Ο Βερενίκης Χρυσόστομος στην αγία Μαρίνα - Χειροθεσίες και διορισμοί.


Η εορτή της Περιτομής του Κυρίου και η μνήμη της αγίου Βασιλείου τιμήθηκαν στον ιερό ναό αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως την 1η Ιανουαρίου 2023, με Θεία Λειτουργία την οποία τέλεσε ο νεοχειροτονηθείς επίσκοπος Βερενίκης Χρυσόστομος ο Β΄, ιεράρχης του πατριαρχείου Αλεξανδρείας.


Μαζί του συλλειτούργησε ο αγιορείτης γέροντας της καλύβης των Θεοφιλαίων αγίας Άννης, αρχιμανδρίτης Χερουβείμ Αγιαννανίτης, ο Αποστόλου και οι εκ των εφημερίων του ναού, ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, ο αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Μεάντζια καθώς και ο εορτάζων την ονοματική του εορτή πρεσβύτερος Βασίλειος Ταξιαρχιώτης. Οι λοιποί εκ των εφημερίων του ναού εξυπηρέτησαν λειτουργικές ανάγκες του κοιμητηρίου Ηλιουπόλεως, ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μεταξάς και της μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Μαζαρακίου Βαγίων Βοιωτίας, ο πρωτοπρεσβύτερος Λάμπρος Ξεσφύγγης.  


Ο νεότερος εις το προβάδισμα ιεράρχης της αποστολικής εκκλησίας του αγίου Μάρκου, της ιεραποστολικής εκκλησίας της Αφρικής, ο επίσκοπος Βερενίκης Χρυσόστομος Β΄, μετά από 22 χρόνια επέστρεψε ιερουργός στο ναό, στον οποίο υπηρέτησε ως εφημέριος και πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου.

 


Ο σημερινός πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ναού μας, αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου υποδέχθηκε τον επίσκοπο Χρυσόστομο με σύντομη προσλαλιά κατά την οποία τον παρουσίασε στα νεότερα μέλη της εκκλησιαστικής κοινότητας και κατέληξε λέγοντας «δεν Σας λέμε καλώς ορίσατε, γιατί εδώ είναι το σπίτι Σας». 



Αντιφωνώντας ο επίσκοπος ιδιαίτερα συγκινημένος είπε μεταξύ άλλων: «Η αγάπη του π. Σεραφείμ μ
ας ανέβασε στον ουρανό, διότι η καλοσύνη και η ευγνωμοσύνη, είναι δύο αγαθά πολύ μεγάλα. Εν μέση εκκλησία ομολογώ:  Μέγας εἰ Κύριε καὶ θαυμαστά τα ἔργα Σου καὶ οὐδεὶς λόγος ἐξαρκέσει πρὸς ὕμνον τῶν θαυμασίων Σου. Πέρασαν από τότε 22 χρόνια. Όταν σας αποχωρίστηκα πόνεσα πολύ. Να δούμε θα μπορέσω να πω δύο λόγια. Αυτός ο πόνος σαν πληγή με συνόδευε 22 χρόνια. Σήμερα ξανασυναντώμεθα κάτω από την ευλογία του Θεού και κάτω από την αγάπη της Αγίας Μαρίνης και είμαστε πανευτυχείς.  Δοξάζουμε τον Θεό για τα μεγαλεία του και ευχαριστώ εκ βάθους ψυχής τον πάτερα Σεραφείμ, ο οποίος μερικά πράγματα τα λέει πιο δυνατά. Τον ευχαριστώ πάντα για την αγάπη του και για το ότι είμαι εδώ. Δοξάζω το Θεό για το έλεός του, ουδέποτε πίστευα πως θα αξιωθώ να φτάσω σε ένα τόσο μεγάλο μυστήριο, σε μια τέτοια ανωτάτη θέση. Άρα ο Θεός δεν παραβλέπει. Πέρασα πολλά, βασανίστηκα πολύ επί των κυμάτων, αλλά τώρα αργά, σιγανά, μπαίνω στο λιμάνι του Θεού. Και είμαι γι΄ αυτό πανευτυχής. Λέγω πολλές φορές, ότι ο Θεός μας απαλλάσσει από βάσανα, ασθένειες και πολλά άλλα, διότι μας αγαπά. Όχι επειδή είμεθα άξιοι, σπουδαίοι, μεγάλοι, αλλά επειδή εκείνος είναι Μέγας και Φιλάνθρωπος και Πολυέλαιος. Να ευχαριστήσω εκ βάθους ψυχής τον παναγιώτατο Οικουμενικό μας πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την αγάπη του, να ευχαριστήσουμε τον πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο για την στοργή του, να ευχαριστήσω με όλη την δύναμη της καρδιάς μου τον μακαριώτατο αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, που όπως είπα στην ημέρα της χειροτονίας μου είναι ουράνιοι άνθρωποι και επίγειοι άγγελοι. Τους είμαι για πάντα ευγνώμων που με έφεραν σε αυτή την θέση. Ευχαριστώ τον πατέρα Σεραφείμ, τον πατέρα Χερουβίμ, τον πατέρα Ευσέβιο, τον πατέρα Βασίλειο και τον πατέρα Ιωάννη για τις προσευχές τους, διότι στα χρόνια αυτά τα κουραστικά και στενόχωρα, τα οποία πέρασα, ἦσαν και είναι κοντά μου και με τις προσευχές τους. Και τους παρακαλώ να προσεύχονται για πάντα και σας παρακαλώ να προσεύχεστε και εσείς, διότι πραγματικά είστε ανεκτίμητοι, μοναδικοί και ανεπανάληπτοι. Και όπου και αν ήμουν και όπου και αν βρισκόμουν και όπου κι αν είμαι και βρίσκομαι σας ευγνωμονώ. Ναι, σας είμαι ευγνώμων για την αγάπη σας. Για την αγάπη που τότε, αγαπητοί μου ενορίτες, δείξατε. Για την αγάπη σας με την οποία πραγματοποιήσαμε τότε πολλά και φτιάξαμε τα μεγαλεία του ναού. Να σας σκεπάζει ο Θεός, να σας διαφυλάττει και να σας χαρίζει όλα τα καλά. Εγώ όποτε μπορώ, επειδή ο πατέρας Σεραφείμ είναι δυνατός και απαιτητικός και βιαστικός, όποτε και εκείνος μπορεί, θα έρχομαι κατά καιρούς να σας βλέπω για να ενθυμούμαι λαμπρές ημέρες και για να ενθυμούμαι τη σημερινή πανέμορφη ημέρα που είναι σαν τα άγια Θεοφάνεια και σαν το Πάσχα.


Μπροστά μας είναι σήμερα ένας μεγάλος άγιος. Ο άγιος, ο Μέγας Βασίλειος, επίσκοπος Καισαρείας, θα έπρεπε το παράδειγμα του να το τον βλέπουμε μέρα και νύχτα μπροστά μας. Θα έπρεπε να περπατάμε όλοι οι επίσκοποι πάνω στα χνάρια του, γιατί εκείνος ήταν ένας Άγιος που αγάπησε πολύ το Θεό. Τα έδωσε όλα δια τον Θεόν. Λαμπρός στο λόγο, λαμπρός στα συγγράμματα, αλλά προ πάντων λαμπρός στην αγάπη. Λέω πάντα όπου κι αν είμαι έναν λόγο, μόνο η αγάπη μένει, όλα τα άλλα είναι καπνός. Εκείνος πράγματι έμεινε στην ιστορία μας με δύο μεγάλα προσόντα που είχε, την αγάπη του και την σοφία. Ήταν σοφός επίσκοπος, αλλά δεν έμεινε στα βιβλία και στα κηρύγματά του. Προχώρησε πέρα από αυτά και έφτιαξε μια ολόκληρη πόλη την λεγόμενη Βασιλειάδα. Ο καθένας από εμάς καλείται να μιμηθεί τον Άγιο. Καλούμεθα να μιμηθούμε τον Άγιο πρώτα εμείς οι κληρικοί και μετά εσείς οι λαϊκοί. Να πάρουμε τις αρετές του, να του μοιάσουμε στην αγιοσύνη. Η αγιοσύνη είναι το πρώτο και μετά κάθε άλλο. Ζούμε σε έναν κόσμο παρανοϊκό, τερατώδη, αυταρχικό κόσμο. Ζούμε και καλούμεθα εμείς οι πιστοί, να δώσουμε παντού την μαρτυρία της αγάπης, της πίστεως και της αγιοσύνης, στο σπίτι μας, στον κύκλο μας, στη γειτονιά μας, στον κόσμο, διότι ο κόσμος έχει γίνει θηριώδης. Λέει ένα άγιος, όταν ο κόσμος φεύγει κοντά από το Θεό ή θηριώδης γίνεται ή δαιμονιώδης. Σήμερα αυτός είναι ο κόσμος. Εμείς θα ακολουθήσουμε το δρόμο του Σταυρού, όπως ο Χριστός μας μας είπε: Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν, καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι». 


Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι του Δημάρχου Ηλιουπόλεως, Χριστίνα Σερέτη, Κωνσταντίνος Σεφτελής και Ιωάννης Πούλος. 


 

Προ της απολύσεως της Θείας λειτουργίας εψάλη Δοξολογία για το νέο πολιτικό έτος και ευλογήθηκε η αγιοβασιλειόπιτα. 




Αμέσως μετά, με ευλογία και άδεια του ποιμενάρχου των Αθηνών, αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο επίσκοπος Χρυσόστομος χειροθέτησε δια εκκλησιαστική διακονία την πρεσβυτέρα Αικατερίνη – Αθανασία Κολοκυθά, την Βαΐα Καρούτσου και την Ευσταθία Τασούλα. 



Προηγουμένως, με την αυτή εντολή του Αρχιεπισκόπου και αμέσως μετά τη φήμη του μακαριωτάτου, ο θεοφιλέστατος χειροθέτησε εις αναγνώστη τον Λάμπρο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος και διάβασε την αποστολική περικοπή της εορτής.


Τέλος πριν το δι΄ ευχών, ο επίσκοπος παραλαμβάνων από των χειρών του απερχομένου αντιπροέδρου του εκκλησιαστικού συμβουλίου, του 24ετούς Γερασίμου Π. Αλεξοπούλου, του επί έξι έτη επιτρόπου του ναού, επέδωσε τους διορισμούς των εκκλησιαστικών συμβούλων για την επιτροπική περίοδο 2023-2025. 


Τους διορισμούς τους από το Μητροπολιτικό συμβούλιο παρέλαβαν οι για 2η συνεχή θητεία αναλαμβάνοντες εκκλησιαστικοί σύμβουλοι η 65ετης Βασιλική Φαλίδα και ο 64ετής Χρήστος Παπαχριστοδούλου και οι πρωτοδιοριζόμενοι 24ετής Γεράσιμος Ι. Αλεξόπουλος και η 26ετής Δέσποινα Π. Αλεξοπούλου καθώς και οι αναπληρωτές των ο 34ετής Ιάσων Βέτσικας, η 32ετής Σοφία Κοτσάκη, ο 25ετής Παναγιώτης Γιολδάσης και η 84ετής Φανή Λιγνού. 


Ομοίως παρέλαβαν τους διορισμούς ως μέλη του Διοικητικού συμβουλίου του βρεφονηπιακού σταθμού «Η αγία Μαρίνα» οι Βασιλική Φαλίδα και Χρήστος Παπαχριστοδούλου ως μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου κατά τα οριζόμενα εκ του κανονισμού λειτουργίας και τιμητικά ο 27ετής Νικόλαος Γιολδάσης, ως συγγενής της κληροδότου του ακινήτου που φιλοξενεί τον β/ν σταθμό και η Γεωργία Πλατή ως έκπαλαι συνεργάτης του ιδρυτού του β/ν σταθμού επισκόπου Βερενίκης Χρυσοστόμου Β.