Βασίλης Μακρίδης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας - Θεσσαλίας - Θράκης: "Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι την αλήθεια".

 

ΝΕΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΓΙΑ ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Μετά από έναν αγώνα εφτά ετών επιτέλους παίρνει σάρκα και οστά η δημιουργία νέων νομικών προσώπων για τις λαϊκές αγορές από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Θα αναφερθώ όμως διεξοδικά αυτά που γίναν τα τελευταία 10 χρόνια και ειδικότερα από το 2012 έως το 2014 με την ψήφιση του νόμου 4264 και την κατάργηση των οργανισμών λαϊκών αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Στην κατάργηση των οργανισμών φτάσαμε από συγκεκριμένες πρακτικές κάποιοι συνδικαλιστές οι οποίοι τότε στην κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου πρότειναν με εμμονή οι πρόεδροι των οργανισμών να προτείνονται από τους περιφερειάρχες.

Και συγκεκριμένα ο κύριος Μόσχος μεσολαβούσε τότε στο ΠΑΣΟΚ οι περιφερειάρχες να ορίζουν τους προέδρους των οργανισμών και όχι ο εκάστοτε υπουργός ανάπτυξης φτάσαμε σε σημείο να απειλεί το ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο βέβαια είχε προηγηθεί η μεγάλη απεργία των 10 ημερών.

Μία απεργία που θα μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη σε διάρκεια και σύσσωμο όλο τον κλάδο στους δρόμους επαγγελματίες παραγωγούς.

Υπενθυμίζω ότι τότε υπήρχε αρμόδιος υπουργός ανάπτυξης ο κύριος Χατζηδάκης και υφυπουργός εμπορίου ο κύριος Σκορδάς. Από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις τότε στο υπουργείο ανάπτυξης όπου μετείχαν ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας των Αθηνών κύριος Κακαράντζας ο κύριος Μόσχος ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας επαγγελματιών κύριος Καζάκος και φυσικά και εγώ μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων πήραμε τη μεγάλη απόφαση της μεγάλης τότε απεργίας.

Όσον αφορά την τύχη των οργανισμών την έθαψε τότε ο κύριος Μόσχος Κινούμενος πολιτικά ήθελε να εξυπηρετήσει τον νυν περιφερειάρχη κύριο Σγουρό.
Χάνει τις εκλογές όμως ο περιφερειάρχης κύριος Σγουρός και εκλέγεται η κυρία Δούρου.
Κανένα πρόβλημα για τον κύριο Μόσχο πηδάει στο άρμα της κυρία Δούρου. Δηλαδή τα καλά και συμφέροντα! Στο διάστημα αυτό όμως με εντολή του πρωθυπουργού Σαμαρά προς τον κύριο Χατζηδάκη μετά τις απειλές των εισηγητών του ΠΑΣΟΚ Πρωτόπαπα και Κασσή καταργούνται οι οργανισμοί Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Έτσι σε μία νύχτα μέσα χάθηκαν οι οργανισμοί κα η διοίκηση των λαϊκών αγορών μεταφέρεται νομοθετικά στις περιφέρειες.

Ακολούθησαν οι εκλογές το 2015 όπου ανέλαβε την κυβέρνηση το ΣυΡιζΑ και οι ΑΝΕΛ.Το ΣυΡιζΑ καταργεί το υπουργείο ανάπτυξης (Δεν υπάρχει πια υπουργός και υφυπουργός) και παραμένει μόνο γενικός γραμματέας εμπορίου.
Τη θέση την αναλαμβάνει ένας αξιοπρεπής άνθρωπος ο Κυριος παπαδερακης Όπου ξεκινάμε πάλι τις διαπραγματεύσεις για την κατάργηση του 4264 και την ψήφιση νέου νομοσχεδίου από το ΣυΡιζΑ ΑΝΕΛ.
Προς τιμή του κύριου Παπαδεράκη όταν θέταμε ως ομοσπονδία την Επανασύσταση των οργανισμών ξεκάθαρα μας είχε πει δεν είναι στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης να ξανά δημιουργηθούν οργανισμοί.
Οι δε ΑΝΕΛ σκορπώντας ψεύτικες υποσχέσεις ότι οργανισμοί θα επανασυσταθούν.
Τελικά ψηφίζεται το νέο νομοσχέδιο ο 4497 και παραμένουμε ως λαϊκές αγορές στις περιφέρειες.

Το 2019 αναλαμβάνει την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία ως υπεύθυνο συνδικαλιστικός φορέας ξανά προσπαθούμε να δημιουργηθούν οι οργανισμοί είτε Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου είτε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Η αρχή έγινε καταθέτοντας την πρόταση μας στον υπουργό ανάπτυξης μιας και ξεκίνησε η διαδικασία ψήφισης νέου νομοσχέδιου λίγο-πολύ σ’ αυτό το σημείο είναι γνωστά τι έχει συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Εφτά χρόνια τώρα ως ομοσπονδία δίνουμε τον υπέρτατο αγώνα να δημιουργηθούν τα νομικά πρόσωπα δεν εγκαταλείψαμε ποτέ την προσπάθεια μας γιατί αυτό ήταν το πιστεύω μας βλέποντας ότι οι περιφέρειες λόγω της συγκεκριμένης δομής τους κωλυσιεργούν στις αποφάσεις τους.

Και φτάσαμε να έχουμε τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση δηλαδή τον υπουργό εσωτερικών κύριο Μάκη Βορίδη.

Στις αλλεπάλληλες επαφές μας κατάλαβε ότι όντως έπρεπε εδώ και χρόνια να υπάρχουν τα νομικά πρόσωπα προχώρησε συντεταγμένα δούλεψε ως νομικός πάρα πολύ καλά πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και κράτησε τις υποσχέσεις του απέναντι μας ότι άμεσα θα δημιουργούν τα νομικά πρόσωπα.


Εχθές λοιπόν ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο την δημιουργία των νομικών προσώπων. Δίνουμε πολλά συγχαρητήρια στον υπουργό τον κύριο Μάκη Βορίδη αλλά και στον αναπάντεχα υποστηρικτή του συγκεκριμένου εγχειρήματος τον κύριο Στράτο Σιμόπουλο όπου Δούλεψε πάρα πολύ χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον σκελετό των νομικών προσώπων και θα πράξουμε τα δέοντα έτσι ώστε να είναι ένα όργανο καλύτερο από το προηγούμενο προς όφελος όλων των πολιτών των λαϊκών αγορών. Η απαρχή νέας περιόδου ξεκίνησε….

Βασίλης Μακρίδης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας - Θεσσαλίας - Θράκης