Βράβευσις Αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Δημητρίου στο Σοποτό Καλαβρύτων.


Βράβευσις Αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Δημητρίου στο Σοποτό Καλαβρύτων 

Πασχάλιες καταγραφές 2024 -3


Οι φορείς, Ίδρυμα Προασπίσεως Ηθικών και Πνευματικών Αξιών, Σωματείο «οι Φίλοι του Τάματος του Έθνους», Διορθόδοξος Σύνδεσμος «Ο Απόστολος Παύλος» και Περιοδικό «Φωτεινή Γραμμή» βράβευσαν μεταξύ του επισκόπου Άσσου Τιμοθέου και του ιατρού Κωνσταντίνου Πανταζόπουλου και τον αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου, πρόεδρο του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ιερού ναού αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.


Ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ μετέβη αυθημερόν την 1η Ιουνίου 2024, στο ναό του νεοσιομάρτυρος Παύλου εις το Σοποτό Αραονίας, συνοδευόμενος από τους υποτρόφους του, σπουδαστάς ελληνομάθειας Βαρθολομαίο εκ Πολωνίας και Σέργιο εξ Ουκρανίας. Με την άδεια του επιχωρίου ιεράρχου, συνελειτούργησε μαζί του και μετά του επισκόπου Άσσου Τιμοθέου, βοηθού επισκόπου του μητροπολίτου Μεξικό, του ηγουμένου της αγίας Λαύρας αρχιμανδρίτου Ευσεβίου και άλλων κληρικών της περιοχής. Μετείχε της εκδηλώσεως κατά την οποία και δέχθηκε την βράβευση και του γεύματος που ακολούθησε. Αμέσως μετέβη στο κοιμητήριο του Πάους, όπου τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο πνευματικό του αδελφό μακαριστό αρχιμανδρίτη Ισίδωρο Σαλάκο και ανέχωρησε δια την πρωτεύουσα όπου στις 19.00 ομίλησε στο δημοτικό θέατρο Ηλιουπόλεως, στην εκδήλωση του Χορευτικού λαογραφικού ομίλου Ηλιουπόλεως, με τίτλο Σε ψάχνω Πόλη. Η ομιλία του με αναφορές από τρείς σπουδαίους Έλληνες κατέγραψε τις αιτίες της αλώσεως.

Σε σχετική ανακοίνωση των φορέων που τίμησαν τον αρχιμανδρίτη, έγραψαν ότι τον όρισαν «ως Πρέσβυν Καλής Θελήσεως υπέρ του Τάματος του Έθνους, αντάξιον του αειμνήστου π. Δημητρίου Παπαντώνη, όστις επί πολλές δεκαετίες υπήρξε εφημέριος του ιδίου Ναού. Τον π. Δημήτριο Παπαντώνη εβραβεύσαμε μετά θάνατον την 21.1.2009 εις το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Ο αείμνηστος π. Δημήτριος Παπαντώνης μετά των αντιστοίχως Αντιπροέδρου αειμνήστου π. Δημητρίου Κλούτσου και μέλους αειμνήστου π. Δημητρίου Σπυροπούλου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) συνεβούλευαν τους πιστούς να «ζυγίζωνται, καθρεπτίζωνται και μετριώνται εις τις ευχές της προετοιμασίας της Θείας Μεταλήψεως». Πολλά γεροντικά αναφέρουν πληθώρα παραδειγμάτων ευλαβών, ταπεινών και ενσυνειδήτων, οι οποίοι εξημερώνοντο και ακόμη δεν είχαν φθάσει εις το τέλος ούτε του Πάτερ Ημών. Εμείς, διακατεχόμενοι από οίηση, άκρατο εγωισμό, υπεροψία και υπερηφάνεια γινόμεθα, δυστυχώς, στις προσευχές μας ‘’παπατρέχες’’ (σ.σ. οι κάνοντες τα πάντα πολύ βιαστικά) – ωσάν υπεραυτόματο πολυβόλο!!!.
Στην προκειμένη περίπτωση οφείλομεν να είμεθα άκρως προσεκτικοί και να εφαρμόζομεν το: «Μείζων πασών των αρετών η διάκρισις …» (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος).


Επισυνάπτουμε σχετικόν φωτογραφικόν υλικόν από την βράβευσιν του π. Σεραφείμ Δημητρίου και απόσπασμα από την καλλιτεχνική παρουσία του πρώην Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης πολιού π. Γεωργίου Μπλάθρα μετά του π. Σεραφείμ Δημητρίου συνοδεία του καλλιτεχνικού συγκροτήματος του κ. Κων/νου Ζαφειρόπουλου εις ηρωικά δημοτικά άσματα.



Επίσης ας θαυμάσουμε εις το τέλος του βίντεο https://youtu.be/MK0MoOA-His (λεπτό 28.10) το πρόχειρο άσμα που συνέταξε εκείνη την στιγμή ο π. Σεραφείμ Δημητρίου και κατενθουσίασε τους πάντας. Πρέπει να ευχαριστήσομε τον αγωνιστή πατέρα Σεραφείμ Δημητρίου, δια το εμπνευσμένο εκείνη την στιγμή πλήρες πνευματικών νοημάτων ποίημα – άσμα του για την ημέρα της 1.6.24, όστις είναι πεπειραμένος και δύναται ‘’εν ριπή οφθαλμού’’ να συνθέτη ποιήματα – άσματα δια το Σοποτόν. Ευελπιστούμε να τελειοποιήσει αυτό που έγραψε εν τάχει με μεγίστη σπουδή, να το ‘’χτενίσει’’ και να μας το παραδώσει ο χαρισματούχος μας, μεταξύ των άλλων και ποιητής και συνθέτης, αγωνιστής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ Δημητρίου. ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ»



Εκ του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου, του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.