Τζιτζίκεια 2023 - Πρόσκληση Σε Μια Εκλεκτή Εκδήλωση Που Θα Πραγματοποιηθεί Στην Ηλιούπολη Από Τη Συνέλευση «Ανοιχτό Κύκλωμα Ηλιούπολης».


 


Τα «Τζιτζίκεια» πραγματοποιούνται για 2η συνεχόμενη χρονιά στην Ηλιούπολη από τη Συνέλευση «Ανοιχτό Κύκλωμα Ηλιούπολης», αυτή τη φορά στο πάρκο Αγίου Νικολάου.
Ευελπιστούμε να αποτελέσει μία γιορτή- θεσμό για τη γειτονιά μας, βάζοντας το «λιθαράκι» της στην οικειοποίηση των ελεύθερων- δημόσιων χώρων και την υπεράσπισή τους.
Οι πλατείες και τα πάρκα μας, θα «χάσκουν» σαν έρημες οάσεις στη θάλασσα της πολυκατοικίας και της εμπορευματοποίησης αν δεν αποτελέσουν τον κοινό μας τόπο που θα φιλοξενεί τις «ιεροτελεστίες» μας.
Το 2022, τα «Τζιτζίκεια» πραγματοποιήθηκαν ως αυτοσχέδιο πανηγύρι. Φέτος αναβαθμίζονται και φιλοξενούν μουσικά σχήματα, συλλόγους και φορείς που ασχολούνται με τον πολιτισμό και το περιβάλλον, κινήματα πόλης και συλλογικότητες που υπερασπίζονται τους ελεύθερους- δημόσιους χώρους.



Στις 18:00: Μουσικό session- έκπληξη. Όποιοι και όποιες βρεθούν στο χώρο από νωρίς θα μπορέσουν να περιηγηθούν στους πάγκους των ομάδων, συλλόγων και συλλογικοτήτων, στο bazaar βιβλίου και θα είναι οι τυχεροί που θα απολαύσουν το «κρυφό» event της ημέρας.
Στις 19:00: Κεντρική εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Ο Υμηττός σήμερα και χθες- απειλές και προκλήσεις».
Θα περιπλανηθούμε στις πτυχές του νέου Προεδρικού Διατάγματος για το όρος, αποκαλύπτοντας μικρές και μεγάλες, παλιές και νέες ιστορίες για τους κινδύνους που απειλούν το κοντινότερο μεγάλο οικοσύστημα στο κέντρο της Αθήνας.
Οι καταστροφικές συνέπειες του περασμένου καλοκαιριού, καθιστούν επίκαιρη όσο ποτέ τη συζήτηση. Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα:
Ποιοi είναι οι κίνδυνοι που απειλούν την περιοχή μας;
Ποιo είναι το καθεστώς διαχείρισης και προστασίας των κοντινών μας οικοσυστημάτων;
Ποιος είναι ο ρόλος και η ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ποιος της Κεντρικής και των αρμόδιων υπηρεσιών;
Ποιες είναι οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα συγκεκριμένα θέματα;
Πώς συνδέονται όλα αυτά με τη διαχείριση των ρεμάτων και τις νέες επενδυτικές εξελίξεις στην περιοχή;
Ομιλητές:
Ειρήνη Τσαλουχίδη (Δικηγόρος- Μέλος Κίνησης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων)
Κώστας Βουρεκάς (Αρχιτέκτων- Πολεοδόμος)
Περικλής Ζήκας (Μέλος Διαδημοτικής Επιτροπής για την Προστασία του Υμηττού- Δημοτικό Σύμβουλος Χολαργού-Παπάγου)

Στις 21:00: Live με τα μουσικά σχήματα που στηρίζουν το Φεστιβάλ:
Ravita Brando
Eliana One Woman Band
Κρητικά- Παραδοσιακά: Γιώργος Ξαγοράρης, Μαρία Τερζάκη, Χρήστος Περάκης
Είσοδος Ελεύθερη μετά τις 17:30