Ηλιούπολη - Θοδωρής Παπαδάτος: Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Δήμου Ηλιούπολης - "Έτσι τελείωσε ( ; ) / όχι με έναν κρότο, αλλά με έναν λυγμό".

 

📌
Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Δήμου Ηλιούπολης. - «Έτσι τελείωσε (;) / όχι με έναν κρότο, αλλά με έναν λυγμό».

🟡
Όπως είχαμε ήδη αναφέρει με την από 6 Νοεμβρίου 2023 Ανακοίνωσή μας, η διατήρηση της αυτονομίας του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης ήταν επιβεβλημένη.

Πρόκειται για το μοναδικό μουσείο στην Ηλιούπολη, με εξειδικευμένο αντικείμενο, που θα όφειλε να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στα της περιοχής μας, λειτουργώντας αφενός ως προβολή των αγώνων της Εθνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα και αφετέρου ως κοιτίδα ανάδειξης της ιστορικής μήνης της πόλης μας.
🟡
Δυστυχώς, με τη με αριθμ. 103036/2023 απόφασης του Αν. Υπ. Εσωτερικών (ΦΕΚ Β’ 6719/2023), έρχεται να μπει «ταφόπλακα» στο Μουσείο και με τη βούλα.

Όχι με κρότο, καθώς η απαξίωσή του από «αμφότερες» τις Δημοτικές Αρχές τα 14 χρόνια θεσμικής λειτουργίας του ήταν ήδη εκκωφαντική, αλλά με έναν υποκριτικό λυγμό. Σαν η πορεία του να ήταν προδιαγεγραμμένη, και απλώς τώρα επισφραγίζεται και τύποις η κατάργησή του.

Με την απερχόμενη Δημοτική Αρχή, επιβεβαιώνοντας το ρόλο του ολετήρα να ολοκληρώνει το έργο της, μη δυνάμενη (αφού το είχε στην πράξη απαξιώσει) να αιτιολογήσει επαρκώς την αναγκαιότητα διατήρησής του, και τη νέα να μην έχει καν αντιδράσει, δίνοντας την εντύπωση πως βολεύεται από την εξέλιξη αυτή.
🟡
Η αλήθεια είναι πως το Μουσείο αποτελεί μία ανυπολόγιστης αξίας ιστορική – πολιτιστική κληρονομιά για το Δήμο μας.

Πανελλήνιας εμβέλειας, με ειδική θεματική και με ευρύτερη αναγνώριση λόγω της ιστορικότητάς του, και με συγκεκριμένες καταστατικές προβλέψεις που, εάν τηρούνταν, θα συνέδραμαν αποφασιστικά στην εξωστρέφειά του.

Εντούτοις, από το 2009 όπου ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα δεν έχει λειτουργήσει κανονικά λόγω της απαξίωσης από το σύνολο αυτών που ανέλαβαν τις τύχες του, και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων.

Πλήρως αποστελεχωμένο, με σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, με ελλιπή συντήρηση των υποδομών, δίχως προσβασιμότητα για ΑμεΑ, και σε οικονομική ασφυξία χωρίς καν να υπάρχει μέριμνα για την εξεύρεση κονδυλίων για την κάλυψη των αναγκών του.
🟡
Το αποκορύφωμα όλη αυτής της κατάστασης είναι η προαναφερθείσα απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία από ΝΠΔΔ μετατρέπεται σε απλή υπηρεσία του Δήμου.

Από ένα Μουσείο όπου ως τώρα διοικούνταν (τουλάχιστον κατά το καταστατικό του) από τις Αντιστασιακές Οργανώσεις και δημότες της Ηλιούπολης με την ανάλογη επαγγελματική ή κοινωνική δράση και ειδικές γνώσεις, υποβαθμίζεται σε μια «πολιτιστική αίθουσα», η διαχείριση της οποίας θα τεθεί υπό κάποιον αντιδήμαρχο, οδηγούμενο, έτσι, με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη παρακμή του.

Από έναν πολυχώρο ενημέρωσης και ανάδειξης των αξιών της δημοκρατίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, όπου διοικείται από αυτούς που κατά τεκμήριο έχουν τη γνώση και με τα αναγκαία εχέγγυα ανεξαρτησίας, μετατρέπεται σε ένα ακόμα τμήμα/διεύθυνση στο οργανόγραμμα του Δήμου μας και αφήνεται στην τύχη «διοικητικών παραγόντων», με τις συνέπειες που κάτι τέτοιο μπορεί να έχει για τις ήδη υφιστάμενες (ή και ενδεχόμενες μελλοντικές) δωρεές.
❗️
Είναι, λοιπόν, σαφές πως όταν απαξιώνεις κάτι επί χρόνια, όπως έκαναν διαχρονικά οι Διοικήσεις του Δήμου μας, μην έχοντας καν προβεί σε καμία προσπάθεια υλοποίησης της – έστω και ακροθιγώς - ήδη εκπονηθείσας, επί τούτου, Μουσειολογικής Μελέτης, αφήνοντας το χωρίς ουσιαστική υπόσταση, είναι βέβαιο πως δεν μπορείς μετέπειτα και να το υποστηρίξεις πειστικά. Σε κάθε, πάντως, περίπτωση, καλούμε:
👉
(α) την υφιστάμενη και τη νέα Δημοτική Αρχή να προβούν (με τις όποιες πιθανότητες έχουν) σε όλες οι αναγκαίες νομικές ενέργειες για τη διατήρηση της διοικητικής αυτονομίας του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης (ακόμα και με νέα αίτηση προς το Υπουργείο Εσωτερικών προ της προσφυγής στη Δικαιοσύνη), καθώς και
👉
(β) να γνωστοποιήσουν στους δημότες το σχεδιασμό τους για το ρόλο του Μουσείου εφεξής.
Σε κάθε περίπτωση, και υπό οποιοδήποτε νομικό καθεστώς, η ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη διεκδικεί:
✅
να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Μουσείου στην πόλη, και να γίνει κοιτίδα ιστορίας και πολιτισμού, επιτελώντας τον καταστατικό του σκοπό της προβολής των αγώνων της Εθνικής Αντίστασης,
✅
να συντηρηθεί το κτίριο και να επιλυθούν χρόνια προβλήματα (πλημμυρικά φαινόμενα υπογείου, υγρασίες, μείωση του φωτισμού – ηλιασμού για προστασία εκθεμάτων, φωτισμός κτιρίου κλπ), και
✅
να προσληφθεί προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας (ιστορικός επιμελητής, ξεναγός, συντηρητής, αρχειοφύλακες).