Πάνος Τότσικας: Σελίδες Ιστορίας της Ηλιούπολης (Μέρος 2ο).

 

ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ / 2
Το όραμα της τουριστικής ανάπτυξης*



Ίσως να φαίνεται παράξενο στους σημερινούς κατοίκους της Ηλιούπολης, αλλά μέχρι τη δεκαετία του '60, υπήρχε στους παράγοντες της πόλης και σ' ένα βαθμό και στους κατοίκους της, ένα όραμα τουριστικής ανάπτυξης της Ηλιούπολης.

Αρχικά, γύρω στα 1925 - 1940, η Ηλιούπολη ήταν μια "εξοχή" κοντά στην Αθήνα που προσέλκυε εκδρομείς, φυσιολάτρες και κυνηγούς.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι την πρώτη περίοδο ο πληθυσμός της Ηλιούπολης ήταν "κυμαινόμενος": Μεγάλωνε τα καλοκαίρια με την άφιξη Αθηναίων που έρχονταν να κάνουν τις διακοπές τους εδώ επωφελούμενοι από το ωραιότατο κλίμα της περιοχής, και λιγόστευε το χειμώνα. Έτσι δημιουργήθηκε σιγά - σιγά η εντύπωση σε αρκετούς ντόπιους παράγοντες ότι η Ηλιούπολη θα μπορούσε να αναπτυχθεί και τουριστικά.

Βλέπουμε λοιπόν το 1960 να κυκλοφορεί στην Ηλιούπολη ένας "Γενικός Οδηγός Ηλιουπόλεως", ο οποίος στην εισαγωγή του συγγραφέα του Βασ. Καραχάλιου ανέφερε μεταξύ άλλων:
"...Είναι γνωστό πως μεταπολεμικά, κυρίως τα τελευταία χρόνια, μέσα στο διεθνή τουρισμό παρατηρείται και στον πληθυσμό της χώρας μας η επιθυμία του να επισκέπτεται με τη σειρά πόλεις, αρχαιολογικούς χώρους και τοπία και να επικοινωνεί συχνότερα με την ελληνική επαρχία.
... Επειδή κάθε μέρος της πατρίδας μας έχει και κάποια αρχαιολογική θέση, μνημείο ή κάποιο ευχάριστο τοπίο ή συνοικισμό, για ολιγοήμερη ή ολιγόωρη παραμονή και επειδή ένα από αυτά μέσα στην Αττική, είναι και η Ηλιούπολις, αποφάσισα να βγάλω τον οδηγό της.
Πρώτα λοιπόν ως σύσταση για όσους δεν την γνωρίζουν ή δεν την ξέρουν καλά, αφού είναι το θεαματικότερο προάστιο, με αρκετό υψόμετρο, κλίμα υγιεινό και αρκετό πράσινο, χάρις στα ριζά του Υμηττού που είναι χτισμένο. Δηλαδή πράγματα που δεν συναντάει κανείς εύκολα βγαίνοντας από την Αθήνα για λίγες ώρες και με λίγα έξοδα ... "
Αυτά γράφονταν γύρω στα 1960 ...

Όμως το όραμα της τουριστικής ανάπτυξης της Ηλιούπολης, άρχισε να γίνεται πιο χειροπιαστό όταν, το 1964, η περιοχή του Προφήτη Ηλία χαρακτηρίζεται από τον Ε.Ο.Τ. τουριστική και μια Ελβετική (ή Δανέζικη κατ' άλλους) εταιρία, παίρνει άδεια να φτιάξει ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα εκεί. Όπως αναφέρει ο Δ. Φιλιππίδης, καθηγητής ΕΜΠ στο βιβλίο του «Για την ελληνική πόλη», μια από τις ελάχιστες προσπάθειες οργανωμένης δόμησης στην Αθήνα με χρηματοδότηση από ξένους επενδυτές, η πιο φιλόδοξη απ’ όλες ήταν η δημιουργία στον Υμηττό, στην περιοχή της Ηλιούπολης, ενός "νέου τύπου τουριστικού χωριού" για διανοούμενους και συνταξιούχους.
Ήταν η εποχή του "Μον - Παρνές" και όπως ήταν φυσικό, η Ηλιούπολη άρχισε να συζητά με ενδιαφέρον το ενδεχόμενο ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην περιοχή μας. Φήμες περί "τελεφερίκ που θα ένωνε το ξενοδοχείο με τη θάλασσα" κυκλοφορούσαν έντονα και, γενικά, η φαντασία του κόσμου είχε απογειωθεί.
Δεν ξέρουμε που ακριβώς σκάλωσε το ζήτημα και καθυστέρησε. Πάντως με το πραξικόπημα του '67, η εταιρία φαίνεται ότι έπαψε πλέον να ενδιαφέρεται και έτσι τελικά αποχαρακτηρίστηκε από τον Ε.Ο.Τ. η περιοχή σαν "τουριστική", δίνοντας τέλος στο "όραμα " της τουριστικής ανάπτυξης της Ηλιούπολης.
...............................................................................................................................................

*Στο κείμενο περιλαμβάνονται εκτεταμένα αποσπάσματα από το βιβλίο μου «Εδώ κάποτε…Συμβολή στην ιστορία της Ηλιούπολης», εκδόσεις ΚΨΜ, 2005

** Φωτογραφία : Ο Υμηττός πριν τις καταστροφικές πυρκαγιές


Ο Πάνος Τότσικας γεννήθηκε στη Λειβαδιά. Σπούδασε Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες στην Αθήνα και Αρχιτεκτονική στο Παρίσι.

Έχει συμμετάσχει σε ομάδες εκπόνησης πολεοδομικών μελετών, τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων και έχει κερδίσει βραβεία σε αρχιτεκτονικούς και πολεοδομικούς διαγωνισμούς.

Συμμετέχει σε κινήσεις πολιτών που ασχολούνται με την πόλη και το περιβάλλον και συνεργάζεται με διάφορα έντυπα και εφημερίδες.