Γιατί οι φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους - Τι δείχνει η έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών.


Διαβάζουμε σε σημερινή ενδιαφέρουσα ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστου Μπούρα:

Από «αιώνιους μύθους» και «λιμνάζοντα προβλήματα» στιγματίζεται το ζήτημα των… «αιώνιων φοιτητών» στα ελληνικά πανεπιστήμια, οι πρώτοι εκ των οποίων θα αρχίσουν να διαγράφονται από το 2025. Σ’ αυτό καταλήγει έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών για το ζήτημα, που εδώ και σχεδόν μία δεκαπενταετία ταλανίζει το υπουργείο Παιδείας, τα ελληνικά πανεπιστήμια

Η έρευνα έγινε από τους καθηγητές του Πανεπιστήμιο Πατρών University of Patras Δημήτρη Βεργίδη και Θανάση Καραλή και τον διδάκτορα Δημήτρη Σακκούλη.

Μεταξύ των βασικών λόγων για τους οποίους ένας φοιτητής παρατάει τις σπουδές του –εκτός από τυχόν οικονομικές δυσκολίες, που ωστόσο δεν είναι κυρίαρχος λόγος– είναι οι εξής πέντε:

1.Το μέτριο επίπεδο στην υποχρεωτική εκπαίδευση, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο επίπεδο των προγραμμάτων σπουδών των ΑΕΙ.

2.Η απουσία επαγγελματικού προσανατολισμού στο σχολείο.

3.Η ανεπάρκεια του συστήματος εισαγωγής.

4.Η έλλειψη μέριμνας μέσα στα ΑΕΙ για την πορεία των φοιτητών που δυσκολεύονται στα μαθήματα.

5.Η υποστελέχωση των ΑΕΙ σε σχέση με τον μεγάλο αριθμό φοιτητών.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών με αίσθημα ευθύνης καταθέτει στο Δημόσιο Διάλογο τα συμπεράσματα της μελέτης, για ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί με Ορθολογισμό και να λυθεί με συγκλίσεις και συναινέσεις.

Διαβάστε το άρθρο εδώ:https://www.kathimerini.gr/.../giati-oi-foitites.../...
Το μυστικό για να πας μπροστά είναι να ξεκινήσεις.
Mark Twain


O πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Μπούρας