Σύλλογος Λευκαδίων Ηλιούπολης Και Γύρω Δήμων "Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ" - 1ο Φεστιβάλ Γεύσεων Δήμου Ηλιούπολης.


Σύλλογος Λευκαδίων Ηλιούπολης Και Γύρω Δήμων "Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ" - 1ο Φεστιβάλ Γεύσεων Δήμου Ηλιούπολης.


Ο Σύλλογος Λευκαδίων Ηλιούπολης Και Γύρω Δήμων "Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ" ιδρύθηκε το 1976 από Λευκαδίτες που εγκαταστάθηκαν στην Ηλιούπολη, μετά τη δεκαετία του 1940.

Σκοπός του Συλλόγου είναι η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των Λευκαδίων στην περιοχή του Δήμου Ηλιουπόλεως και των γύρω Δήμων, η ανάπτυξη του πνευματικού επιπέδου των μελών του Συλλόγου, η υλική και ηθική συμπαράσταση των εχόιντων ανάγκην Λευκαδίων και η διατήρηση των παραδόσεων του τόπου καταγωγής των μελών του Συλλόγου.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Σύμφωνα με τον Όμηρο η ονομασία του νησιού προέρχεται από το "λευκάς" γιατί ήταν λαυκογαία,είχε δηλαδή άσπρο χώμα. 

Τα πρώτα δείγματα ζωής στο νησί υπάρχουν από την παλαιολιθική εποχή. Κατά τον αρχαιολόγο Ντερπφελντ η Λευκάδα είναι η ομηρική Ιθάκη. Παράλληλα το Μεγανήσι, το μεγαλύτερο από τα όμορα νησιά, είναι η χώρα των Ταφίων, ο άρχοντας των οποίων Μέντης ήταν φίλος του Οδυσσέα.

Αρχικά η Λευκάδα ήταν χερσόνησος. Τον 7ο π.χ. αιώνα οι Κορίνθιοι για να διευκολύνουν τη ναυσιπλοΐα έσκαψαν τον ισθμό και έκαναν τη Λευκάδα νησί.

Αξιόλογη είναι η πολιτιστική προσφορά της Λευκάδας στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Άγγελος Σικελιανός.

Χαρακτηριστικά προϊόντα του νησιού είναι το κρασί, το λάδι, οι φακές Εγκλουβής, το λευκαδίτικο σαλάμι αέρος. Ακόμη φημίζεται για την παραδοσιακή λαδόπιτα, τα καρσάνικα κεντήματά της και τις πανέμορφες παραλίες της.

παραδοσιακά φαγητά Λευκάδας



Χρ. Γιάννης Φουρλάνος, πρόεδρος Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης Και Γύρω Δήμων "Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ"