Ανακοίνωση Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με δημοσιεύματα για ενέργειες Αστυνομικών μετά από καταγγελία γυναίκας.

 



ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2024 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται στο διαδίκτυο και αφορούν ενέργειες αστυνομικών μετά από καταγγελία γυναίκας, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι:

  • για κατ’ έγκληση διωκόμενα αδικήματα η σχετική μήνυση υποβάλλεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ακόμα και χωρίς παράβολο, ενώ ο/η καταγγέλλων/ουσα ενημερώνεται ότι η προσκόμισή του είναι απαραίτητη, όπως συνέβη και στην εν λόγω περίπτωση,
  • ουδέποτε ζητήθηκε φωτοαντίγραφο του δελτίου ταυτότητας του θύματος, ενώ,
  • χορηγήθηκε αμέσως παραγγελία για Ιατροδικαστική Εξέταση, η οποία ωστόσο δύναται να πραγματοποιηθεί βραδινές ώρες μόνο σε αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας (π.χ. βιασμός) ή σε περιπτώσεις με θύματα ανηλίκους ή ενδοοικογενειακής βίας.

Για την υπόθεση διενήργησε έρευνα και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στο πλαίσιο της οποίας εξετάστηκε το θύμα και δεν επιβεβαιώθηκαν τα καταγγελλόμενα σε ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Αντίθετα, όπως προέκυψε, οι αστυνομικοί ενήργησαν άμεσα, συνοδεύοντας την παθούσα με υπηρεσιακό όχημα, ενώ προχώρησαν στη σύλληψη του μηνυόμενου σε σύντομο χρονικό διάστημα (εντός δύο ωρών). Στη συνέχεια σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για εξύβριση, σωματική βλάβη συκοφαντική δυσφήμιση και φθορά ξένης ιδιοκτησίας και οδηγήθηκε ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα.

Τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, ενεργούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία, υποστηρίζοντας, βοηθώντας και προστατεύοντας τα θύματα οποιασδήποτε μορφής βίας, ενώ παράλληλα παρέχουν την απαραίτητη συναισθηματική υποστήριξη, κατευθύνοντας προς τις κατάλληλες κοινωνικές υπηρεσίες και νομικές διαδικασίες.

https://www.astynomia.gr/2024/07/10/10-07-2024-anakoinosi-archigeiou-ellinikis-astynomias-schetika-me-dimosievmata-gia-energeies-astynomikon-meta-apo-katangelia-gynaikas/