Χριστίνα Μπογιατζή: ΟΡΙΑ.

 ΟΡΙΑ

1.Να βάζεις όρια από την αρχή είτε πας για συνέντευξη σε δουλειά, είτε σε πρώτο ραντεβού. Μη φοβηθείς ότι θα σε παρεξηγήσουν. Όποιος δεν ξέρει από όρια, τότε να φύγει από τη ζωή σου γιατί αργά ή γρήγορα θα στην αναστατώσει.
2.Να βάζεις όρια στον εαυτό σου όταν εσύ ξεφεύγεις και γίνεσαι "άσχημος", κακότροπος και κακοποιητικός. Να φεύγεις από όσους πληγώνεις, να αποσύρεσαι και να ψάχνεις το γιατί, τα όρια δεν είναι μόνο για τους άλλους αλλά και για σένα.
3.Να βάζεις όρια μιλώντας για τα τραύματά σου, να σηκώνεις τοίχους όταν σου τα ευτελίζουν, να φωνάζεις όταν στα εκλογικεύουν, δεν τα έζησαν αυτοί, εσύ έγινες ο τραυματιοφορέας του εαυτού σου. Όποιος δεν καταλαβαίνει, δεν αγαπά, και όποιος δεν αγαπά δε σέβεται τα όρια της ψυχής σου.
4.Να βάζεις όρια στα παιδιά σου για όσα μπορούν να λένε για σένα, όσα μπορούν να ρωτούν αν και δεν θα χρειαστεί ποτέ να τους μάθεις τον σεβασμό εάν εσύ τα σέβεσαι.
5.Να βάζεις όρια σε όσα φοβάσαι γιατί και ο φόβος είναι θηρίο που εάν το ταίσεις θα γίνει τέρας και μετά θα σε καταπιεί όπως η γάτα μπορεί να φάει καναρίνι μέσα στο ίδιο του το κλουβί.
6.Να βάζεις όρια σε όσα επιθυμείς γιατί ο άνθρωπος είναι βαρέλι χωρίς πάτο σε όσα έμαθε να ζητά, είναι ανικανοποίητος γιατί ξέχασε όσα απέκτησε και αντιστάθηκε σε όσα διαφώνησαν μαζί του χωρίς να έχει υπομονή να πάρει τα διδάγματά του.
7.Να βάζεις όρια σε όσα σκέφτεσαι γιατί ο νους είναι μηχάνημα που θέλει λάδωμα, θέλει ξεκούραση και συχνή επανεκκίνηση. Εάν τον θρέψεις με ιδέες χωρίς συναίσθημα θα σου βγάλει ψευδαισθήσεις και εάν τον υπερφορτώσεις με εικόνες θα σε βάλει σε μελόδραμα που δεν είναι καν δικό σου.
8.Να βάζεις όρια σε ό,τι σε πληγώνει γιατί ο πόνος είναι καλός αλλά δεν είναι όλοι ίδιοι. Υπάρχει ο πόνος που γίνεται μηρυκαστικό και άλλος που φέρνει ζωή. Μάθε τη διαφορά και βάλε όρια στον πρώτο. Πες του πως δεν τον χρειάζεσαι πια επειδή έμαθες τα όρια επιτέλους και δεν φοβάσαι μην σε απορρίψουν όταν θα τα ανακοινώνεις.
9.Να βάζεις όρια στις μνήμες και τη φαντασία σου, το ένα είναι το παρελθόν και το άλλο είναι το μέλλον. Μείνε πιο πολύ με το παρόν γιατί μόνο αυτό έχεις.
10. Να βάζεις όρια στις προσδοκίες σου από τους άλλους γιατί δεν είναι όλοι ικανοί να σε συναντήσουν εκεί που είσαι, δεν είναι όλοι έτοιμοι ούτε και πρόθυμοι. Μείνε μακρυά και ζήσε ούτως ή άλλως.
Βάλε όρια στη ζωή σου πριν αυτά γίνουν το Βατερλώ μέσα της.

Χριστίνα Μπογιατζή

ΥΓ: Στην φωτογραφία εξωφύλλου της ανάρτησης η κα Χριστίνα Μπογιατζή, Παιδοψυχολόγος-Λογοπαθολόγος, Υπ. Διδακτωρ ΕΚΠΑ με τον υποψήφιο Δήμαρχο Ηλιούπολης κ. Γαβριήλ Αραμπατζή και την δραστήρια Ηλιουπολίτισσα κα Λαμπρινή Παναγοπούλου σε εκδήλωση της παράταξης "Η Πόλη που θέλω" στην Ηλιούπολη.