"ΠΡΩΤΑ η ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ" - Στάθης Ψυρρόπουλος: Όλη η αλήθεια για τα οικονομικά του Δήμου που παραλάβαμε!

 


ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4.000.000 ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ. ΑΥΤΑ ΠΑΡΕΛΑΒΕ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ!
Οι ισολογισμοί 2019-2022 μίλησαν αν και δεν περιλαμβάνεται ο ισολογισμός του 2023.
Στη δημοσιότητα δίδονται τα νούμερα των Ισολογισμών χρήσεων την περίοδο 2019-2022 από τη νέα Δημοτική αρχή, όπου είναι ξεκάθαρο ότι οι ζημιές στο Δήμο ξεπερνούν τα 4.000.000 ευρώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που προκύπτουν από τους ισολογισμούς χρήσεων.
Πριν ακόμη αναλάβει τη διοίκηση η νέα δημοτική αρχή έλαβε χώρα μία μεγάλη προσπάθεια από στελέχη της νέας δημοτικής αρχής για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία ώστε να ενημερωθούν οι δημότες Ηλιούπολης για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Ηλιούπολης.
Οι δημότες θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους ότι μέσα στους ισολογισμούς δεν περιλαμβάνεται ο ισολογισμός του 2023, όπου παρατηρούνται μεγάλα χρηματικά ποσά ανεξόφλητων τιμολογίων προμηθευτών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ενώ πλήθος προμηθευτών δεν έχουν παραδώσει καν τιμολόγια στο Δήμο για υπηρεσίες που έχουν διεξαχθεί την προηγούμενη περίοδο διοίκησης, ενώ παρατηρείται σε πλήθος συμβάσεων η μετάθεση των πληρωμών στο 2024 για υπηρεσίες και εργασίες που έχουν λάβει χώρα μέσα στο 2022 ή το 2023 .
Η τρέχουσα εικόνα των ανεξόφλητων παραστατικών του Δήμου μας ανέρχεται στα 2.468.637,42 εκατομμύρια ευρώ. Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται νομικές υποχρεώσεις του Δήμου για αξιώσεις αποζημιώσεων σχετικά με υποθέσεις, όπου ο Δήμος έχει καταδικαστεί.
Αυτή την στιγμή η κατάσταση των οικονομικών είναι τόσο δυσχερής που εάν δε μειωθούν οι ζημιές και δεν αλλάξει η οικονομική-ταμειακή πολιτική δεν θα υπάρχουν χρήματα στο ταμείο ούτε για τις μισθοδοσίες τους επόμενους μήνες.


Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του Δήμου το ταμειακό έλλειμμα του Δήμου ανέρχεται σε συνολικό ποσό € 2.784.218 (όπως φαίνεται στον επισυναπτόμενο πίνακα)
Για διευκρίνιση προς πάσα κατεύθυνση και προς αποφυγή παραπλανητικών ανακοινώσεων που έχουν δοθεί συντονισμένα στα social media, παρουσιάζονται ως πόροι τα τακτικά και τα έκτακτα ανειδίκευτα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κάλυψη για τις μισθοδοτικές ανάγκες και την υλοποίηση δράσεων εκτός χρηματοδοτήσεων. Ο Δήμος για την κάλυψη των μισθοδοτικών του αναγκών για το Μήνα Ιανουάριο που αγγίζουν τα 930.000 ευρώ είχε διαθέσιμα μόλις 1.082.458,53 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι μετά βίας καλύφθηκαν οι μισθοδοτικές ανάγκες.
Επιπροσθέτως, σε ανακοινώσεις που στόχο έχουν να παραπλανήσουν και μόνο παρουσιάζοντας μία ψευδή και ανακριβή εικόνα για τα οικονομικά του Δήμου που παρέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή, ως χρήματα διαθέσιμα απεικονίζονται στο ταμείο- τράπεζες και λογίζονται οι προκαταβολές ΚΑΠ, οι προκαταβολές κρατικών επιχορηγήσεων της χρήσης 2024 έχει λάβει η προηγούμενη δημοτική αρχή το 2023 με τη μορφή δανείου. Προς ενημέρωση του δημότη, ο Δήμος Ηλιούπολης χρεώθηκε επί θητείας Χατζηδάκη δύο προκαταβολές όπου η μία ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΗ και οι δόσεις τρέχουν έως τον Απρίλιο του 2024 και η αποπληρωμή της κοστίζει στο Δήμο μας περίπου 140.000 ευρώ το μήνα, ήτοι έως τον Απρίλιο υπάρχει η υποχρέωση καταβολής ποσού που ξεπερνάει τις 560.000 ευρώ!!!
Η δεύτερη προκαταβολή-εσωτερικό δάνειο που έλαβε η διοίκηση Χατζηδάκη αναδεικνύει την αδυναμία του Δήμου να ανταπεξέλθει στις τρέχουσες και καθημερινές ανάγκες για τη βιωσιμότητα της πόλης.
Επισημαίνεται ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή κατά την διάρκεια της θητείας της είχε εισπράξει τακτικές και έκτακτες επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών και Οικονομικών και παρά τα μειωμένα έξοδά της εν καιρώ πανδημίας (κλειστά σχολεία και υπηρεσίες, αναστολή εκδηλώσεων κ.α.), κατόρθωσε να παραδώσει ταμείο με έλλειμμα αυτής της τάξης, αφήνοντας την ίδια στιγμή την πόλη στην τύχη της σε νευραλγικούς τομείς, όπως είναι η καθαριότητα, οι υποδομές, ο φωτισμός της πόλης. Η προσπάθεια της νέας Δημοτικής Αρχής να ανασυνταχθεί η πόλη και να εφαρμοστεί ένα πραγματικό σχέδιο ανασυγκρότησης είναι καθημερινή και συνεχής σε όλους τους τομείς, προκειμένου να επανέλθει η καθημερινότητα των δημοτών και κατοίκων σε μία κανονικότητα.
Επιπροσθέτως , πρέπει να αναφερθεί το γεγονός ότι ο Δήμος Ηλιούπολης απεντάχθηκε από το μεγάλο έργο της ψηφιακής ‘ένταξης για την ψηφιακή περιήγηση στο Πολιτιστικό υλικό του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, ενώ με ενέργειες της παρούσας δημοτικής αρχής εξασφαλίστηκε παράταση για την ένταξη σε ένα σημαντικό έργο 2.000.000 ευρώ για τη Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας όπου έπρεπε να έχει συμβασιοποιηθεί έως τις 31-12-2023 και με συντονισμένες ενέργειες της τωρινής Δημοτικής Αρχής εξασφαλίστηκε παράταση.
Μόλις συνταχθεί η έκθεση Ορκωτών λογιστών που έχει αναθέσει η νέα δημοτική αρχή θα δοθεί στη δημοσιότητα για να ενημερωθούν οι δημότες αναλυτικά για τα οικονομικά του Δήμου που παρέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή.

ΠΡΩΤΑ η ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ