Η ανάρτηση του αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
"Αύριο 25 Οκτωβρίου μνήμη της Αγίας Ταβιθά της ελεήμονος, στο ναό της αγίας Μαρίνης με Θεία Λειτουργία, που θα αρχίσει στις 9.00 π.μ., θα τιμηθεί η άγια και θα γίνει δέηση υπέρ ταχείας αναρρώσεως των ασθενών εκ της ομωνύμου της αγίας Μονάδος Φροντίδος Ηλικιωμένων της Ηλιουπόλεως.
Όπως ανακοινώσαμε στο φυλλάδιο "Να μην ξεχάσω ... η ενορία μου με καλεί: Ἕως τὴν Παρασκευὴ 20/10/23, ἦταν ἄγνωστες οἱ προθέσεις τοῦ Δήμου Ἡλιουπόλεως, σχετικὰ μὲ τὸν ἑορτασμὸ τοῦ παρεκκλησίου τῆς ἁγίας Ταβιθᾶ τοῦ ὁμωνύμου κέντρου φροντίδος ἡλικιωμένων στὴν ὁδὸ Φιλοποίμενος 6.
Ἐλπίζουμε νὰ γίνει ἡ Θεία Λειτουργία 25/10, ἔστω καὶ κεκλεισμένων τῶν θυρῶν ἢ τουλάχιστον νὰ τοποθετήσουν τὴν εἰκόνα τῆς ἁγίας ἐκτός του περιβόλου, ὥστε νὰ προσκυνήσουμε τὴν χάρη τῆς ἁγίας."
Από μέρες η διοίκηση και υπηρεσιακοί παράγοντες συζητούσαν και ξανασυζητούσαν το θέμα, για το ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί να γίνει ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία για την εορτή, γιατί θα εκτεθούν οι γέροντες σε κίνδυνο πρόσληψης του ιού. Και ενώ θα μπορούσε να ρυθμιστούν τα πράγματα ώστε να είναι στον ιερό ναό μόνο ο ιερέας και ο ψάλτης και να μην υπάρξει πρόσβαση για το λαό, αλλά ούτε και για τους γέροντες, το μαγείρευαν και το ξαναμαγείρευαν, έως ότου τους ήρθε η απάντηση από τον ουρανό.
Γιατί να το κρύψομεν άλλωστε, η θέληση τους ήταν αρνητική στον εορτασμό. Έτσι λοιπόν έως σήμερα κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τρεις ηλικιωμένοι ήδη έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο με τον ιό, με ότι αυτό συνεπάγεται, δύο είναι θετικοί σε αυτόν εντός της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων Η ΑΓΙΑ ΤΑΒΙΘΑ και τρεις υπάλληλοι βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια. Αν δεν συμβαίνει έτσι ας το διαψεύσει το ΚΑΦΑΔΗΛ, γιατί αυτά κυκλοφορούν στην πόλη. Ευχόμαστε μετά θερμής προσευχής να μην τους βρουν και άλλα από τις επιλογές και τα λόγια τους, με τα οποία στηρίζουν δημόσια τα λάθη τους.
Αυτή λοιπόν, εφόσον μας επιβεβαιώσουν οι αρμόδιοι και δεν μας διαψεύσουν, για όσους πιστεύουμε, είναι η απάντηση του ουρανού στους ορθολογιστές υπηρεσιακούς παράγοντες. Εκ των πραγμάτων πλέον δεν θα τιμηθεί η Αγία στο ναό της, ούτε μάλλον θα θυμιατιστεί η εικόνα της, ούτε θα ακουστεί το απολυτίκιο της και για αυτό, θα την τιμήσουμε στην Αγία Μαρίνα.
Μονοκκλησιά ήταν η μέρα της σαν έπεφτε καθημερινή, ε τότε με μονοκλησιά μάλλον και αύριο θα τιμηθεί στο ναό της αγίας Μαρίνης. Πείτε στον Νέστορα των παπάδων της πόλης να μην στεναχωράτε, θα την λειτουργήσουμε και θα μνημονεύσουμε και τον παπΑντώνη και την πρεσβυτέρα και όλους τους κτήτορες".
αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου
Αγία Ταβιθά
Ποῦ σοι, Ταβιθά, Πέτρος; εἰ γὰρ ἦν πάλιν,
Ἤγειρεν ἂν σε καὶ θανοῦσαν ὡς πάλαι.
«Αὐτὴ ἦν πλήρης ἀγαθῶν ἔργων καὶ ἐλεημοσυνῶν, ὧν ἐποίει». Έτσι πλέκει το εγκώμιο της Αγίας Ταβιθά ο ευαγγελιστής Λουκάς. Η λέξη Ταβιθά είναι συριακή και ερμηνεύεται Δορκάς (ζαρκάδι). Το όνομα αυτό έφερε ή ευσεβέστατη αυτή και φιλάνθρωπη χριστιανή, που κατοικούσε στην Ιόππη.
Από τίς Πράξεις των Αποστόλων (θ' 36-40) πληροφορούμαστε ότι η Δορκάς, ήταν εξειδικευμένη υφάντρια πού κατασκεύαζε χιτώνες και ιμάτια, τα όποια πωλούσε και από τα έσοδα συντηρούσε φτωχούς, χήρες και ορφανά. Όταν ο απόστολος Πέτρος, στα πλαίσια της διάδοσης του Ευαγγελίου, έφτασε στη Λύδδα της Παλαιστίνης, συνέβη ν' ασθενήσει η Δορκάς και να πεθάνει. Και ενώ είχαν ετοιμαστεί όλα για την κηδεία της, έγινε γνωστό ότι ο Πέτρος ήταν στη Λύδδα. Τότε δύο απεσταλμένοι, παρακάλεσαν τον Πέτρο να έλθει στην Ιόππη. Όταν έφτασε, τον ανέβασαν στο υπερώο, όπου ήταν νεκρή η Δορκάς. Συγκινημένος ο Πέτρος, χωρίς να πει τίποτα, έβγαλε όλους έξω, γονάτισε και προσευχήθηκε θερμά. Έπειτα είπε: «Ταβιθᾶ ἀνάστηθι». Και πράγματι η νεκρή αναστήθηκε! Αυτό χαροποίησε αφάνταστα τους παρευρισκόμενους, και το γεγονός διαδόθηκε σ' όλη την Ιόππη με αποτέλεσμα να πιστέψουν πολλοί στον Χριστό.
Από τότε η Ταβιθά έζησε αρκετά χρόνια, γεμάτα αγαθά έργα και ελεημοσύνες. Ο θάνατος τη βρήκε σε βαθιά γεράματα. Και έτσι η φιλάγαθη αυτή γυναίκα, έφυγε ειρηνικά και με αγαλλίαση διότι την αξίωσε ο Θεός να περάσει τη ζωή της ωφέλιμα γεμάτη πνευματικούς καρπούς.