Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση εκβιαστών ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

 


ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Αθήνα, 13 Ιουνίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση η οποία ενέχεται σε εκβιάσεις ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, βαριές και επικίνδυνες σωματικές βλάβες καθώς και παράβαση του νόμου για τα όπλα

Συνελήφθησαν -7- μέλη, ενώ στην δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται ακόμη -3-

Εξιχνιάστηκαν -9- περιπτώσεις εκβίασης με κατά περίπτωση επιθέσεις σε βάρος καταστηματαρχών ενώ διακριβώθηκε η «παροχή προστασίας» σε -9- καταστήματα

Κατασχέθηκαν  μεταξύ άλλων πλήθος ειδών ένδυσης και υπόδησης , –2- αλεξίσφαιρα, κυνηγητικό όπλο,-31- κυνηγητικά φυσίγγια, -41- αναβολικά δισκία και φιαλίδια, -3- ενέσεις με αναβολική ουσία, χειροπέδες, σιδερογροθιά, -3.860- ευρώ, -8- κινητά τηλεφωνά, -4- μοτοσικλέτες και -5- αυτοκίνητα


Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας ενέχονται σε εκβιάσεις ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, βαριές και επικίνδυνες σωματικές βλάβες καθώς και παράβαση του νόμου για τα όπλα.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες χθες, Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023 συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθησαν εφτά (7) μέλη της οργάνωσης.

Σε βάρος τους καθώς και σε βάρος ακόμη τριών (3) μελών σχηματίσθηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, βαριά σωματική βλάβη, επικίνδυνη σωματική βλάβη, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, βία κατά των υπαλλήλων και για παράβαση των νόμου για τα όπλα, καθώς και του νόμου του Ε.Ο.Φ σε συνδυασμό με περί συμπληρωμάτων διατροφής και της καταπολέμησης της φαρμακοδιέγερσης.

Ειδικότερα, έπειτα από πολύμηνη συστηματική έρευνα και αξιοποίηση του συλλεχθεντος προανακριτικού υλικού διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν συντονισμένα και συγκροτημένα τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2021 σε περιοχές της νοτιοανατολικής Αττικής.

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με το πρόσχημα “παροχής προστασίας” και της “κατά παραγγελίας και έναντι αμοιβής”, προκαλώντας επικίνδυνες και βαριές σωματικές βλάβες σε άτομα, εισπράττοντας χρηματικά ποσά.

Επίσης, απαιτούσαν από τα θύματά τους, να απευθύνονται σε αυτή «για την διευθέτηση οποιουδήποτε θέματος» αντικαθιστώντας ουσιαστικά το ρόλο των εκ του νόμου αρμόδιων διωκτικών Αρχών.

Μάλιστα, τα μέλη της οργάνωσης σε πολλές περιπτώσεις διακρίνονταν από σκληρότητα, αυξημένη απαξία και αντικοινωνικότητα, ενώ έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε εννιά (9) οικίες των μελών της οργάνωσης καθώς και σε εννιά (9) οχήματα, τα οποία αποτελούν μέσα τέλεσης των έκνομων ενεργειών τους (τέσσερις (4) μοτοσικλέτες και πέντε (5) αυτοκίνητα) βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά :

 • πλήθος ειδών ένδυσης και υπόδησης, τα οποία τα φορούσαν κατά τη διάρκεια των περιστατικών/αδικημάτων,
 • -8-κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM,
 • -3.860- ευρώ,
 • -2- αλεξίσφαιρα,
 • -31- κυνηγετικά φυσίγγια,
 • κυνηγητικό όπλο,
 • σουγιάς,
 • σιδερογροθιά,
 • αναδιπλούμενο μαχαίρι,
 • ζευγάρι χειροπέδες,
 • -3- ενέσεις περιέχουσες αναβολική ουσία άγνωστης μάρκας 2,5 ml,
 • φιαλίδια περιέχοντα αναβολικές ουσίες,
 • -41-δισκία αναβολικών ουσιών καθώς και
 • ατζέντες-ημερολόγια με σημειώσεις που αφορούσαν την εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι, κατά την επιχείρηση, μέλος της οργάνωσης στη θέα των αστυνομικών τράπηκε σε φυγή ωστόσο ακινητοποιήθηκε παρότι αντιστεκόταν με κλωτσιές και γροθιές, ενώ έτερο μέλος συνελήφθη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων στα Χανιά.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός ακόμη ατόμου για υπόθαλψη εγκληματία.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί -9- περιπτώσεις εκβίασης με κατά περίπτωση επιθέσεις σε βάρος καταστηματαρχών ενώ διακριβώθηκε η «παροχή προστασίας» από τα μέλη της οργάνωσης σε -9- καταστήματα.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για ομοειδή αδικήματα, θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.