Ηλιούπολη: Το Μουσείο πρωτοπορεί στην αναπαράσταση της ιστορικής μνήμης και της πολιτισμικής ταυτότητας των Ελλήνων.




Το Μουσείο πρωτοπορεί στην αναπαράσταση της ιστορικής μνήμης και της πολιτισμικής ταυτότητας των Ελλήνων.

Η 1η Εκθεση Κειμηλίων του 1821, καθώς και φορητού οπλισμού εμπροσθογεμών όπλων που οργανώθηκε στην Ηλιούπολη, πέρασε πλέον στην ιστορία.


Τις τέσσερις ημέρες που λειτούργησε στον 1ο όροφο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, την επισκέφθηκαν εκατοντάδες φιλίστορες, κάθε ηλικίας από όλη την Αττική, καθώς και μαθητές από Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της πόλης.

Από τους 35 δημοτικούς συμβούλους της Ηλιούπολης, μόνο τρεις (3) έκριναν σκόπιμο να επισκεφθούν την πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή αντικειμένων και όπλων που καλύπτουν μια ιστορική περίοδο τριών αιώνων. Πρόκειται για την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμητρα Κορμά, την δημοτική σύμβουλο Γεωργία Γκούβα και τον δημοτικό σύμβουλο Θοδωρή Παπαδάτο. Οι υπόλοιποι έλαμψαν δια της απουσίας τους.

Ας σημειωθεί ότι την έκθεση εγκαινίασε ο δήμαρχος Ηλιούπολης Στάθης Ψυρρόπουλος με την υφυπουργό Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη.

Η πρωτοβουλία για την διοργάνωση της Εκθεσης ανήκει στον Σύλλογο Αρμεναίων Μεσσηνίας και συγκεκριμένα στην πρόεδρο Αργυρώ Αδαμοπούλου και τον γενικό γραματέα Γιώργο Σταθόπουλο.



Τα αντικείμενα, τα όπλα και οι φορεσιές που εκτέθηκαν ανήκουν στη συλλογή του Σπύρου Κατσίρα, ενός εκ των βασικών δημιουργών του Συλλόγου "ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ".
Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, από τις αρχές του 2024 έχει εισέλθει σε νέα περίοδο εξωστρεφών δραστηριοτήτων.

Η πορεία αυτή επιτάσσει να αντιμετωπιστούν άμεσα τρία ζητήματα:
-Η τοποθέτηση αντιηλιακών μεμβρανών στην "πυραμίδα" της οροφής, για να σταματήσουν να καταστρέφονται τα εκθέματα.

-Η λειτουργία του ανελκυστήρα του Μουσείου, μετά από 4 χρόνια αδράνειας, με τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, για την εξυπηρέτηση ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

-Η κατασκευή τουλάχιστον 20 προθηκών, οι οποίες θα φιλοξενήσουν μέρος τεκμηρίων του Μουσείου που σήμερα είναι αποθηκευμένα και παράλληλα θα φιλοξενούν τις περιοδικές εκθέσεις, όπως αυτή που φιλοξενήσαμε από 6 εως 9 Μαρτίου 2024.

Ευχαριστώ το προσωπικό του Μουσείου για την προθυμία και την βοήθεια τους στο στήσιμο της Εκθεσης.
Ραντεβού στις 7 Απριλίου
Η επόμενη δράση του Μουσείου είναι η συμμετοχή στην εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στον ήρωα του 1821 Ιωάννη Θεοφιλόπουλο (Καραβόγιαννο) στις 7 Απριλίου 2024, στις 11 π.μ στην πλατεία Σικελιανού, όπου βρίσκεται η μαρμάρινη προστομή του Πρώτου Πυρπολητή του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.
Μετά την εκδήλωση, θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Περικλής Καπετανόπουλος
δημοσιογράφος-ιστορικός
υπεύθυνος Μουσείου
Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης