Ανακοίνωση 15 Υποψηφίων Γυναικών Δημοτικών Συμβούλων Από την Δημοτική Κίνηση "ΗΛΙΟΥ-Πόλις, ανθρώπινη πόλη".

Άλλη μια πετυχημένη εκδήλωση της Δημοτικής Κίνησης "ΗΛΙΟΥ-Πόλις, ανθρώπινη πόλη" παρουσία 110 περίπου συμπολιτών μας είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την Δευτέρα, 3 Απριλίου 2023 στην αίθουσα του Δημοτικού Αναψυκτηρίου Ηλιούπολης "Δημήτρης Κιντής".

Δελτίου Τύπου της Δημοτικής μας Κίνησης ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη αναφορικά με την εκδήλωση «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ισότητα των Φύλων».
Παράλληλα, σε μια κίνηση συμβολισμού, ανακοινώθηκαν και οι πρώτες 15 υποψηφιότητες γυναικών που θα καταρτίσουν το ψηφοδέλτιο μας στις επερχόμενες εκλογές. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει αναλυτική παρουσίαση εκάστης των υποψηφίων.
Θα θέλαμε και πάλι να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσής μας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ισότητα των Φύλων" & Ανακοίνωση 15 Υποψηφίων Γυναικών Δημοτικών Συμβούλων.

Τη Δευτέρα, 3 Απριλίου 2023, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της Δημοτικής μας Κίνησης «ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη» με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ισότητα των Φύλων».


Η εν λόγω εκδήλωση, με ομιλήτριες τη Μαρία Καραμεσίνη και Χρύσα Δουζένη, αποτέλεσε έναυσμα για να αναδείξουμε ζητήματα σχετικά με τις έμφυλες ανισότητες, να εμβαθύνουμε στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών και να εξετάσουμε όλα τα συστημικά εμπόδια και όλες τις μορφές καταπίεσης που ασκούνται στο πλαίσιο των σύγχρονων κοινωνιών. Ακόμη, να δούμε πως μια Δημοτική Αρχή, προφανώς οραματική, θα μπορούσε να βάλει και αυτή το λιθαράκι της για να αφήσουμε πίσω μας τέτοιες νοοτροπίες. Εξάλλου, στην Ηλιούπολη είχαμε, δυστυχώς, περιστατικά γυναικείας κακοποίησης και βιασμού, ακόμα και πολύ πρόσφατα, με αποτέλεσμα η ανάγκη να φανεί η πραγματική διάσταση αυτών να είναι όλο και μεγαλύτερη.

Όπως ανέπτυξε κατά τον Χαιρετισμό του ο Επικεφαλής της Δημοτικής μας Κίνησης & Υποψήφιος Δήμαρχος Θοδωρής Παπαδάτος, «την πολιτική για την Ισότητα των Φύλων πρέπει να την δούμε ως ψηφιδωτό. Κάθε ψηφίδα από μόνη της μπορεί να είναι εντυπωσιακή όμως αναδεικνύεται μόνο από τη συνύπαρξη με τις υπόλοιπες ψηφίδες. Ένα πρόγραμμα για τις γυναίκες, μια δράση απομονωμένη και αποσπασματική, έχουν ακριβώς την ίδια τύχη: μπορούν να εντυπωσιάσουν, μπορούν να τραβήξουν το βλέμμα, όμως αποκτούν νόημα μόνο μέσα από τη σύνδεση, την αλληλεπίδραση, το συσχετισμό. Έχει σημασία να συγκεντρώνονται όλες οι ψηφίδες σε μια εικόνα και αυτός είναι ο σκοπός της αποψινής εκδήλωσης. Να παρουσιάσουμε τις δράσεις μας στην ολότητά τους». Στο πλαίσιο αυτό, ο Θοδωρής Παπαδάτος ανέφερε εργαλεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο Δήμο μας, όπως η πραγματική λειτουργία της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, αλλά και δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν, όπως η δημιουργία Συμβουλευτικού Κέντρου (ενδεχομένως και σε συνεργασία με όμορους δήμους) και άλλων δομών που θα προστατεύουν θύματα ενδοοικογενεικών επιθέσεων. Ακόμη, έγινε αναφορά στην έννοια της κατάρτισης δημοτικού προϋπολογισμού με την οπτική του φύλου (gender budgeting) και τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί στο Δήμο Ηλιούπολης.

Εν συνεχεία, τη σκυτάλη πήρε η Χριστίνα Κριωνά όπου απήγγειλε πραγματική μαρτυρία κακοποιημένης γυναίκας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μας έφερε πιο κοντά στην απτή πραγματικότητα, βλέποντας το ζήτημα από την οπτική της καταγγέλλουσας.

Κατόπιν, και ύστερα από μια περιεκτική εισήγηση της συντονίστριας της εκδήλωσης Βιβής Λυγερού, ο λόγος πέρασε στις κύριες ομιλήτριες. Η Μαρία Καραμεσίνη, υπό την ιδιότητα της Καθηγήτριας & Πρόεδρου της Επιτροπής Ισότητας του Παντείου Πανεπιστημίου εμβάθυνε στον τρόπο με τον οποίο η γυναίκα (στην ευρύτητά της) έχει βιώσει τις διαδοχικές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας. Ακόμη, αναφέρθηκε σε βήματα τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν σε επίπεδο ΟΤΑ με στόχο την ισότητα των φύλων. Ακολούθως, η Χρύσα Δουζένη αναφέρθηκε σε πρακτικούς τρόπους με τους οποίους ο Δήμος Ηλιούπολης θα μπορούσε να συνδράμει προς την κατεύθυνση αυτή και να ενημερώσει / ευαισθητοποιήσει τους δημότες. Υπό την ιδιότητά της Συντονίστριας της πρωτοβουλίας «Είμαι Εδώ – Ηλιούπολη», μιας ομάδας που δραστηριοποιείται στην πόλη μας και έχει ήδη επιτελέσει τεράστιο έργο στην υποστήριξη γυναικών που ήρθαν και έρχονται αντιμέτωπες με την έμφυλη βία, σε όλες τις εκφάνσεις της (ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική), η Χρύσα Δουζένη ανέλυσε το ζήτημα από τη σκοπιά του «πεδίου», της πρακτικής εμπειρίας.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη εκδήλωσή εγκαινιάζει μια σειρά θεματικών που φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε στο προσεχές μέλλον, με στόχο να προσεγγίσουμε θέματα ευρύτερα που όμως συνδέονται άμεσα με τις τοπικές κοινωνίες.

Τέλος, σε μια κίνηση συμβολισμού, ανακοινώθηκαν και οι πρώτες 15 υποψηφιότητες γυναικών που θα καταρτίσουν το ψηφοδέλτιο της Δημοτικής μας Κίνησης στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές:

  1. Αυγέρη – Κύρκου Ευαγγελία
  2. Γαβαλά Βασιλική
  3. Καϊλόγλου Ελισάβετ
  4. Κολομβούνη Χρυσούλα
  5. Κριωνά Χριστίνα
  6. Κωνσταντινοπούλου Δανάη
  7. Λίγκα Εύη
  8. Λυγερού Παρασκευή (Βιβή)
  9. Μπακάλη Βασιλική
  10. Κεσίδου Λυδία
  11. Σαπακόλη Μαρία
  12. Φραγκούλη Ανδρομάχη (Άμη)
  13. Χαντζή Σταρούλα
  14. Χατζηγούλα Ευαγγελία
  15. Χόρτη Σταυρούλα (Ρούλα)

Τις ερχόμενες μέρες θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση, με συνοδευτικό βιογραφικό, εκάστης των υποψηφίων.

 

Ηλιούπολη, 4-4-2023

Γραφείο Τύπου

ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη