Συνέντευξη του Αλέξανδρου Μπουγά υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ στο Νότιο Τομέα.

 


Γωγώ Τσακογιάννη:  Τον Αλέξανδρο Μπουγά τον γνώρισα στην εκδήλωση για την ΕΠΟΝ τον Φεβρουάριο του 2023 και είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στα Νότια Β3 και υποψήφιος Δήμαρχος με την  Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης

Ηλιουπολίτης, 32 ετών με σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο είναι εργαζόμενος και όχι κατ’ επάγγελμα πολιτικός.

Διακρίνεται για την έντονη προσωπικότητά και μαχητικότητά του. Μας τίμησε με την παρουσία του στην εκδήλωση για την ΕΠΟΝ τον Φεβρουάριο στο δημοτικό θέατρο της Ηλιούπολης Μίκη Θεοδωράκη και τον ευχαριστώ.

Αλέξανδρος Μπουγάς: Ήταν ωραία η εκδήλωση για την ΕΠΟΝ και θυμάμαι που την αφιέρωσες στη μνήμη της γιαγιάς σου. Όπως σου είχα πει και τότε δίπλα από την δημιουργία και δράση της ΕΠΟΝ όπως και άλλων αντιστασιακών οργανώσεων της κατοχής  είναι χαραγμένα με ανεξίτηλα γράμματα «ΚΚΕ» ο οργανωτής και αιμοδότης της αντίστασης. 105 χρόνια τώρα το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα  για να ζήσει ο λαός μας καλύτερες μέρες.  Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Ερώτηση: Γιατί να ψηφίσω ΚΚΕ Αλέξανδρε;

Απάντηση: Γιατί δεν θα το μετανιώσεις ποτέ!!! Δυνατό ΚΚΕ σημαίνει δυνατός Λαός!!!

Ερώτηση: Στις εκλογές  στις 21 του Μάη τι είναι αυτό που καλείται να σκεφτεί ο πολίτης για να πάει να ψηφίσει;

Απάντηση: Αυτό που ουσιαστικά καλείται να απαντήσει με την ψήφο του ο λαός στις  επερχόμενες  εκλογές είναι το εάν θα βγει ενισχυμένος ο ίδιος, δυναμώνοντας με την ψήφο του το ΚΚΕ ή αν θα βγουν ενισχυμένα τα κόμματα που κυβέρνησαν και που διατίθενται  να  συμμετέχουν στην επόμενη  κυβέρνηση, που θα είναι δεδομένα αντιλαϊκή και χειρότερη και από την σημερινή.

Ερώτηση: Οι περισσότεροι ψηφίζουμε με κριτήριο «θα ψηφίσω τον άλλο για να μη βγει αυτός» με το γνωστό αποτέλεσμα του δικομματισμού. Πώς θα λειτουργήσει αυτό σε μια συγκυβέρνηση?

Απάντηση: Τα κόμματα που θα την απαρτίζουν είτε η ΝΔ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε το ΠΑΣΟΚ και άλλοι που δηλώνουν πρόθυμοι, όποια σύνθεση και αν έχει, συμφωνούν -ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές- στα βασικά που καθορίζουν την καθημερινότητα του λαού μας. Δηλαδή, στις αντιλαϊκές δεσμεύσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτές οι δεσμεύσεις είναι το «κοινό τους πρόγραμμα» που περιλαμβάνει την ένταση των ιδιωτικοποιήσεων, των πλειστηριασμών, της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Την καθήλωση των μισθών, συντάξεων, την ασταμάτητη εφαρμογή των αντεργατικών νόμων, τη φοροληστεία, την ενεργειακή φτώχεια, την ακρίβεια και άλλα.

Έτσι, μπορεί  ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, ΜΕΡΑ25 να μην είναι ίδιοι, αλλά απέχουν «ένα τσιγάρο δρόμο» γιατί συζητάνε πάνω σε αυτό το «κοινό πρόγραμμα». Για αυτό ο κ. Αντώναρος δεν διέσχισε και καμία «άβυσσο» για να βρεθεί από τη ΝΔ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δεν ξεπεράσαν «σινικά τείχη» οι επικεφαλής της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για να συναντηθούν και να συζητήσουν την ενιαία στάση τους ενάντια στην πολύ επιτυχημένη για το λαό δημοτική αρχή του κομμουνιστή Κ. Πελετίδη στην Πάτρα, αντίστοιχα και στην Καισαριανή που ενώνονται μπροστά στο ενδεχόμενο να εκλεγεί ξανά αγωνιστής κομμουνιστής δήμαρχος.

Ερώτηση: Το ΚΚΕ κάνει εκ του ασφαλούς αντιπολίτευση? Πολλοί το κατηγορούν ότι μέσα στη βουλή λέει πάντα «όχι» σε ότι πρόταση υπάρχει.

Απάντηση: Το ΚΚΕ μέσα στη βουλή έχει τοποθετηθεί λέγοντας ΟΧΙ σε πάρα πολλά νομοσχέδια που έχουν εισηγηθεί ή στηρίξει ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ακριβώς γιατί ενισχύουν τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, συνολικά τους μονοπωλιακούς ομίλους και την ίδια στιγμή  «χαντακώνουν» τον λαό, αφού του αποσπάνε δικαιώματα, μειώνουν τους μισθούς, τις συντάξεις, συνολικά επιτίθενται στους όρους ζωής του λαού καθώς και στα μορφωτικά δικαιώματα και τις ανάγκες της νεολαίας.

Για παράδειγμα το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει τοποθετηθεί κατά σε όλα τα μνημόνια, σε πάνω δηλαδή από 1000 νόμους που είναι σε ισχύ ακόμα και σήμερα και βασανίζουν το λαό μας.

Έχει πει όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, όπως στο σιδηρόδρομο που για χάρη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων μπαίνουν οι ανθρώπινες ζωές στο ζύγι κόστους-οφέλους αφού τα μέτρα προστασίας της ζωής κοστίζουν, όπως είδαμε και στο έγκλημα των Τεμπών.

Έχει πει όχι στο να δίνει ο λαός μας πάνω από 7 δις το χρόνο για τα «βρώμικα» σχέδια του ΝΑΤΟ, που αντί για ασφάλεια προσφέρουν τελικά ανασφάλεια και αναβαθμίζουν τον κίνδυνο για το λαό και τη νεολαία.

Έχει πει όχι στους πλειστηριασμούς των σπιτιών της λαϊκής οικογένειας όταν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ λένε ότι είναι αναγκαίο για να σωθούν οι τράπεζες και πολλά άλλα…

Ερώτηση: Ποιον θέλουν να προστατέψουν τα αστικά κόμματα όταν λένε με μία φωνή ΟΧΙ στον καταιγισμό προτάσεων που κάνει το ΚΚΕ στη βουλή?

Απάντηση: Την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που εκπροσωπούν.

Γιατί είπαν όλοι όχι στο να επαναφερθεί η ΕΓΣΣΕ, με αυξήσεις των μισθών πάνω από τον πληθωρισμό, με επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, και της 13ης και 14ης σύνταξης, με επαναφορά των τριετιών, με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων;

Γιατί είπαν όλοι ΌΧΙ στην πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς  λαϊκής  κατανάλωσης;

Γιατί είπαν όλοι ΌΧΙ στην πρόταση του ΚΚΕ για επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ για τους μικρούς επαγγελματίες, για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τη διαγραφή τόκων, προστίμων, και του 30% του υπολοίπου των χρεών σε εφορία και τράπεζες;

Γιατί είπαν όλοι ΟΧΙ στην πρόταση του ΚΚΕ για να καταργηθεί, για τις μισθωτές εργαζόμενες, η προϋπόθεση των 200 ενσήμων για τη χορήγηση της άδειας και του επιδόματος μητρότητας;

Όπως επίσης είπαν όχι και στην πρόταση του ΚΚΕ για τη χορήγηση επιδόματος άδειας μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό, στο ύψος του κατώτατου μισθού και άλλα πολλά έχει ο κατάλογος.

Γιατί ΘΙΓΟΥΝ στην πραγματικότητα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που εκπροσωπούν,  «κόβουν» από τις επιδοτήσεις για τους «μεγάλους».

Αρκεί να σκεφτούμε ότι την ώρα που τσακώνονται ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ  για το πόσα πιο πολλά έχει χαρίσει ο καθένας  «στο κεφάλαιο» όταν «μαλλιοτραβιούνται» για το πόσες μίζες και πόσα σκάνδαλα έχει ο καθένας στο ενεργητικό του, όταν «ξεκατινιάζονται»  για το  πόσες βίλες έχει ο καθένας.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες μετράμε διώξεις γιατί ήμασταν σε κινητοποιήσεις που εμποδίζαμε πλειστηριασμούς. Μετράμε συλλήψεις γιατί εμποδίσαμε την δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη.

Μετράμε απολύσεις γιατί κάνουμε προσπάθεια να οργανωθεί η πάλη μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς. Δεχόμαστε άγρια καταστολή όταν κινητοποιούμαστε και παλεύουμε το άδικο.

Άρα καθόλου δεν έχουμε βολευτεί. Το αντίθετο. Δίνουμε την μάχη για να πιστέψει ο λαός στη δύναμη του, για να γράψει αυτός το θετικό σενάριο για την  ζωή του.

Γι’ αυτό πρέπει σε αυτές τις εκλογές ο λαός να τιμωρήσει με την ψήφο του αυτούς που στέκονται απέναντι του και να στηρίξει  το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ να πάει όσο πιο ψηλά γίνεται. Με περισσότερους βουλευτές για να ακούγεται πιο δυνατά η φωνή του λαού μέσα στη βουλή αλλά και από καλύτερες θέσεις να δυναμώσει ο αγώνας για να αποκρούει αντιλαϊκά μέτρα, να καταφέρνει να αποσπά ανάσες ανακούφισης και κυρίως να ανοίγει το δρόμο για να ζήσει μια ριζικά καλύτερη ζωή.

Ερώτηση: Θα ήθελα να μου πεις πιο συγκεκριμένα γιατί μια γυναίκα να ψηφίσει ΚΚΕ? Προσωπικά με απασχολούν πολύ τα θέματα της γυναικείας χειραφέτησης μην ξεχνάς δημιούργησα την ομάδα “Οι Ηλιουπολίτισσες“.

Απάντηση: Μία γυναίκα έχει πολλούς λόγους να στηρίξει και να εμπιστευτεί το ΚΚΕ.

Αρχικά το ΚΚΕ αναμετριέται καθημερινά με την πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων, που φορτώνει όλες τις ανάγκες μια νέας κοπέλας, μιας μητέρας, συνολικά της λαϊκής οικογένειας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην ατομική – οικογενειακή ευθύνη.

Λογαριάζονται βλέπεις και αυτές οι ανάγκες  ως «κόστος» για το αστικό κράτος, ως εμπόδιο για να διοχετευθούν «επενδυτικά πακέτα» και άλλα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους όπως αναδείξαμε και παραπάνω.

Να πω όμως και πιο συγκεκριμένα:

Το  ΚΚΕ έχει πρόταση ώστε η φροντίδα του σπιτιού, των παιδιών, των ηλικιωμένων να στηρίζεται σε κοινωνικές υποδομές με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μέσων.

Για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών και δομών προσχολικής φροντίδας και αγωγής, δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, συμβουλευτικής γονέων.

Μόνο το ΚΚΕ παλεύει για τη δωρεάν κάλυψη από το κράτος όλων των εξόδων των διαγνωστικών εξετάσεων, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, του προγεννητικού ελέγχου, του τοκετού, για την ολόπλευρη στήριξη της νέας μητέρας και του νεογνού, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.

Οι θέσεις του ΚΚΕ υποστηρίζουν το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην αντισύλληψη, στην άμβλωση, με την αναγκαία δωρεάν επιστημονική, κοινωνική στήριξη και προστασία της αναπαραγωγικής υγείας. Για να είναι ουσιαστική η όποια ατομική επιλογή!

Μόνο το ΚΚΕ μάχεται αταλάντευτα ενάντια στους παράγοντες που γεννούν τους δράστες – «τέρατα» και αφήνουν τις γυναίκες απροστάτευτες στα αποτρόπαια και φρικιαστικά εγκλήματα, στη σεξουαλική βία και κακοποίηση, που φτάνει μέχρι και τη δολοφονία μιας γυναίκας. Είτε το έγκλημα ονομαστεί γυναικοκτονία είτε όχι, διεκδικεί σε κάθε χώρο μέτρα ουσιαστικής πρόληψης και προστασίας των κακοποιημένων γυναικών, των παιδιών, των οικογενειών των θυμάτων.

Αντίστοιχα αντιπαλεύει με όλες του τις δυνάμεις την  εμπορευματοποίηση της σεξουαλικότητας, του σώματος, κάθε πλευράς της κοινωνικής ζωής.

Διεκδικεί την αναγκαία οικονομική, κοινωνική, ψυχολογική στήριξη για να ξεφύγουν γυναίκες, άντρες και παιδιά από τα δίχτυα των επίσημων και «ανεπίσημων» κυκλωμάτων της πορνείας.

Αντιπαλεύει στην πράξη κάθε ρατσιστική, ομοφοβική συμπεριφορά και διάκριση. Πρωτοστατεί ώστε καμία και κανένας να μην αποκλείεται από σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα λόγω φύλου, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλων προσωπικών γνωρισμάτων. Αυτή είναι και  η βάση για να ανθίσουν και τα ατομικά δικαιώματα.

Δίνει τη μάχη για να δυναμώσει η ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική δράση.

Από τη θέληση και δράση της γυναίκας, από τη συμμετοχή της σήμερα στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, από την ψήφο της στις εκλογές εξαρτάται πόσο δυνατός θα βγει ο λαός για να στριμώξει, να «γονατίσει» την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ με λίγα λόγια δίνει όλες του τις δυνάμεις για να οργανωθεί ο κοινός αγώνας αντρών και γυναικών, με βάση τα κοινά εργατικά – λαϊκά συμφέροντα, απέναντι στον κοινό αντίπαλο, την εξουσία της αστικής τάξης.

Θεωρούμε ότι μόνο αν ξεριζωθεί από την ρίζα αυτό το σύστημα που δουλεύει για τους «λίγους» και εκμεταλλεύεται τους «πολλούς» άνδρες και γυναίκες μπορεί να απελευθερωθεί και η κάθε γυναίκα από οικονομικούς και κοινωνικούς καταναγκασμούς.

Να ανθίσουν η ισοτιμία της γυναίκας και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ ανδρών – γυναικών, σχέσεις απαλλαγμένες από κάθε οικονομική, κοινωνική εξάρτηση. Και αυτό θα πραγματωθεί στην κοινωνία που στο επίκεντρο θα έχει τον εργαζόμενο άνθρωπο, γυναίκα και  άνδρα, το παιδί, τον συνταξιούχο και την ικανοποίηση των συνεχώς διευρυνόμενων αναγκών τους.

Ερώτηση: Είσαι νέος και υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές. Οι νέοι που ψηφίζουν για πρώτη φορά, για ποιο λόγο να σας στηρίξουν;

Απάντηση: Οι νέες και οι νέοι, που οργίζονται με τη σημερινή αδικία και τα μεγάλα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά στα όνειρά τους, έχουν κάθε λόγο να ψηφίσουν ΚΚΕ!

Γιατί με πιο δυνατό ΚΚΕ μπορούν να δυναμώσουν οι αγώνες της νεολαίας ενάντια στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις!

Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μοναδική ψήφος που «πονάει» πραγματικά το άδικο σύστημα της εκμετάλλευσης.

Ερώτηση: Γιατί να ψηφίσω ΚΚΕ Αλέξανδρε;

Απάντηση: Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη ψήφος που αποτελεί φυσική συνέχεια των πολύ μαζικών νεανικών κινητοποιήσεων. Δυναμώνει άμεσα τη φωνή της νεολαίας και μέσα στη βουλή.

Γιατί η κοινωνία που παλεύει το ΚΚΕ είναι το νέο και καινοτόμο! Το πρόγραμμα διακυβέρνησης και εξουσίας του ΚΚΕ, είναι η απάντηση σε όλα τα όνειρα και τις αγωνίες της νέας γενιάς για σπουδές, δουλειά και ζωή.

Γιατί η ψήφος της νεολαίας στο ΚΚΕ θα μείνει ΚΚΕ, και δεν θα μετατραπεί σε ένα ακόμα κομμάτι του παζλ της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης!

Γωγώ Τσακογιάννη: Αλέξανδρε Μπουγά εύχομαι καλή επιτυχία σε σένα και το ΚΚΕ και μακάρι να σας δοθεί η δύναμη να πραγματοποιήσετε το πρόγραμμα και τους στόχους σας!!!

Η δημοσίευση της συνέντευξης αναρτήθηκε στο magapo.gr

Πηγή

https://lsilioupolis.wordpress.com/2023/05/14/%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%85%ce%be%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%85-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%b3%ce%ac-%cf%85%cf%80%ce%bf/