Η Ηλιούπολη Στον Αστερισμό Της Προεκλογικής "Μαζικής Ανάπλασης". Του Πάνου Τότσικα* 

                  

Και ξαφνικά, με την είσοδο του καινούργιου χρόνου, η Ηλιούπολη βρέθηκε να κινείται στον αστερισμό της «μαζικής ανάπλασης», με όχημα την αναμενόμενη χρηματοδότηση 8,7 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».


Ρεπορτάζ, δημοσιεύματα, εξαγγελίες, αναφέρονται  επίμονα στις «μαζικές αναπλάσεις» που έχουν προγραμματιστεί από την παρούσα δημοτική αρχή, εν όψει, προφανώς, των επικείμενων δημοτικών εκλογών.


Χωρίς να έχουμε μια πλήρη εικόνα του τι «έργα» προγραμματίζονται, ως «ανάπλαση» εμφανίζονται κάποιες μικρής κλίμακας παρεμβάσεις σε σημεία  κάποιων κεντρικών οδικών αξόνων, κάποιων παιδικών χαρών, κάποιων ελεύθερων δημόσιων χώρων, αλλά και της κεντρικής πλατείας της Ηλιούπολης.Οι εμφανιζόμενες ως «ανάπλαση» παρεμβάσεις περιλαμβάνουν από όσο γνωρίζουμε, εκτεταμένες πλακοστρώσεις, ενοποίηση χώρων πράσινου, εμπλουτισμό με φυτεύσεις, νέα «έξυπνα» καθιστικά και φωτιστικά, εξοπλισμό υπαίθριας άθλησης  κ.α


Με λίγα λόγια, οι περίφημες «αναπλάσεις» στην Ηλιούπολη αποτελούν «έργο βιτρίνας» και δεν συνδέονται με τις πραγματικές ανάγκες αναβάθμισης του δημόσιου χώρου και των εγκαταστάσεων κοινωνικού εξοπλισμού της πόλης.

Μια ουσιαστική ανάπλαση, πρέπει να χαρακτηρίζει και να αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα μιας συγκεκριμένης περιοχής, να αποτελεί «τοπόσημο» για την περιοχή. Με αυτή την έννοια,  προτεραιότητα για τοπικού χαρακτήρα αναπλάσεις θα πρέπει να δοθεί:

·Στην περιοχή του παλιού Αγίου Νικολάου - πλατεία ΙΚΑ,  όπου βρίσκονταν επί Τουρκοκρατίας το τσιφλίκι Καρά (περιβόλια Μαμάη κ.ά).

·Στον περίβολο του  Αγ. Κωνσταντίνου, όπου λειτούργησε το πρώτο δημοτικό σχολείο της Ηλιούπολης (1925) και  όπου βρίσκεται το μεταβυζαντικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο αν και έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, έχει εγκαταληφθεί.

·Όσον αφορά την λεγόμενη ανάπλαση της Κεντρικής πλατείας Ηλιούπολης πιστεύω ότι μια ουσιαστική ανάπλασή της δεν είναι αναγκαία υπό τις παρούσες συνθήκες.

………………………………………………………………………………………………………………..

* Ο Πάνος Τότσικας γεννήθηκε στη Λειβαδιά Βοιωτίας

και ζει στην Ηλιούπολη από το 1953.

Σπούδασε Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες στην Αθήνα και Αρχιτεκτονική στο Παρίσι.

Εκπόνησε Αρχιτεκτονικές, Πολεοδομικές και Περιβαλλοντικές Μελέτες, Τοπικά Αναπτυξιακά και Επιχειρησιακά Προγράμματα Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με διεπιστημονικές ομάδες.

Το 1994, συμμετείχε στη σύνταξη του Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος του Δήμου Ηλιούπολης.

Ως ενεργός πολίτης, συμμετέχει σε κινήσεις πολιτών που ασχολούνται με την πόλη και το περιβάλλον.