Ο Σύλλογος Κρητών Ηλιούπολης Μας Ενημερώνει Για Τα Παραδοσιακά Κρητικά Εδέματα (Μέρος Α').

 


Σύλλογος Κρητών Ηλιούπολης "Η ΚΡΗΤΗ"-  1ο Φεστιβάλ Γεύσεων Δήμου Ηλιούπολης.

Ο Σύλλογος Κρητών Ηλιούπολης "Η ΚΡΗΤΗ" ιδρύθηκε το 1956 και αριθμεί γύρω στα 2.000 εγγεγραμμένα μέλη.

Διατηρεί πολυάριθμα τμήματα όλων των ηλικιών εκμάθησης Κρητικών χορών και παραδοσιακών μουσικών οργάνων (λύρας, λαούτου και μαντολίνου).

Στη διάρκεια των 65 και πλέον χρόνων παρουσίας του στην πόλη αναδεικνύει, διατηρεί και προωθεί την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της Κρήτης, ενώ παράλληλα έχει επιδείξει σημαντικό και πολύπλευρο πολιτιστικό και κοινωνικό έργο. 



Χοχλιοί με πατάτες και κολοκύθια

(σαλιγκάρια γιαχνί)

Τα σαλιγκάρια στην Κρήτη είναι γνωστό έδεσμα από τη μινωική εποχή. Αποτελούσε φθηνό φαγητό, άμεσα διαθέσιμο, χωρίς τον κόπο του κυνηγιού. Τα μαζεύουμε την πρώτη βροχερή μέρα του φθινοπώρου και όχι καθ΄όλη τη διάρκεια της εποχής, επειδή ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που ζευγαρώνουν. Ιδανική εποχή για να τα μαζέψουμε είναι επίσης ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος.

Χοχλιοί μπουμπουριστοί

Σαλιγκάρια (χοχλιοί) ανάποδα (μπουμπουριστοί) στο τηγάνι, με μπόλικο αλάτι και δενδρολίβανο, συνοδεύουν εξαιρετικά τη ρακή και την τσικουδιά σας.



Καλτσούνια

Ανεβατά ή της στιγμής, τα καλτσούνια είναι ένα από τα πιο εκλεκτά και νόστιμα εκλεκτά εδέσματα. Ανεβατά λέγονται εκείνα τα πιτάκια που έχουν μαγιά και "ανεβαίνουν" (φουσκώνουν), ενώ της στιγμής γίνονται με απλό φύλλο.
Τα απλά καλτσούνια μοιάζουν με ταρτάκια σε αστεροειδές σχήμα, ενώ ανεβατά φτιάχνονται κυρίως το Πάσχα και θυμίζουν το τσουρέκι. Και τα δύο έχουν γέμιση από μυζήθρα ή ανθότυρο, μέλι και κανέλα. Τρώγονται τόσο για γλυκό, όσο και για να συνοδεύσετε τη ρακή σας, που της ταιριάζει τόσο κάτι ελαφρώς γλυκό και τυρένιο. 


Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηλιούπολης κος Γαβριήλ Αραμπατζής, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης "Η Πόλη που θέλω" με δημοτικούς συμβούλους της παράταξης και πλήθος υποψηφίων δημοτικών συμβούλων βρέθηκε και τις δύο ημέρες στο 1ο Φεστιβάλ Γεύσεων στην Ηλιούπολη που πραγματοποιήθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης (Πλατεία Φλέμινγκ).