Γαβριήλ Αραμπατζής, Υποψήφιος Δήμαρχος Ηλιούπολης: Η αυτοθυσία της Ηρώς Κωνσταντοπούλου πρέπει να είναι οδηγός και ιερή παρακαταθήκη για τις νέες γενιές.

 



Η αυτοθυσία της Ηρώς πρέπει να είναι οδηγός και ιερή παρακαταθήκη για τις νέες γενιές.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 1944 η δεκαεπτάχρονη Ηρώ Κωνσταντοπούλου οδηγήθηκε μαζί με άλλους 49 κρατουμένους στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Στους 49 κρατούμενους που εκτελέστηκαν την ίδια μέρα εκτός από την Ηρώ υπήρχαν άλλοι δύο μικρότεροί ηλικιακά, ο 14χρονος Ανδρέας Λυκουρίνος και ο δωδεκάχρονος Σουλδίνος.

Η μητέρα της Ηρώς Ελένη Κωνσταντοπούλου ήταν ζωγράφος και μετά την δεκαετία του 80 έζησε στην πόλη μας (Ηλιούπολη) , η οποία έκανε μεγάλη προσπάθεια, ώστε το Ελληνικό Κράτος να αναγνωρίσει την Ηρώ ως Ηρωίδα και αγωνίστρια του 1940.
• Το 1975 εκδίδει το βιβλίο «Ηρώ Κωνσταντοπούλου-Δρόμος προς την θυσία». Με έσοδα και δικαιώματα από τις πολώσεις υπέρ του Πολεμικού Ναυτικού για την μνήμη της κόρης της.

• Στις 29 Δεκεμβρίου του 1977, η Ηρώ, τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Αρετής και Αυτοθυσίας, σε αναγνώριση της συμβολής της, στον απελευθερωτικό αγώνα. Αρωγός στην προσπάθεια της μητέρας της Ηρώς ο Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος (ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός παιδείας).

• Παραγγελία της μητέρας της στον γλύπτη Νικόλα, δύο αγάλματα της Ηρώς Κωνσταντοπούλου που το ένα τοποθετείται στην Ηλιούπολη στη οδό που φέρει το όνομα της και το άλλο στην Τερψιθέα του Πειραιά.

• Το 1981 η ιστορία της Ηρώς έγινε θέμα κινηματογραφικής ταινίας, με τίτλο: «17 σφαίρες για έναν άγγελο», το σενάριο υπογράφεται από τον Νίκο Φώσκολο, που είχε αναλάβει και την σκηνοθεσία, με την συνεργασία του Τάκη Βουγιουκλάκη. Συγκλονιστική, είναι η ερμηνεία της Ελένης Βιτάλη στη ταινία, στο τραγούδι «Μάνα γλυκειά μην πικραθείς» (στίχοι της μητέρας της Ελένης Κωνσταντοπούλου).

Ο Δήμος Ηλιούπολης πρέπει να μεριμνήσει ώστε:

– να δημιουργηθεί μία αίθουσα στο μουσείο Εθνικής Αντίστασης της πόλης μας αφιερωμένη στην ηρωίδα Ηρώ Κωνσταντοπούλου. Η μητέρα της, έχει δωρίσει στον Δήμο Ηλιούπολης το πιάνο της Ηρώς και το πορτραίτο της.

– να τοποθετηθεί μία επιγραφική πλάκα στο διώροφο αρχοντικό της οδού Βεΐκου που να θυμίζει ότι σε αυτό το σπίτι γεννήθηκε και έζησε μία μεγάλη αγωνίστρια της αντίστασης.

– να προβάλλεται δωρεάν κάθε 5 Σεπτέμβρη στο θερινό κινηματογράφο της πόλης μας η ταινία με τίτλο “17 σφαίρες για έναν άγγελο, η αληθινή ιστορία της Ηρώς Κωνσταντοπούλου”.
Η Ηρώ Κωνσταντοπούλου έπεσε για τη λευτεριά της πατρίδας, 37 μέρες προτού απελευθερωθεί η Ελλάδα.

Φωτ. 1. Άγαλμα της Ηρώς Κωνσταντοπούλου στην Ηλιούπολη Αττικής του γλύπτη Νικόλα παραγγελία της μητέρας της Ελένης.

Φωτ. 2. Προσωπογραφία της Ηρωίδος από την ζωγράφο μητέρα της Ελένη Κωνσταντοπούλου.