Θεοχάρης Χατζηγρηγορίου: Περί Αστικού Τοπίου και Εγκληματικότητας.


Μια αξιόλογη προσέγγιση για ένα ενδιαφέρον θέμα καθημερινότητας από τον συμπολίτη μας κ. 
Θεοχάρης Χατζηγρηγορίου έχουμε την τιμή να σας παρουσιάσουμε σε τούτη την ανάρτηση.

ΠΕΡΙ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Όλοι μας έχουμε την εντύπωση ότι η εγκληματικότητα συνάδει με την αστυνομική καταστολή και μόνο.
Η αλήθεια βέβαια είναι πολύ διαφορετική διότι με διάφορες μελέτες που έχουν γίνει και παγκοσμίως αλλά και εδώ στην Ελλάδα σε ερευνητικό αλλά και μετα-διδακτορικό επίπεδο, τονίζεται η σημασία της ανθρωπογεωγραφίας και του Αστικού τοπίου στην γκετοποίηση και εν τέλει στην ανάπτυξη της Εγκληματικότητας.

Ας πάμε σε 2 παραδοχές πριν προχωρήσουμε. Αυτές είναι:

1. Καταστολή της ΕΛΑΣ. Δυστυχώς λόγω του covid μεγάλο μέρος της δύναμης απορροφήθηκε σε ελέγχους της πολιτικής προστασίας, σε διάφορες συγκεντρώσεις - σαν αυτές που γίναν στην πόλη μας- πορείες ηλιθίων για ατομικές ελευθερίες που έχουν και καλά καταργηθεί (ενώ δίπλα μας πέθαινε κόσμος και οι ίδιοι μετά τις πορείες πήγαιναν για ποτό) κλπ

2. Η Δημοτική Αρχή – οποιαδήποτε δημοτική αρχή δεν μπορεί να δράσει κατασταλτικά στην εγκληματικότητα.

Παρ όλα αυτά, οι παρεμβάσεις μιας οργανωμένης δημοτικής αρχής δεν μπορούν να μειώσουν την εγκληματικότητα- Αυτές είναι:

Α. Φωτισμός σε κάθε μέρος της πόλης, ειδικά σε εκείνα στα οποία η κίνηση είναι περιορισμένη και θεωρούνται κυρίως αστικά.
Τι έχει κάνει για αυτό ο δήμος? ΤΙΠΟΤΑ

Β. Φύλαξη εγκαταστάσεων- οι οποίες παραμένουν αφύλακτες και χωρίς σύγχρονα συστήματα πρόληψης και εντοπισμού. Η φύλαξη σε αυτές τις εγκαταστάσεις δρα ευεργετικά και στις γειτνιάζουσες περιοχές- και αρκετές φορές και αποτρεπτικά. ΚΑΙ ΕΔΩ ΜΗΔΕΝ

Γ. Υποδομές-οι οποίες είναι ανύπαρκτες- ακόμα και κακά πεζοδρόμια με σκοτεινά σημεία.

Δ. Ορατότητα-σχεδόν μηδενική στους περισσότερους και μεγαλύτερους δημοτικούς χώρους.

Τώρα πως αυτά σχετίζονται με την εγκληματικότητα?

Υπάρχει πληθώρα διεθνής βιβλιογραφίας (Shu, 2000, Keith, 1999, σχετική μελέτη του ΟΗΕ το 2016) που όλες τους καταλήγουν ότι κάτω από διαφορετικές συνθήκες πχ υποδομών, ασφάλειας κτιρίων, πλάτος πεζοδρομίου, φωτισμός, ορατότητα, Κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης κλπ όταν όλα αυτά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ αλλάζει και η συμπεριφορά του πολίτη, δεν βγαίνει το βράδυ αποφεύγει μέρη και εν τέλει "γκετοποιείται" ένα κομμάτι του αστικού τοπίου.

Σε μία τελευταία μελέτη που ανέδειξε από όλους τους παραπάνω παράγοντες ποιοι 5 καθορίστηκαν ως οι σημαντικότεροι για την μείωση της εγκληματικότητας στο Αστικό περιβάλλον, είναι οι εξής:

1. Φωτισμός

2. Ορατότητα (όχι γιαπιά, όχι σκοτεινά σημεία με απεριποίητα, δέντρα θάμνους κλπ

3. CCTV

4. Ευανάγνωστες Πινακίδες (!!) έκπληξη και όμως αποτελούν παράγοντα κατά πόσο μια πόλη έχει αφεθεί στην τύχη της η όχι

5. 24ωρη Οικονομία. Δηλαδή πόλη ζωντανή που ζει όλη μέρα και έχει όλη την ημέρα οικονομική δραστηριότητα- πχ Λευκές Νύκτες Εμπορίου, να υπάρχουν αναψυκτήρια στις αθλητικές εγκαταστάσεις, να μεταφερθεί η ΔΟΥ, να γίνει προσπάθεια μεταφοράς του ΑΤ σε κεντρικό σημείο της πόλης - εγώ θα πρότεινα πχ την Αγία Μαρίνα ή κάτι αντίστοιχο (με μελέτη πάντα), δημιουργία αγοράς στην Αγ. Κωνσταντίνου κλπ.

Υπάρχουν πάνω από 100 μελέτες, αναλυτικές παγκοσμίως και τουλάχιστον 3-4 στην Ελλάδα σε διάφορα αποθετήρια για το πως Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ μπορεί να μειώσει την εγκληματικότητα, εάν έχει ανθρώπους που γνωρίζει πώς να το κάνουν και είναι στις προτεραιότητές του- αντί να κατεβάζει τον κόσμο στους δρόμους κάθε λίγο και λιγάκι.

Σας παραπέμπω και στο άρθρο του Ashley D Penn, εδώ: https://www.postmodern.gr/pos-i-architektoniki-topioy.../

Θεοχάρης Χατζηγρηγορίου
Υ/Δ ΕΚΠΑ, CFE, CRMA, CICA