Σε πένθος η εκκλησιαστική κοινότητα της αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

 

Εκοιμήθη ο μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός.

«Υπήρξα εδώ εφημέριος όπως ίσως θα ξέρετε πολλοί. Από εδώ εξελέγην επίσκοπος της Μητροπόλεως Ηλείας. Γνωρίζω παλιούς και νεότερους από Σας, γιατί εδώ στο σαμαράκι της Αγίας Μαρίνας, οι γονείς μου έφτιαξαν σπίτι για την αδερφή μου, όταν ακόμα ο ναός ήταν η γνωστή παλιά παράγκα και εδώ διακόνησα επίσης ως κληρικός στην ενορία αυτή, αφού έμενα εδώ στην αδελφή μου». Αυτά ήταν τα λόγια του μακαριστού μητροπολίτου πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού στην λειτουργία του στο ναό της αγίας μας, στις 27 Νοεμβρίου 2016. 

Ο αείμνηστος αρχιερέας, εφημέρευε στο ναό της αγίας Μαρίνης, όσο διάστημα υπηρετούσε σε επιτελικές θέσεις στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ναού, αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, αμέσως μετά την αναγγελία της κοιμήσεως του επισκόπου Γερμανού, συνεκάλεσε σε ηλεκτρονική διάσκεψη το εκκλησιαστικό συμβούλιο και δήλωσε:  

«Το τέλος της επί γης πορείας του αοιδίμου προκατόχου μου, ως ιερατικώς προϊσταμένου του ναού της αγίας Μαρίνης, επισκόπου κυρού Γερμανού, Μητροπολίτου πρώην Ηλείας, επήλθε. Η προσωπικότητα του, ιδιαίτερη και πληθωρική. Η αγάπη του για τον Θεό, την Εκκλησία και τον άνθρωπο, ανεπιτήδευτος. Η κοίμηση του δίνει την αίσθηση της σημαντικής απουσίας από τα εγκόσμια.  Ας έχουμε την ευχή του και ας έχει την ευγνωμοσύνη μας για όσα προσέφερε στο ποίμνιο της ενορίας». 

Κατόπιν αφού αναγνώσθηκε το βιογραφικό του, αποφασίσθηκε ομοφώνως:

Να κηρυχθεί η κοινότητα μας πενθούσα επί τριήμερο.

Να γίνει πένθιμη κωδωνοκρουσία την Τετάρτη στις 9.00 π.μ, αγγέλλουσα το γεγονός.

Να τεθούν οι σημαίες του ναού και των παρακολουθημάτων του μεσίστιες και να τοποθετηθούν μαύρες ταινίες στην θύρα του ναού.

Να τελείται νεκρώσιμο τρισάγιο από του όρθρου της Τετάρτης 22.2.23 και σε κάθε ακολουθία έως της ημέρας ταφής Του.

Να παραστεί κληρικολαϊκή αντιπροσωπεία της εκκλησιαστικής κοινότητος στην εξόδιο ακολουθία Του εκλιπόντος ιεράρχου.

Να δωρηθεί εις μνήμη Του, χρηματικό ποσό στο γηροκομείο Γαστούνης όπου επέλεξε να ζήσει από της παραιτήσεως του εκ του θρόνου της επαρχίας Του έως της κοιμήσεως Του.                                                                                   

Να τελεσθεί 40νθήμερο ιερό μνημόσυνο Του, στο ναό μας.                                          

Ο μητροπολίτης Γερμανός, κατά κόσμον Ιωάννης Παρασκευόπουλος του Γεωργίου και της Κωνσταντίνας, γεννήθηκε στον Καρδαμά Ηλείας στις 24 Φεβρουαρίου του 1932.

Το 1946 ενεγράφη στην επτατάξιο Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου και το 1953 στην Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε τον Φεβρουάριο του 1958.

Στις 8 Νοεμβρίου 1960 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Παναγίας Σκαφιδιάς από τον τότε Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό Α΄ και πήρε το όνομα Γερμανός προς τιμήν του γέροντός του. Στις 20 Νοεμβρίου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε διάκονος στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Καρδαμά και στις 6 Δεκεμβρίου πρεσβύτερος στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου από τον γέροντά του μητροπολίτη Γερμανό, και προήχθη σε αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε ως εφημέριος στις ενορίες Βρανά – Βαρθολομιού και Σκουροχωρίου. Τον Σεπτέμβριο του 1961 διορίσθηκε ιεροκήρυκας και γενικός αρχιερατικός επίτροπος και στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα πρωτοσυγκέλλου.
Τον Μάρτιο του 1979 διορίσθηκε πρώτος γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την 1η Οκτωβρίου 1981 εξελέγη μητροπολίτης Ηλείας. Στις 3 Οκτωβρίου 1981 χειροτονήθηκε επίσκοπος στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών από τον αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ και στις 24 Οκτωβρίου ενθρονίστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου.

Είναι συγγραφέας πολυάριθμων έργων. Υπέβαλε την παραίτησή του στην Ιερά Σύνοδο, η οποία την έκανε αποδεκτή στις 5 Σεπτεμβρίου 2022. Διετέλεσε τοποτηρητής των ιερών Μητροπόλεως Κεφαλληνίας δύο φορές και Ηλείας και Ωλένης, από τις 5 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου 2022.

Απεβίωσε στις 21 Φεβρουαρίου 2023, στο γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας στη Γαστούνη, όπου εφησύχαζε μετά τη παραίτηση του.

Αιωνία Αυτού η μνήμη.


Εκ του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου, του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως