρούν το στοχασμό του πάνω στο συναίσθημα του καλλιτέχνη, από τον οποίο εμπνεύστηκε αλλά και την εντύπωση που προκάλεσαν οι συγκεκριμένες βιβλικές απεικονίσεις πάνω στον ίδιο το ζωγράφο».

Τα σχέδια με το μολύβι.

- "Η Παναγία με νήματα" κατά τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, 35Χ50 cm, 2018

- "Η Αγία Οικογένεια" κατά τον Ραφαήλ, 35Χ50 cm, 2018

- "Η Παναγία στο λιβάδι" κατά τον Ραφαήλ, 21Χ35 cm, 2018

- "Η Παναγία με σταφύλια" κατά τον Pierre Mignard, 35Χ50 cm, 2018

- "Η Μεταμόρφωση του Κυρίου" κατά τον Ραφαήλ, 50Χ70 cm, 2018

- "Ο Νυμφίος" κατά τον Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, 21Χ35 cm, 2018

- "Αναστημένος Χριστός" κατά τον Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, 50Χ70 cm, 2018

- "Η Αποκαθήλωση" κατά τον Μιχαήλ Άγγελο, 50Χ70 cm, 2018

- "Η Σταύρωση του Αποστόλου Πέτρου" κατά τον Καραβάτζο, 50Χ70 cm, 2019

- "Άγιος Ιερώνυμος" κατά τον Καραβάτζο, 70Χ50 cm, 2019

- "Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης", 35Χ50 cm, 2019

- "Ο γέρος κιθαριστής" κατά τον Πάμπλο Πικάσο, 35Χ40 cm, 2019

  

Έργα αγιογραφίας σε χαρτί.

- "Αναστημένος Χριστός" κατά τον Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, 50Χ70 cm, 2021 

- "Ευαγγελισμός", 50Χ70 cm, 2021

- "Ιησούς Χριστός ο Θεραπευτής", 35Χ50 cm, 2021


- "Παναγία η Οδηγήτρια", 35Χ50 cm, 2021


- "Άγιος Νεκτάριος", 50Χ70 cm, 2021 

- "Η Αγία Τριάδα" κατά τον Αντρέι Ρουμπλιόφ, 50Χ70 cm, 2022


- "Τι Τρίπτυχο του Ναού της Αγίας Σοφίας", 70Χ50 cm, 2022


- "Η Παναγία και Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός προσεύχονται στον Εσταυρωμένο να σώσει τον κόσμο από τον Κορονοϊό", 35Χ50 cm, 2020


- "Άγιοι Νεομάρτυρες από την πόλη Glina", 50Χ70 cm, 2022
 

- "Παναγία η Πελαγονίτισσα", 35Χ50 cm, 2021  "Η ευγνωμοσύνη για την Έκθεση μου"
Δοξάζοντας την Αγία Τριάδα, τον μόνο αληθινό Θεό μας, θέλω να εκφράζω την βαθιά ευγνωμοσύνη στον Μακαριωτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύριο κύριο Ιερώνυμο για την πατερική ευλογία να πραγματοποιηθεί η έκθεση μου " Ο Ήλιος της Δικαιοσύνης " υπό την αιγίδα του Δήμου Ηλιούπολης και του βρεφονηπιακού Σταθμού Αγία Μαρίνα.


Γι' αυτό λόγο θέλω πρώτα να ευχαριστήσω τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Βερενικής κύριο Χρυσόστομο που τέλεσε την ακολουθία των Εγκαινίων και με την παρουσία του ως πρώην προϊστάμενος του Ναού της Αγίας Μαρίνας έφερε σε όλους μας την μεγάλη χαρά!


Βαθιά ευγνωμοσύνη οφείλω στον αξιότιμο κύριο Δήμαρχο κύριο Γεώργιο Χατζηδάκη και τον Αντιδήμαρχο κύριο Κώστα Σεφτελή και όλους συνεργάτες τους που βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτή έκθεση μου!


Στον πολυσεβαστό Εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου τον Αρχιερατικό Επίτροπο της ΙΕ Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας τον πρωτοπρεσβύτερο Ευθύμιο Κερμελή, ο οποίος αφού μετέφερε τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου έκανε μια θαυμάσια ομιλία εκφράζω την βαθιά ευγνωμοσύνη!

Μεγάλο ευχαριστώ οφείλω όσο ζω στον Γέροντα μου τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου, Προέδρο του διοικητικού συμβουλίου του Βρεφονηπιακού Σταθμού Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης και ιερατικού προϊσταμένου του Ναού Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης ο οποίος έκανε πολλές θυσίες να πραγματοποιεί αυτή έκθεση.
Βαθιά ευγνωμοσύνη οφείλω στην αξιότιμη καθηγήτρια της θρησκευτικής εικονογραφίας του Τμήματος Θρησκειολογίας και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κυρία Διοτίμα Λιαντίνη , η οποία με την εμπνευσμένη ομιλία της μας ταξίδεψε στον κόσμο της βυζαντινής και αναγεννησιακής τέχνης.

Θερμά συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω στην Χορωδία των Κερκυραίων που με το πανέμορφο μουσικό πρόγραμμα τους λάμπρυναν τα εγκαίνια της έκθεσης μου .
Με βαθιά συγκίνηση θέλω να ευχαριστήσω όλους αγαπημένους πατέρες που ήρθαν π.Μιχαήλ, π.Παναγιώτη, π.Νεκτάριο και αδελφό πατέρα Δαμασκηνό και όλους αδελφούς και αδελφές, φίλους και φίλες, γνωστούς και άγνωστους που ήρθαν στα εγκαίνια της Έκθεσης μου και όλους που ήθελαν να έρθουν αλλά εξαιτίας των υποχρεώσεων δεν μπορούσαν. Επίσης θέλω να εκφράζω την ευγνωμοσύνη σε όλους που θέλουν και σκοπεύουν να επισκεφτούν την έκθεση μου.

Στο τέλος θέλω να ευχαριστήσω την Πρέσβη της Βοσνίας και Ερζεγοβινης κυρία Milica Ristovic Krstic που σήμερα επισκέφτηκε την έκθεση μου.
Να είστε όλοι χαρούμενοι και ευλογημένοι και να έχετε καλά Χριστούγεννα με υγεία αγάπη και χαρά!!!

Αρχιμανδρίτης Ευσεβιος Μεαντζια - 24.12.2022