Σημαντική Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Και Κηδεμόνων Δάφνης Υμηττού.



 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι αν και οδεύουμε στη λήξη του πρώτου σχολικού τριμήνου όχι μόνο τα συνήθη σχολικά προβλήματα παραμένουν ανεπίλυτα, αλλά και καινοφανή προβλήματα έρχονται να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των χτυπημάτων που δέχεται η δημόσια δωρεάν παιδεία. Έτσι, πέραν των εκπαιδευτικών κενών που υπάρχουν, πέραν της ελλιπούς στελέχωσης των σχολείων με βοηθητικό προσωπικό, πέραν των κτηριακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των σχολείων, πέραν της ισχνής υλικοτεχνικής υποδομής, πέραν των ανησυχιών για τον έλεγχο της αντισεισμικότητας των σχολείων και της φύλαξής τους, πέραν τόσων και τόσων που χρόνια τώρα διεκδικεί, χωρίς ανταπόκριση, το γονεϊκό κίνημα έχουμε φέτος να αντιμετωπίσουμε και δύο νέους παραλογισμούς:
1) Με την 93506/Δ3/25.08.2023 εγκύκλιό του το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε και διέταξε πως όταν σε ένα τμήμα υπάρχουν παιδιά, για τα οποία έχει εγκριθεί από τον αρμόδιο κρατικό φορέα (ΚΕΔΑΣΥ) κατόπιν εξατομικευμένης εξέτασης ότι χρειάζονται παράλληλη στήριξη για την παρακολούθηση του σχολείου, αρκεί ο ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης για όλα. Έτσι, ενώ μπορεί να έχουμε σε ένα τμήμα τέσσερα παιδιά που χρειάζονται από έναν εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης, έχουμε έναν εκπαιδευτικό, που προφανώς πρέπει να έχει οκτώ μάτια. Είναι σαφές ότι στην προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων, οι αρμόδιοι δεν διστάζουν να ρίξουν «στην αρένα» τους εκπαιδευτικούς, που προσπαθούν να βρουν λύσεις εκ των ενόντων, να αγνοήσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού και εν τέλει να υποβιβάσουν το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα στο σύνολο της τάξης και του σχολείου. Αδιαφορούν για τις συνέπειες των αποφάσεών τους, γιατί πολλοί απλά η εκπαιδευτική διαδικασία είναι για αυτούς μόνο νούμερα. Εμείς, που ακόμα πιστεύουμε στη δημόσια δωρεάν παιδεία, χωρίς αποκλεισμούς και διαφορετικές ταχύτητες, ΖΗΤΑΜΕ έναν εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης για κάθε παιδί που το δικαιούται και για όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας.
2) Η νέα τακτική που ακολουθείται για τις σχολικές εκδρομές και τον έλεγχο των λεωφορείων, σύμφωνα με την οποία η Τροχαία καλεί τους διευθυντές ή τους εκπαιδευτικούς συνοδούς των εκδρομών να προσκομίζουν το πρωί της ίδιας ημέρας που έχει προγραμματιστεί η σχολική εκδρομή/επίσκεψη τα λεωφορεία σε χώρο που τους έχει υποδείξει (Badminton) καθιστά έως ανέφικτη την πραγματοποίηση των (μηνιαίων) σχολικών εκδρομών, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες ακυρώσεις αυτών, γεγονός που επίσης υποβιβάζει την εκπαιδευτική διαδικασία. Ως γονείς, στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς τους εκπαιδευτικούς που καλούνται από φέτος να κάνουν και καθήκοντα τροχαίας, συμμετέχοντας σε μια κωμικοτραγική διαδικασία ελέγχου λεωφορείων, και ΖΗΤΑΜΕ τα συναρμόδια Υπουργεία να λήξουν άμεσα αυτόν τον παραλογισμό, εξασφαλίζοντας ότι τα παιδιά μας θα μπορούν να συμμετέχουν με ασφάλεια και χωρίς επινοημένα προσχώματα στις σχολικές εκδρομές τους, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.
Και ενώ η Ανακοίνωση αυτή προβλεπόταν να κλείσει εδώ, δυστυχώς η πραγματικότητα έρχεται να μας επιβληθεί με τον κυνισμό της. Μόλις αυτή την εβδομάδα, στο τέλος του 3ου μήνα από την έναρξη του σχολικού έτους, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποφάσισε τη συγχώνευση 4 τμημάτων της Γ τάξης του 1ου Γυμνασίου Δάφνης σε 3, αγνοώντας ότι έχει ήδη παρέλθει το πρώτο τρίμηνο της ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ χρονιάς φοίτησης των παιδιών αυτών στο Γυμνάσιο και ενώ δεν έχει υπάρξει, ως εφαλτήριο μιας τέτοιας απόφασης, καμία αριθμητική μεταβολή των τμημάτων αυτών ή κάποιος άλλος λόγος, έστω ως μια ψευτοδικαιολογία στα αδικαιολόγητα.
Είναι τρομακτική η ευκολία που κάποιοι, από τα γραφεία τους, προς εξοικονόμηση πόρων αυξάνοντας τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα κοντά στα ανώτατα δυνατά, παίζουν στις πλάτες των παιδιών μας, μετακινώντας τα από τμήμα σε τμήμα, με άλλους συμμαθητές, με άλλους καθηγητές, με άλλο σημείο διδαχθείσας ύλης, λες και είναι απλώς πιόνια.
Θα είναι ακόμα πιο τρομακτικό αν νομίσουμε ότι αυτός ο εκφυλισμός της Παιδείας μας και η αποτίμησή της μόνο με οικονομικούς όρους δεν ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ! ΖΗΤΑΜΕ την άμεση ανάκληση αυτής της τερατώδους απόφασης, που μπορεί πλέον, δυστυχώς, να μη μας ξαφνιάζει, αλλά μας εξοργίζει!
Η πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Όλγα Χριστινάκη Κατερίνα Γκιώνη