Στ. Καφούνης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών: «Πιστή εφαρμογή του νόμου για τις πορείες»


Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης με αφορμή το συνεχές κλείσιμο του κέντρου της Αθήνας λόγω πορειών και διαδηλώσεων, απέστειλε σήμερα (20.2.23) επιστολή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο στην οποία επισημαίνει τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος του κέντρου της Αθήνας από την μη εφαρμογή του νόμου για τις πορείες.

Αναλυτικά η επιστολή:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και το σύνολο του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου της πρωτεύουσας στήριξε με όλες του τις δυνάμεις την ψήφιση του νόμου 4703/2020 που αφορούσε τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας. Είναι γνωστά άλλωστε τα πολλά και πολύ σοβαρά προβλήματα που δημιουργούσαν οι πορείες και οι συγκεντρώσεις για το εμπορικό και επιχειρηματικό δυναμικό της Αθήνας.

Τον τελευταίο καιρό όμως με λύπη διαπιστώνουμε ότι στο συγκεκριμένο θέμα γίνονται βήματα προς τα πίσω και με αφορμή την αναμενόμενη έναρξη της προεκλογικής περιόδου είμαστε βέβαιοι ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Ασφαλώς και αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα η διαμαρτυρία οποιασδήποτε ομάδας στο δημόσιο χώρο, για αυτό άλλωστε και στηρίξαμε πάντοτε την αναλογική κατάληψη του δημόσιου χώρου. Δηλαδή λίγοι διαμαρτυρόμενοι στο πεζοδρόμιο, περισσότεροι σε μία λωρίδα κυκλοφορίας και μαζικές διαδηλώσεις προφανώς σε όσο χώρο απαιτείται. Δεν είναι όμως δυνατόν για ελάχιστους διαμαρτυρόμενους να κλείνει για πολύωρο χρονικό διάστημα όλο το κέντρο της πόλης και να απειλείται χωρίς ιδιαίτερο λόγο η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, γνωρίζουμε την μεγάλη ευαισθησία σας για τα θέματα που απασχολούν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και βασιζόμενοι στην ανοικτή και ειλικρινή επικοινωνία που διατηρούμε, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών στο τελευταίο του Δ.Σ. αποφάσισε να σας ζητήσει την πιστή εφαρμογή του νόμου για τις πορείες και τις συγκεντρώσεις.
Σήμερα παρά ποτέ, μετά από τις πολύχρονες πολλαπλές κρίσεις που προηγήθηκαν, είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε τους κόπους τόσων ετών και να φροντίσουμε να μην πλήττεται η λειτουργία της αγοράς, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των εμπορικών επιχειρήσεων, τις θέσεις εργασίας σε αυτές, αλλά και την ποιότητα ζωής των καταναλωτών καθώς και των ξένων επισκεπτών της πόλης μας.