Θοδωρής Παπαδάτος, υποψήφιος Δήμαρχος Ηλιούπολης: Η ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτεί όραμα, όρεξη και γνώση - Δήμος Ηλιούπολης & Κυκλοφοριακό Χάος.


 

Η ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτεί όραμα, όρεξη και γνώση.

Είναι ευκαιρία, λοιπόν, στην Ηλιούπολη να λύσουμε, μεταξύ άλλων, και το Κυκλοφοριακό - Συγκοινωνιακό πρόλβημα, καλύπτοντας τις τωρινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες κινητικότητας των δημοτών, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.


Δήμος Ηλιούπολης & Κυκλοφοριακό Χάος

Η Ηλιούπολη, έχει πραγματικά μεγάλες δυνατότητες και χαρακτηριστικά για να γίνει μια πόλη σύγχρονη, πολιτισμένη, οικολογική και ανθρώπινη, που θα εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών. Σήμερα, όμως, φαίνεται, δυστυχώς, πλήρως εγκαταλελειμμένη στην τύχη της, μια πόλη απαξιωμένη και γερασμένη που έχει μείνει στάσιμη και προσπαθεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις ως ουραγός και όχι ως πρωταγωνιστής. Η αδράνεια και αδιαφορία είναι έκδηλη παντού.

Ανάμεσα στα μεγάλα προβλήματα είναι και το Συγκοινωνιακό – Κυκλοφοριακό.

Θέμα που, κατά την εκτίμησή μας, θα απασχολήσει περισσότερο από κάθε άλλο, και που επανήλθε στο δημόσιο διάλογο επ’ αφορμή της καταδικαστέας επίθεσης που δέχθηκε ο συμπολίτης μας και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηλιούπολης, κ. Θανάσης Μπίρλης.
Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και το φαινόμενο της αυθαίρετης και παράνομης στάθμευσης οχημάτων (κυρίως δικύκλων), το οποίο και πρέπει να λυθεί άμεσα. Η κατάληψη των πεζοδρομίων (ακόμη και η κυκλοφορία επί αυτών) δυστυχώς ολοένα και επιδεινώνεται, με τη Δημοτική Αρχή να διαπιστώνουμε, μετά λύπης μας, πως δεν έχει κάνει το παραμικρό. Έχει επιτελέσει έργο μόνο στο επίπεδο του εντυπωσιασμού και των μεμομνωμένων παρεμβάσεων που εν τέλει συμβάλλουν στη διαιώνιση των προβλημάτων της πόλης.
Ως ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη θεωρούμε πως μια εν δυνάμει Διοίκηση θα πρέπει να είναι οραματική, και όχι να περιορίζεται σε διαπιστώσεις. Ομοίως, χρειάζεται να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την αντίμετωπιση του προβλήματος, και όχι καταστατλτικού τύπου που εν τέλει επιδεινώνουν την κατάσταση. Εξάλλου, η τόνωση της τοπικής αγοράς (η οποία ως επί το πλείστον στην Ηλιούπολη αποτελείται από μικρομεσαίες – οικογενειακές επιχειρήσεις) και της επιχειρηματικότητας, εν γένει, αποτελεί προμετωπίδα του προγράμματος μας.
Η Ηλιούπολη εξελίσσεται σταδιακά σε βασικό μητροπολιτικό κέντρο της νοτιοανατολικής Αττικής. Εξ όσων γνωρίζουμε, δεν υπάρχει ουδεμία επικαιροποιημένη κυκλοφοριακή μελέτη που να λαμβάνει υπόψη αυτόν τον παράγοντα και την παρούσα συγκυρία, και δη τα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα. Το έργο που έχει να «δείξει» η παρούσα Δημοτική Αρχή είναι μόνο η «ανάπλαση» και «πεζοδρόμηση» της Λεωφόρου Ειρήνης, εγχείρημα που εγκαταλείφθηκε εντός μίας εβδομάδας λόγω της προχειρότητάς του.
Χρηματοδότηση για τέτοια μελέτη δίνεται από το Πράσινο Ταμείο. Η συγκεκριμένη μελέτη δεν θα πρέπει να περιοριστεί στη διευθέτηση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, αλλά να επεκταθεί σε αυτό που ονομάζεται σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Να έχει ως στόχο έναν ευρύτερο χωροταξικό σχεδιασμό.
Ιεράρχηση του δικτύου σε βασικούς άξονες κυκλοφορίας και σε ζώνες ήπιας κυκλοφορίας.
Δημιουργία λειτουργικού δικτύου ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων που θα ευνοούν την εναλλακτική μορφή μετακίνησης προς όλες τις κατευθύνσεις.
Επαναλειτουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας, η όποια έχει πλέον εγκαταλειφθεί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ενώνονται τοπόσημα της πόλης, με άμεση συνέπεια και την τόνωση της αγοράς που αποτελεί πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου της πόλης μας.
Εγκατάσταση ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος αποτρεπτικής στάθμευσης, μέσω έξυπνων αισθητήρων, αλλά και σήμανση σε ράμπες με κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, προκειμένου αυτές να είναι όσο το δυνατό πιο ευδιάκριτες σε οδηγούς και πεζούς.
Τήρηση των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και έλεγχος από τη Δημοτική Αστυνομία, η οποία είναι αποστελεχωμένη με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε στην πρόσφατη Συνέντευξη Τύπου του Εμπορικού Συλλόγου της πόλη μας ο Επικεφαλής της Δημοτικής μας Κίνησης Thodoris Papadatos, κατά το άρθρο 4 του ν. 5003/2022, σε Δήμους όπως η Ηλιούπολη, οι υπηρεσίες δημοτικής αστυνομίας θα πρέπει να στελεχώνονται από 12 τουλάχιστον άτομα (με προϋποθέσεις για ακόμη περισσότερα). Εντούτοις, η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει αφήσει παντελώς αναξιοποίητη τη ρύθμιση, μην καν προβαίνοντας στις αναγκαίες ενέργειες για τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηλιούπολης που προβλέπει μόνο 9 οργανικές θέσεις Δημοτικής Αστυνομίας...
Η ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτεί όραμα, όρεξη και γνώση. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, στην Ηλιούπολη να λύσουμε τα κυκλοφοριακά προβλήματα, καλύπτοντας τις τωρινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες κινητικότητας των δημοτών, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.