Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 4ου Δημοτικού Σχολείου Υμηττού: Διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ ταχείας διάγνωσης κορωνοϊού για μαθητές επαφές κρούσματος στο σχολικό περιβάλλον.


Δυστυχώς, η διαχείριση του κορωνοϊού, δύο χρόνια μετά την εμφάνισή του, αποτελεί ακόμα ζητούμενο! Τα παιδιά μας, όμως, δεν είναι νούμερα σε μια στατιστική απεικόνιση της πορείας της πανδημίας...

Ακολουθεί σημερινή επιστολή μας προς τους αρμόδιους και ευχόμαστε το πρόβλημα να λυθεί σε αυτό το επίπεδο:


Υμηττός, 22 Νοεμβρίου 2021
Προς:
1. Διευθυντή Κέντρου Υγείας Ηλιούπολης
2. Διευθυντή Κέντρου Υγείας Δάφνης (για το Παράρτημα Υμηττού)
Κοιν:
1. Διευθυντή 4ου Δημοτικού Σχολείου Υμηττού
2. Δήμαρχο Δάφνης Υμηττού
3. Δήμαρχο Ηλιούπολης
4. Ένωση Γονέων Δάφνης Υμηττού
Θέμα: Διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ ταχείας διάγνωσης κορωνοϊού για μαθητές επαφές κρούσματος στο σχολικό περιβάλλον
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε και εγγράφως να σας γνωρίσουμε την έντονη ανησυχία μας,αλλά και τη δυσαρέσκειά μας, σχετικά με επαναλαμβανόμενα περιστατικά που συνέβησαν καιαφορούν τη διαδικασία ανίχνευσης κρουσμάτων μετά την εμφάνιση επιβεβαιωμένου κρούσματοςσε σχολικό περιβάλλον και τα οποία αφενός ταλαιπωρούν γονείς και μαθητές αφετέρου συντείνουνστη διασπορά του ιού, καθώς κάθε άλλο παρά άμεση διαχείριση προκύπτει. Η επιλογή τωνσυναρμόδιων Υπουργείων για άμεση διενέργεια ελέγχου στα παιδιά που συμμαθητής τουςεπιβεβαιώνεται ως κρούσμα, στην οριζόμενη από αυτούς μάλιστα ως ημέρα μηδέν (0), θα έπρεπενα συνοδεύεται από την απόλυτη εξασφάλιση του πότε και που, λαμβάνοντας δε υπόψη ότι ταπερισσότερα self tests, άρα και οι περισσότερες ημέρες μηδέν (0), γίνονται τις απογευματινές ώρες,μετά την επιστροφή των παιδιών από το σχολείο. To πρόβλημα που προέκυψε στο σχολείο μας,πιστεύουμε ότι αφορά και όλα τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής, όπως και ο κίνδυνος διασποράςαφορά την ευρύτερη περιοχή.
Το δικό μας σχολείο χωροταξικά βρίσκεται ακριβώς στα όρια της δημοτικής κοινότητας Υμηττού καιτου Δήμου Ηλιούπολης.

Δυστυχώς, το Παράρτημα Υμηττού, δεν λειτουργεί για διαγνωστικό έλεγχοτα Σαββατοκύριακα, ενώ τις καθημερινές λειτουργεί ως τη 1:30μμ, μόλις δηλαδή έχουν σχολάσει ταπρωτοβάθμια σχολεία και πριν καν σχολάσουν τα δευτεροβάθμια.

Συνεπώς, το Παράρτημα Υμηττού, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον προβλεπόμενο και επαναλαμβανόμενο διαγνωστικό έλεγχο, όπως αυτός έχει οριστεί από το πρωτόκολλο, στις μέρες 0-1 και 7, καθώς αν αυτές πέφτουνΣαββατοκύριακο δεν λειτουργεί καθόλου, αν πέφτουν καθημερινές λειτουργεί σε ώρες που τα προςέλεγχο παιδιά βρίσκονται στα σχολεία τους - εκτός αν θεωρήσουμε ότι «δεν πειράζει να χάσουν καιδύο ώρες μάθημα τα παιδιά».

Για πόσες φορές, όμως, όταν τα κρούσματα είναι αλλεπάλληλα σεένα τμήμα;

Και πόσες άδειες μπορούν να πάρουν οι γονείς;

Άρα, ένα ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα είναι η διεύρυνση του ωραρίου τουΠαραρτήματος Υμηττού με στελέχωση προσωπικού. Η αμέσως κοντινότερη επιλογή των γονέωνπου έχουν ένα εν δυνάμει κρούσμα να ελέγξουν είναι το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας, αυτό της Ηλιούπολης, το οποίο λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση επιβεβαιωμένου κρούσματος-μαθητή την Κυριακή, 21 Νοεμβρίου, γονείς του τμήματος, έχοντας λάβει την προβλεπόμενη βεβαίωση από το σχολείο, μετέβησαν σε αυτό για να κάνουν τον διαγνωστικό έλεγχο των παιδιών τους.



Εκεί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γονέων, δέχθηκαν να ελέγξουν κάποια παιδιά, σε άλλα όμως αρνήθηκαν τον έλεγχο, επικαλούμενοι άλλοτε ότι θα έπρεπε να πάνε στο Κέντρο Υγείας του Δήμου τους (δεν προβλέπεται κάποιος τέτοιος διαμοιρασμός στην έκτακτη αυτή συνθήκη), άλλοτε ότι η βεβαίωση του διευθυντή δεν έφερε τα πλήρη στοιχεία (η ίδια βεβαίωση που έγινε δεκτή για άλλα παιδιά). Κανονικά, ακόμα και χωρίς βεβαίωση θα έπρεπε να ελέγχονται τα παιδιά που είναι επαφές σχολικού κρούσματος. Λες και δεν είναι πρώτο μέλημα όλων μας η όσο το δυνατόν αμεσότερη ανακοπή της διασποράς του ιού, αλλά το να συζητάμε γραφειοκρατικά για ανύπαρκτα προβλήματα! Παρόμοια αναστάτωση είχε δημιουργηθεί και σε προηγούμενο περιστατικό, ωστόσο, τότε δέχθηκαν να ελέγξουν εν τέλει τα παιδιά, σε αντίθεση με το χθεσινό περιστατικό, που μέχρι και η αστυνομία κλήθηκε.
Είναι σαφές ότι έτσι δεν αντιμετωπίζεται η διασπορά του ιού, καθώς παιδιά που έπρεπε να ελεγχθούν από χθες το μεσημέρι βρέθηκαν να ελέγχονται σήμερα το πρωί. Επιπλέον, δεν αντιμετωπίζονται και τα πρακτικά και οικονομικά προβλήματα που δημιουργούνται στις οικογένειες, που ωθούνται εμμέσως, αν όχι άμεσα, σε ένα ιδιωτικό εργαστήριο ή σε ένα φαρμακείο.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ως πολίτες αυτής της χώρας ότι και οι υγειονομικοί έχουν ριχτεί σε μια αρένα μάχης χωρίς επαρκή στελέχωση και προσπαθούν να αντεπεξέλθουν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες εργασίας, γεγονός που μπορεί να οδηγεί σε εκνευρισμό και αστοχίες ως προς τη διαχείριση της κατάστασης. Ωστόσο, τα παιδιά μας και τα σχολεία μας δεν μπορούν να σηκώσουν και αυτό το βάρος. Θα πρέπει οι αρμόδιοι να δώσετε σαφέστατες και ξεκάθαρες λύσεις και να επιληφθείτε του θέματος άμεσα, ούτως ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.
Εν κατακλείδι, ζητάμε αφενός τη διεύρυνση του ωραρίου του Παραρτήματος Υμηττού και αφετέρου την άρση κάθε εσφαλμένης ερμηνείας/διαχείρισης περιστατικών που προσέρχονται προς έλεγχο στο Κέντρο Υγείας Ηλιούπολης από το σχολείο μας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο αίτημα των υγειονομικών για στελέχωση των νοσοκομείων και των δομών με προσωπικό και υπενθυμίζουμε το πάγιο, μεταξύ άλλων, αίτημα των γονιών για στελέχωση των σχολείων και με νοσηλευτικό προσωπικό.
Για το ΔΣ
Η Πρόεδρος
Όλγα Χριστινάκη Μακράκη
Ο Γενικός Γραμματέας
Αθανάσιος Σιώμος