Ηλιούπολη - Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ο λόγος στην κα Έλενα Καπίρη.

 


8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Τι πραγματικά εορτάζουμε αυτή την ημέρα;

Η 8 Μαρτίου είναι ημέρα μνήμης των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών. 

Των αγώνων για ισότητα και έξοδο από την καταπίεση και την εκμετάλλευση που δυστυχώς υφίστανται ακόμη εν έτει 2022. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες φαινομένων εκφοβισμού, διακρίσεων και βίας. 

Το λυπηρό είναι ότι η πλειοψηφία του κόσμου την αντιλαμβάνεται ως μια ακόμη εμπορική γιορτή. Ως τη μέρα που θα βγουν γυναικοπαρέες να γιορτάσουν και να  διασκεδάσουν.


Το 2021 δεκαεπτά (17) γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από τα χέρια αντρών που ισχυρίστηκαν πως τις αγαπούσαν. Το δικό σας σχόλιο.

Δεκαεπτά γυναίκες έχασαν τη ζωή τους το 2021 μόνο στη χώρα μας. 

Και ήδη μετράμε γυναικοκτονίες το 2022.

Ακόμη και σήμερα οι γυναίκες που ζουν κακοποιητικές καταστάσεις φοβούνται ή ντρέπονται να μιλήσουν. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό η πολιτεία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα πολύ σοβαρά, με ενίσχυση των υπαρχόντων δομών στήριξης, τη δημιουργία νέων δομών και οργανώνοντας μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης που θα ξεκινάει απ’ τα σχολεία. Απαραίτητη είναι και η επανεξέταση του νομοθετικού πλαισίου για τις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας.


Είστε ευχαριστημένη από τα πεπραγμένα και τις δράσεις της Eπιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Ηλιούπολης; Τι προτείνετε;

Υπενθυμίζω ότι η νέα δημοτική αρχή ανέλαβε καθήκοντα την 1η/9/2019.

Η επιτροπή ισότητας του Δήμου Ηλιούπολης συγκροτήθηκε στις 8/3/2021.

Η μόνη ανακοίνωση που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου είναι από τις 27/7/2021 όπου μεταξύ άλλων αναφέρει τις υπηρεσίες που παρέχονται από την κοινωνική υπηρεσία, την ανάγκη παρεμβάσεων στα σχολικά προγράμματα και εκστρατείας ενημέρωσης και πως "η Επιτροπή έχει προχωρήσει ήδη στις απαιτούμενες ενέργειες για τη δημιουργία Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών και τη λειτουργία βοηθητικά Ειδικής Γραμμής Στήριξης καθώς και Ιστοσελίδας Ενημέρωσης." Έκτοτε καμία ενημέρωση.

Επίσης, τους τελευταίους μήνες, έχουν γίνει κάποιες ημερίδες με θεματολογία τη βία κατά των γυναικών, τα δικαιώματά τους και την 8η Μάρτη. Σε καμία δε συμμετείχε η επιτροπή ισότητας ούτε ως συνδιοργανωτής ούτε ως θεατής.

Δε βλέπω λοιπόν ούτε πεπραγμένα, ούτε δράσεις.

Τι προτείνω:

1. Άμεσα να συνεδριάσει η επιτροπή ισότητας για να ενημερωθούν τα μέλη της, οι Ηλιουπολίτισσες και οι Ηλιουπολίτες για την πρόοδο των ενεργειών που αναφέρονται στην ανωτέρω ανακοίνωση και να προγραμματιστούν δράσεις. 

Μου κάνει εντύπωση που στην Ημερίδα για την γυναικεία κακοποίηση, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μίλα δεν είσαι μόνη» του Δήμου Ηλιούπολης, δε συμμετείχε η επιτροπή.

2. Η επιτροπή ισότητας θα πρέπει να συνεργάζεται με τις συλλογικότητες/οργανώσεις της πόλης που ασχολούνται με τα γυναικεία θέματα. 

Να δώσω ένα παράδειγμα: Πρόσφατα, με αφορμή την υπόθεση του κοριτσιού που ήταν θύμα trafficking στην πόλη μας,  δημιουργήθηκε η ομάδα "Είμαι εδώ - Ηλιούπολη" που ασχολείται με τα θέματα της έμφυλης βίας. Γιατί να μην υπάρξει συνεργασία και συμμετοχή στις δράσεις τους ή κοινές δράσεις; Θα μπορούσε ακόμη να οριστεί και εκπρόσωπός τους ως μέλος στην Επιτροπή Ισότητας.

3. Στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηλιούπολης η επιτροπή ισότητας δεν αναφέρεται καν στις ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ του Δήμου. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα. 

Όπως θα πρέπει να έχει και ξεχωριστή σελίδα στα Κοινωνικά Δίκτυα απ’ τα οποία ενημερώνεται ως επί το πλείστον η νεολαία. 


ΥΓ: Η κα Έλενα Καπίρη είναι Γραμματέας της Δημοτικής Παράταξης "ΠΡΩΤΑ Η ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ".