Γιώργος Χατζηδάκης, πρώην Δήμαρχος Ηλιούπολης: Ηλιούπολη, ο Φτωχός Συγγενής του Υμηττού.



 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, Ο ΦΤΩΧΟΣ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Στην Δημοτική Επιτροπή της Τρίτης ρωτήσαμε το προφανές. Γιατί ο Δήμος μας ενώ είναι από τους πιο πολυπληθείς και μεγαλύτερους σε έκταση πέριξ του Υμηττού βρίσκεται χαμηλά στη σχετική λίστα των χρηματοδοτήσεων που εγκρίθηκε από το πράσινο ταμείο; Λάβαμε την απάντηση πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Λίγες ώρες μετά επαναφέραμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκεί λάβαμε την απάντηση πως μάλλον ισχύει γιατί η Ηλιούπολη είναι μικρότερος σε έκταση Δήμος από την Γλυφάδα! Μάλλον αλλάξαμε σύνορα και δεν το γνωρίζουμε!
Η αλήθεια με δυο λόγια.
Στην πρόσκληση του Πράσινου Ταμείο για «Ενίσχυση Πυροπροστασίας Κατοικημένων Περιοχών σε ΟΤΑ Α΄ με Περιαστικά Δάση» ο Δήμος Ηλιούπολης εντάχθηκε με μόλις 200.000 ευρώ τη στιγμή που άλλοι Δήμοι, με μικρότερο πληθυσμό ή έκταση όπως η Γλυφάδα, το Κορωπί, η Παιανία, η Αργυρούπολη- Ελληνικό εξασφάλισαν πολύ πιο αυξημένες χρηματοδοτήσεις, ως και 500.000 ευρώ. Είναι δεδομένο πως η Δημοτική Αρχή δεν είναι προετοιμασμένη να αντλήσει το μέγιστο δυνατό των διαθέσιμων πόρων από χρηματοδοτικά προγράμματα, ούτε γνωρίζει πώς να πάρει τις απαραίτητες διοικητικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσει μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις. Εν ολίγοις, ούτε ξέρει, ούτε μπορεί.
Στην προηγούμενη δημοτική θητεία, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοδοτικά προγράμματα ήταν το Αντώνης Τρίτσης. Η διοίκηση μας υπέβαλε ώριμες μελέτες ύψους 18.000.000 ευρώ και εξασφάλισε προς στιγμή, περισσότερα από 13.000.000 ευρώ. Τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει λάβει ποτέ ο Δήμος μας και μια από τις μεγαλύτερες χρηματοδότησεις Δήμου που συμμετείχε στο πρόγραμμα.
Ο κινητήριος μοχλός για τους Δήμους για να αναπτύξουν τις υποδομές τους και να επενδύσουν σε νέα έργα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι τα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Όσο χάνουμε τέτοιες σημαντικές ευκαιρίες λόγω άγνοιας, απειρίας και έλλειψης τεχνογνωσίας θα γινόμαστε βήμα βήμα ο φτωχός συγγενής των νοτίων προαστίων και αυτό δεν μπορεί να το ανατρέψει η πρόσβαση σε μια ελεύθερη παραλία στην επένδυση του Ελληνικού ως αντισταθμιστικό όφελος.
Δυστυχώς ο Δήμος μας από πρωταγωνιστής θα καταλήξει σε κομπάρσος όμορων Δήμων.



Γιώργος Χατζηδάκης - Δήμαρχος Ηλιούπολης 2019-2023