Χριστίνα Μπογιατζή: "Μη φοβάσαι το παιδί της επανάστασης, να τρομάζεις αν έχεις παιδί που ουδέποτε είπε όχι".

 


Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ

Η επανάσταση είναι πάνω απο τη στάση, είναι η απέναντι γωνία, είναι η αδόμητη αντίδραση στο σκοτάδι, είναι το χάος που βγαίνει επιτέλους στην επιφάνεια γιατί προυπήρχε μα κανείς δεν είχε πει λέξη.

Μη φοβάστε την επανάσταση. Να τρέμετε την άβουλη συμμόρφωση διότι αυτή γεννά τέρατα ενώ η πρώτη γεννά απαίδευτα θηρία. Το θεριό της άγνοιας θα το ημερέψεις με την αγάπη και την αλήθεια, το τέρας της άγνοιας δεν θα μπορέσεις να το στρώσεις ποτέ όμως. Αν είχες το τέλειο παιδί περίμενε τον αναβρασμό κάποια στιγμή, κράτα μικρό καλάθι για την αβρότητα και προσαρμοστικότητά του γιατί ουδής διαμορφώθηκε και παρέμεινε δυνατός μέσα απο την αρμονία, μόνο ο πόλεμος φτιάχνει χαρακτήρες μέσα απο την ελευθερία. Η ειρήνη κατακτάται μόνο με αίμα, αλλιώς είναι απλώς προσωρινή εκεχυρεία.


Μη φοβάσαι το παιδί της επανάστασης, να τρομάζεις αν έχεις παιδί που ουδέποτε είπε όχι. Δεν είμαι πολεμοχαρής όμως η σύγκρουση είναι η ζωή μας, ο Ηράκλειτος το είπε, ο πόλεμος είναι πατέρας όλων. Πώς θα επιβληθεί το λευκό αν πρώτα δεν το αντικρύσεις με μαύρο φόντο;

Χριστίνα Μπογιατζή
Παιδοψυχολόγος- Λογοπαθολόγος
Υπ. Διδάκτωρ ΕΚΠΑ