Προς Τους Ενορίτες - Συμπολίτες Και Προσκηνυτές Του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως.Αδελφοί μας, 

Η Ορθόδοξος Εκκλησία, παρέλαβε από τους θεοφόρους Πατέρες και Διδασκάλους της Οικουμένης, να σέβεται και να τιμά δεόντως τα χαριτόβρυτα Ι. Λείψανα και τις Θαυματουργές Ι. Εικόνες, δια των οποίων η Χάρις του Θεού μεταφέρεται στους χριστιανούς, οι οποίοι με πίστη την επιζητούν. Τα Ι.Λείψανα των Αγίων και μάλιστα όσα συνδέονται με το Σωτήριο Πάθος του Κυρίου, όπως ο Τ.Σταυρός, είναι δεικτικά και μεταδοτικά της Ζωηφόρου Χάριτος του Πανάγιου Πνεύματος, γι' αυτό και ευωδιάζουν, θαυματουργούν, μυροβλύζουν, αναβλύζουν ι'αματα και δίδουν θεραπείες. 

Με την ευλογία του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ και την συγκατάθεση του Μητροπολίτου Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, ο Ναός της Παναγίας, αποβλέποντας ποιμαντικώς στον αγιασμό, την πνευματική στερέωση και ενίσχυση των πιστών λίγο προ της εισόδου μας στην Μεγάλη Εβδομάδα, με τιμή, σεβασμό και κατάνυξη, θα υποδεχθεί εκκλησιαστικώς και ιεροπρεπώς, τα Άχραντα Πάθη του Κυρίου, προερχόμενα εκ της Ι.Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας, την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 στις 7.00 το απόγευμα στα προπύλαια του Ι.Καθεδρικού μας Ναού.

Τα Άχραντα Πάθη περιλαμβάνουν τεμάχια εκ: α) της χλαμύδος, την οποίαν φόρεσαν στον Κύριο οι σταυρωτές Του, β) του σπόγγου με τον οποίον ο Ρωμαίος στρατιώτης πότισε τον Σωτήρα του κόσμου όξος μεμειγμένο με χολή, γ) του ακανθίνου στεφάνου, που δέχθηκε επί της κεφαλής Του ο Λυτρωτής των ανθρώπων, και τέλος δ) του Τ.Σταυρού, επί του οποίου θυσιάσθηκε εξ αγάπης ο Σωτήρας του κόσμου. Τα ιερότατα αυτά κειμήλια φυλάσσονταν μέχρι το 1450 στο αυτοκρατορικό παρεκκλήσιο του Παλατιού στην Βασιλεύουσα, όπου τα είχε εναποθέσει η Αγ. Ελένη τον 4ο αιώνα. Στα μέσα του 15ου αιώνος, οι δύο αυτάδελφοι Παλαιολόγοι Θωμάς και Δημήτριος, προσέφεραν προς ευλογία και αγιασμό τα Άχραντα Πάθη στον συγγενή τους (υιό του Ανδρέα Μαμωνά, Δούκα της Μονεμβασίας, και της Θεοδώρας Παλαιολογίνης, κόρης του Αυτοκράτορα Ανδρονίκου Δ' Παλαιολόγου) και κτήτορα της Ι.Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας, Όσιο Λεόντιο. Η θεόπνευστη αυτή χειρονομία των δύο Παλαιολόγων διέσωσε ουσιαστικά τα τιμιότατα αυτά κειμήλια από τους Οθωμανούς, που λίγα χρόνια αργότερα. το 1453, κατέκτησαν την Βασιλίδα των Πόλεων. Τα ως άνω Ι.Κειμήλια θα τίθενται προς προσκύνηση στον Ι. Ναό, καθημερινά από τις 7.30 μέχρι της 22.00 έως και το Σάββατο του Λαζάρου το πρωί της 8ης Απριλίου, ενώ θα τελούνται ακολουθίες όπως παρατίθενται αναλυτικώς πιο κάτω.

Αγαπητοί Ενορίτες, συμπολίτες και προσκυνητές, ας αξιοποιήσουμε όλοι ακόμα μια αγιαστική ευκαιρία και ευλογία του Θεού στην Πόλη μας, σπεύδοντας με πνευματική κατάνυξη να υποδεχθούμε τα Άχραντα Πάθη, και δι' Αυτών, προσκυνούντες τον Σωτήρα του κόσμου Κύριο Ιησού Χριστό, του Οποίου το Πάθος και η Ανάσταση μας ελευθέρωσαν από την σκλαβιά της αμαρτίας και του θανάτου και μας φανέρωσαν την οδό της σωτηρίας και της αιώνιας ζωής.

Καλό Πάσχα!

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ

ΑΡΧΙΜ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΑΤΡΑΜΑΔΟΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


ΚΥΡΙΑΚΗ 02.04.2023 19.00

ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΓ.ΠΑΘΩΝ - ΤΕΛΕΣΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.04.2023 20.00

ΤΕΛΕΣΗ Ι. ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ - ΣΧΕΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ

ΤΡΙΤΗ 04.04.2023 19.00

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ Μ.ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΥ - ΟΜΙΛΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ Ι. ΜΟΝΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 05.04.2023 19.30

ΤΕΛΕΣΗ ΒΡΑΔΙΝΗΣ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗΣ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ 06.04.2023 20.00

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΟΥ Ι. ΚΑΘΕΔΡ. ΝΑΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: "Η ΥΜΝΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΘΟΣ & ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ"

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07.04.2023 19.00

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΥ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΤΗΝ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ"

ΣΑΒΒΑΤΟ (ΛΑΖΑΡΟΥ) 08.04.2023

07.30 - 10.00 ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

11.00 ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓ. ΠΑΘΩΝ